Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n viranomaiset kiristävät tietosuojaa – voi vaikuttaa tuhansiin yrityksiin Suomessa

Talous
 
Markku Ulander Lehtikuva
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan Suomessa pitäisi tehdä tarkastuksia ja pyytää tietosuojalautakuntaa kieltämään henkilötietojen siirtäminen Yhdysvaltohin.
Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan Suomessa pitäisi tehdä tarkastuksia ja pyytää tietosuojalautakuntaa kieltämään henkilötietojen siirtäminen Yhdysvaltohin. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Euroopan unionin tietosuojavaltuutetut totesivat torstai-iltana ylimääräisessä kokouksessaan, että yritykset eivät voi siirtää henkilötietoja Yhdysvaltoihin komission turvasatamapäätöksen (Safe Harbor) nojalla.

EU:n tuomioistuin totesi lokakuun alussa, että turvasatamapäätös on pätemätön.

Tästä on kyse

 Viestinnän luottamuksellisuus kuuluu yksityisyyden suojaan, joka on turvattu Suomen perustuslaissa ja kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa.

 EU-tuomioistuimen ratkaisun perusteella yritykset eivät saa siirtää komission turvasatamapäätöksen nojalla yksityisyyden suojan piiriin kuuluvia tietoja Euroopasta Yhdysvaltoihin.

 Yhdysvaltalaisten yritysten tietosuoja ei ole riittävä, koska kansallinen turvallisuusvirasto NSA pääsee tietoihin käsiksi.

"Jäsenvaltioiden kesken vallitsee laaja yhteisymmärrys asiasta, mikä on erittäin merkittävä ja upea asia. Kokouksen painoarvosta kertoo sekin, että komissaari Vìra Jourová oli paikalla. Tietosuojan merkitys on komission asialistalla kärkipäässä", sanoo tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Euroopan unionin tuomioistuin katsoi runsas viikko pätemättömäksi Euroopan komission turvasatamapäätöksen, jonka mukaan yhdysvaltalaisten yritysten takaama tietosuoja on riittävä eurooppalaisen lainsäädännön näkökulmasta.

Useat yritykset Suomessa ovat sallineet it-palveluidensa ulkoistamisessa, että yhdysvaltalaiset yritykset siirtävät tietoja Yhdysvalloissa sijaitseville palvelimille. Tietojen siirtämisen salliminen on perustunut komission turvasatamapäätökseen.

Vuonna 2000 tehty turvasatamapäätös tarkoitti, että komission mielestä yhdysvaltalaisten yritysten takaama tietosuojan taso oli riittävä eurooppalaisen lainsäädännön näkökulmasta. Siksi komissio salli, että yksityisyyden suojan piiriin kuuluvia tietoja siirrettiin Euroopasta Yhdysvaltoihin. Sittemmin on selvinnyt, että Yhdysvaltojen kansallinen turvallisuusvirasto NSA pääsee erittäin laajasti käsiksi yhdysvaltalaisten yritysten hankkimiin tietoihin.

Tietosuojavaltuutetun mukaan komissio valmistelee uutta turvasatamapäätöstä, jolla eurooppalaisten henkilötietojen suoja Yhdysvalloissa yritetään varmistaa.

"Komissio on neuvotellut sopimuksesta, jolla eurooppalaiset saisivat saman oikeusturvan kuin yhdysvaltaiset. Se olisi täysin poikkeuksellinen ratkaisu", sanoo Aarnio.

Jos komissio ei saa ratkaisua tietosuojan kannalta hyväksyttävää ratkaisua aikaan pian, tietoturvaviranomaisten on ryhdyttävä toimeen.

Tuomioistuimen mukaan kansallisella tietosuojaviranomaisella on velvollisuus varmistaa, että käyttäjien tietojen siirtyminen Yhdysvaltoihin tai Yhdysvaltojen kautta ei johda perusoikeuksien loukkauksiin.

"Suomessa pitäisi tehdä tarkastuksia ja pyytää tietosuojalautakuntaa kieltämään tietojen siirtäminen. Äärimmäisissä tapauksissa voisimme harkita rikosilmoitusta, mutta ensi vaiheessa toki käytetään muita keinoja."

Torstaina pidetyssä ylimääräisessä kokouksessa EU:n tietosuojavaltuutetut päättivät myös aloittaa tiedotuskampanjan tuomioistuimen ratkaisun vaikutuksista.

Aarnio korostaa, että komissio on asetuksella myös lisäämässä tietosuojaviranomaisten toimivaltaa.

"Laajaa poliittista kannatusta nauttivalla asetuksella tietosuojaviranomaisille annettaisiin oikeus määrätä yrityksille uhkasakkoon rinnastettavissa olevan hallinnollinen seuraamus, jos ne eivät piittaa tietosuojasta. Enimmillään se voisi olla seitsemän prosenttia yhtiön liikevaihdosta", Aarnio sanoo.

Johtaja Hannu Rautiainen Elinkeinoelämän keskusliitosta arvioi, että tuomioistuimen päätös mitätöidä komission turvasatamapäätös koskee Suomessa voi koskea jopa tuhansia yrityksiä. Rautiainen korostaa, että täsmällistä tietoa vaikutuksista ei ole.

"Ratkaisu on herättänyt yritysten keskuudessa paljon keskustelua ja meille on tullut siitä kyselyitä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat