Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kivikasvoinen keskuspankkiiri Ben Bernanke kertoo elämäkerrassaan itsestään henkilökohtaiseen tyyliin

Talous
 
Erkki Liikanen
Gary Cameron Reuters
Ben Bernanke toimi Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajana vuosina 2006–2014.
Ben Bernanke toimi Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajana vuosina 2006–2014. Kuva: Gary Cameron Reuters
Arvio: Kirjat
Ben Bernanke: The Courage to Act: A Memoir of a Crisis and Its Aftermath

Vuoden 2002 alussa sihteeri kysyy professori Ben Bernankelta Princetonissa: " Glenn Hubbard soittaa. Otatko puhelun vastaan?"

Hubbard oli Columbian yliopistosta virkavapaana oleva, presidentti George W. Bushin taloudellisten neuvonantajien ykkönen. Hänellä oli kysymys: "Olisitko kiinnostunut tulemaan Washingtoniin ja puhumaan presidentin kanssa työstä keskuspankissa?"

Loppu on historiaa. Ben Bernanke tuli ensin yhdeksi Fedin kuvernööriksi, siitä talousasiantuntijaksi Valkoiseen taloon ja lopulta keskuspankin pääjohtajaksi vuosiksi 2006–2014. Finanssikriisien johtava tutkija johti USA:n keskuspankkia, kun maailma törmäsi suureen finanssikriisiin vuosina 2007–2009.

Bernanke kävi viikko sitten Suomessa. Hän kertoi kirjoittaneensa muistelmansa itse. Lukuisten finanssikriisiä käsitelleiden kirjojen joukossa tämä nousee Bernanken aseman, asiantuntemuksen ja selkeän, henkilökohtaisen kirjoitustyylin vuoksi ehdottomaan kärkeen.

Juutalaisnuoren tie etelävaltion pikkukaupungista pohjoisen eliittiyliopistoihin kuvaa yhden polun tuon ajan Amerikassa.

Bernanke kasvoi Etelä-Carolinassa, joka vielä 1960-luvulla oli rotuerotteluvaltio. Martin Luther Kingin murha vuonna 1968 järkytti nuorta Bernankea – samoin se, että mukavatkin kaverit saattoivat reagoida murhaan tyytyväisinä.

1970-luvun alussa Bernanke lähti opiskelemaan ensin Harvardiin ja sitten MIT:hen. Jälkimmäisessä Bernanken professoriksi tuli keskuspankin nykyinen varapääjohtaja Stanley Fischer, joka oli toiminut aikaisemmin Pentti Kourin väitöskirjan ohjaajana.

Fischer kehotti Bernankea lukemaan jo klassisen tutkimuksen USA:n rahahistoriasta. Se vei mennessään. Bernanke keskittyi raha- ja makrotalouden kysymyksiin.

Yksi Bernanken tunnettuja kontribuutioita taloustieteeseen on rahoituskiihdyttimen (financial accelerator) käsite, jolla hän selitti 1930-luvun laman syvyyttä. Bernanken mukaan taantumassa luottovirta ehtyy ja juuri se pahentaa taantumaa.

Pankit tulevat varovaisemmiksi, kun tappiot kasvavat. Samalla lainanottajien luottokelpoisuus heikkenee. Luottohanojen kuivuminen, estää kotitalouksien hankintoja ja yritysten investointeja. Siksi terve rahoitusjärjestelmä on hyvin tärkeää kansantaloudelle.

Tämä havainto on avain Bernanken toimintaan rahoituskriisin aikana.

Bernanken muistelmat kuvaavat finanssikriisin vaiheet ennen kaikkea USA:ssa, mutta hän käsittelee myös keskuspankkien tiivistä globaalia yhteistyötä ja muiden alueiden kriisejä.

Bernanke oli keskeinen voima, kun dollarirahoitus turvattiin myös ulkomailla pankeille muiden maiden keskuspankkien kautta ja kun lokakuussa 2008 tehtiin poikkeuksellinen, kaikkien johtavien keskuspankkien yhteinen koronalennus.

Eurooppa ja EKP ovat myös esillä. Bernanke arvosti EKP:n Jean-Claude Trichet 'n panosta kriittisissä vaiheissa. Molemmilla oli sama kielteinen kanta yksityisen sektorin velkajärjestelyyn Kreikan osalta vuonna 2010. Rahapolitiikan päätökset välillä poikkesivat toisistaan

Hän kirjoittaa arvostavasti myös Trichet'n seuraajasta ja toisesta MIT:n kasvatista Mario Draghista ja tämän toimista Euroopan talousongelmien selättämisessä.

Presidentti George W. Bush luotti vuoden 2008 talouskriisissä Bernanken arvostelukykyyn kriisin alusta lähtien. Bernanke puolestaan kiittelee Bushia siitä, että presidentti otti vastuuta vuoden 2008 äärimäisen kriittisinä viikkoina poliittisista kustannuksista riippumatta.

Mutta USA:n ja ehkä myös globaalin rahoitusjärjestelmän pelastamisen vaatimat toimet herättivät myös vastalauseita. Rajuimmat hyökkäykset tulivat vuoden 2012 vaaleissa republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkiviltä.

Republikaanien vihamielisyys keskuspankkia ja Bernankea kohtaan vaivasi häntä.

"En jättänyt republikaanista puoluetta. Tunsin, että puolue jätti minut", Bernanke toteaa.

Suomikin vilahtaa Bear Stearnsin pelastusoperaation yhteydessä. Keskuspankki halusi käyttää ensimmäistä kertaa 60 vuoteen poikkeuksellista mahdollisuutta myöntää suoraan luottoa yhdelle pankille.

Siihen tarvittiin kaikkien viiden kuvernöörin tuki. Ongelma oli, että yksi viidestä, Rick Mishkin oli Suomen Pankin vieraana ja juuri silloin hiihtämässä Lapissa. Häntä ei saatu salattuun puhelinyhteyteen. Menettelytapa kuitenkin löytyi. Mutta seuraava Fedin kuvernöörivieras Randall Kroszner ei enää uskaltanut tulla ennen kuin olot rauhoittuvat.

 

Kirjoittaja on toiminut Suomen Pankin pääjohtajana ja Euroopan keskuspankin neuvoston jäsenenä vuodesta 2004 alkaen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat