Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neljä esimerkkiä kilpailukyvystä

Talous
 
Heikki Kotilainen HS
Fiskars valmistaa Buster-veneitä Ähtärissä.
Fiskars valmistaa Buster-veneitä Ähtärissä. Kuva: Heikki Kotilainen HS
Kristiina Lehto Lehtikuva
Turun Sinapin valmistus palasi Puolasta Suomeen.
Turun Sinapin valmistus palasi Puolasta Suomeen.

1 Turun Sinappi piti saada takaisin Suomeen

Ruokayhtiö Unilever palautti Turun Sinapin valmistuksen Suomeen viime vuoden toukokuussa. Sinapit tekee nyt pyhäntäläinen Maustaja.

"Tässä tärkein tekijä oli se, että valmistus piti saada Suomeen. Ihmiset lopettivat sinapin ostamisen, kun se tehtiin muualla. Kilpailu käytiin siis muiden suomalaisten valmistajien kesken", Maustajan tuotantopäällikkö Tapio Lohi sanoo.

Hänen mukaansa eurooppalaisten isojen valmistajien valmistusmäärät ovat niin suuria, että pelkällä hinnalla suomalainen tehdas ei pystyisi kilpailemaan. Turun Sinappia tehtiin ennen Pyhäntää Puolassa.

Maustaja tekee sinappien lisäksi muun muassa ketsuppia, hilloja, kastikkeita ja sokerikuorrutteita eri tuotemerkeille tai kauppojen omille niin sanotuille private label -merkeille.

"Olemme sopimusvalmistaja eli teemme monille eri yrityksille. Sitä kautta volyymit ovat suuret. Olemme Suomessa suurin sinapinvalmistaja", Lohi sanoo.

Lohen mukaan Suomessa myytävistä perussinapeista lähes kaikki tehdään nykyään Suomessa. Laitteet ovat tuotannossa tärkeitä, mutta ennen kaikkea tehokkuutta tuovat suuret tuotantomäärät. Tehtaalla on noin 50 työntekijää. Vaikka reseptit tulevat usein asiakkailta, Maustajalla on myös oma noin viiden hengen tuotekehitystiimi.

"Asiakas voi haluta jotain tietyn tyyppistä tuotetta, ja kehittelemme sitä. Tai sitten voi mennä niin päin, että olemme itse kehittäneet tuotteen ja tarjoamme sitä sitten asiakkaille", Lohi sanoo.

2 Vaneria kuutena päivänä viikossa?

Metsäyhtiö UPM kertoi viime viikolla, että se kasvattaa Savonlinnan vaneritehtaan tuotantoa kuuteen päivään viikossa aiemmasta viidestä päivästä. Tehtaalle palkataan 40 uutta oppisopimustyöntekijää. Joensuun tehtaalla kuusipäiväiseen viikkoon on siirrytty jo aikaisemmin. Vanerin menekki on hyvä, mutta siitä huolimatta suomalaisten koivuvaneritehtaiden kannattavuus on ollut UPM:n mukaan kiikun kaakun. Tuotannon kasvattaminen parantaa tehtaan kannattavuutta alentamalla yksikkökustannusta. Eli samoista koneista ja muista panoksista saadaan enemmän hyötyä irti, kun tuotanto pyörii pidempään.

Vanerin ja erityisesti koivuvanerin tekeminen vaatii myös suhteellisen paljon käsityötä.

Miksi tuotantoa jatkettiin vain kuuteen päivään, miksei saman tien seitsemään?

UPM:n vaneriliiketoiminnan sidosryhmäsuhdejohtaja Markku Herrala ei halua täsmentää, jäikö seitsemäs päivä pois kustannusten takia. Hän kuitenkin kertoo, mitä seitsemäs päivä olisi tuonut tullessaan. Metsäalalla siirtyminen niin sanottuun keskeytymättömään kolmivuorotyöhön merkitsee työnantajan kannalta suurta kustannusten hyppäystä.

"Matematiikka menee niin, että siirtyminen viisipäiväisestä tuotannosta keskeytymättömään seitsemänpäiväiseen kasvattaisi tuotantoa 40 prosenttia. Mutta työvoimakustannukset kasvaisivat 100 prosenttia", Herrala sanoo.

Tämä johtuu muun muassa siitä, että keskeytymättömässä kolmivuorotyössä yksittäisen työntekijän viikkotyöaika lyhenee 34,5 tuntiin, mutta palkka pysyy samana.

3 Iittalan värilasiosaaminen kantaa

Iittalan lautasten tekeminen on loppumassa Arabian vanhassa posliinitehtaassa Helsingissä. Iittalan omistajalla Fiskarsilla on kuitenkin edelleen monia muita tuotantolaitoksia Suomessa. Värikkäät käyttölasit tehdään enimmäkseen Iittalassa.

Kattiloita ja pannuja tehdään Sorsakoskella, Buster-veneitä Ähtärissä ja puutarhakaluja Billnäsissä.

Arabian yt-neuvottelut ovat vielä kesken, joten juuri tämän tehtaan kilpailukyvystä Fiskars ei halua sen tarkemmin lausua.

Mutta yleensä tuotannon sijoittumiseen vaikuttavat toimitusketjusta vastaavan johtajan Risto Gagglin mukaan kustannusten lisäksi muun muassa tuotteessa vaadittava erikoisosaaminen, tuotantomäärät ja tuotannon joustavuus. Tuotteiden kuljetuskustannukset on myös tärkeä tekijä.

"Fiskars on täysin globaali yhtiö, ja meillä on valmistusta ja asiakaskuntaa ympäri maailmaa", Gaggl sanoo.

Erityisvaatimuksia asettaa esimerkiksi värillinen käyttölasi, joka on Iittalan suosituimpia kuluttajatuotteita juomalasien ja tuikkulyhtyjen muodossa.

"Värilasiosaaminen on yksi meidän ydinalueita. Kukaan muu ei pystyisi sitä kilpailukykyisesti tekemään", Gaggl sanoo.

Erityisosaamista vaatii myös esimerkiksi Fiskarsin kirveiden tekeminen. Sen sijaan tavallisia posliiniastioita osataan tehdä monessa paikassa maailmalla.

Suomalaisissa muotoilutuotteissa myös tuotannon suomalaisuudella voi olla tiettyä arvoa. Fiskars omistaa nykyään myös koko joukon muiden maiden perinteikkäitä laatumerkkejä kuten ruotsalaisen Rörstrandin tai brittiläisen luksusposliinia tekevän Wedgwoodin.

4 Isku uskoo keskittämiseen

 

Huonekaluvalmistaja Isku on parantanut kilpailukykyään keskittämällä kaiken tuotannon Lahteen.

Myös alihankinta on tuotu lähelle.

Hiljattain Isku kertoi ostavansa kaiken kalustelevyn jatkossa Koskiselta Järvelästä.

"Aiemmin olemme ajaneet levyt 300 kilometrin päästä Baltiasta. Nyt ne tulevat 30 kilometrin päästä. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että ennen varastossa oli 12 rekallista tavaraa, nyt on 3–4. Varastoon sitoutunut pääoma pienenee", sanoo toimitusjohtaja Arto Tiitinen.

Iskulla kilpailukykyä on laskettu kokonaisuutena, eikä vain yksittäisten toimintojen tai komponenttien kannalta.

"Voi olla, että joku yksittäinen tuote on ulkomailla tehtynä vähän halvempi, mutta kun katsotaan kokonaisuutta, totuus onkin toisenlainen", Tiitinen sanoo.

Kilpailukyky ja tuottavuus paranevat, kun tuotteita ei tarvitse kuljetella edestakaisin, eikä ihmistenkään tarvitse tuhlata aikaa matkusteluun.

"Ulkoistuksissakin on etsitty yrityksiä, jotka ovat olleet valmiita investoimaan meidän tiloihin. Nummelasta löytyi yritys, joka rakentaa miljoonan euron maalaamon Iskun tiloihin", Tiitinen sanoo.

Samalla tuotantoa on automatisoitu kovaa vauhtia. Samaa reseptiä Tiitinen suosittelee koko Suomelle.

"Automatisaatioon on pakko investoida ja tehdä enemmän roboteilla. Ei se tarkoita, että työpaikat katoavat. Tuottavuuden paraneminen luo tilalle toisenlaisia työpaikkoja", Tiitinen uskoo.

Isku myi ja karsi viime vuonna toimintoja noin 20 miljoonan euron liikevaihdon edestä.

Silti kokonaisliikevaihto kasvoi hieman noin 130 miljoonaan euroon. Lahden tuotannossa on töissä noin 350 henkeä ja koko konsernissa 750 työntekijää.

Tiitisen mukaan taantumassa ei parane taantua valittamaan.

"Täytyy keskittyä tekemiseen ja laittaa omat asiat kuntoon. Huonekalualalla markkinat jaetaan nyt."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat