Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työpaikkakatoa voi torjua

Etlan Maliranta: Työllisyyden parantaminen onnistuu parhaiten työvoimakustannuksia supistamalla

Talous
 
Juha Metso
Malliompelija Hanna Valve oli perjantaina työssään Iskun Lahden-tehtaalla, jossa valmistetaan muun muassa huonekaluja. Isku on parantanut kilpailukykyään keskittämällä kaiken tuotannon Lahteen.
Malliompelija Hanna Valve oli perjantaina työssään Iskun Lahden-tehtaalla, jossa valmistetaan muun muassa huonekaluja. Isku on parantanut kilpailukykyään keskittämällä kaiken tuotannon Lahteen. Kuva: Juha Metso

Työllisyyteen vaikuttaa kaksi asiaa. Se, kuinka paljon vanhoja työpaikkoja tuhoutuu, ja se, kuinka paljon uusia työpaikkoja syntyy.

"Joka vuosi Suomessa tuhoutuu noin 170 000 työpaikkaa ja suurin piirtein saman verran on syntynyt tilalle", tutkimusjohtaja Mika Maliranta Etlasta sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Hän on kirjoittanut useita tutkimuksia kustannuskilpailukyvystä ja sen osatekijöistä.

Työpaikat liittyvät suoraan kilpailukykyyn. Sitä on Malirannan mukaan kahdenlaista.

Työpaikkojen tuhoutumiseen vaikuttavat ennen kaikkea tuotantopanosten hinnat nyt, siis lyhyen aikavälin kilpailukyky. Mitä työ maksaa, mitä energia, mitä raaka-aineet, mitä kuljetukset?

Kun kulut suhteutetaan tuotannon arvonlisään, saadaan yksikkökustannus.

"Teollisuusyritykset tekevät päätöksiä tuotannon sijainnista tällä perusteella. Katsotaan, mikä on tuotannon arvonlisäys suhteessa menoihin", Maliranta sanoo.

Joskus päätöksenteossa painavat muutkin arvot. Erityisesti kulutustavaroissa alkuperämaa ja muut mainetekijät voivat kallistaa vaakaa Suomen suuntaan, vaikka kustannusvertailu veisi tuotannon muille maille.

Ne ovat kuitenkin poikkeuksia pääsäännöstä.

Uusien työpaikkojen luominen on hidasta ja vaikeaa. Siksi nopein tapa parantaa työllisyyttä on Malirannan mukaan hidastaa työpaikkojen tuhoa.

Se käy niin, että alennetaan työvoimakustannuksia tai muiden tuotantopanosten hintoja. Työvoimakustannus on Malirannan mukaan tärkein. Juuri tätä hallitus pyrkii nyt tekemään.

Otetaanpa vasta-argumentti. Esimerkiksi paperitehtaassa työvoiman osuus kuluista on vain joitain prosentteja. Mitä palkkojen alentaminen siis auttaisi?

"Tässä ei nähdä metsää puilta. Vaikka jollain yrityksellä palkkakulujen osuus olisi suoraan pieni, pitää muistaa, että yleiset työvoimakustannukset vaikuttavat myös muiden tuotantopanosten hintoihin. Materiaalien, energian ja kuljetusten hinnoista iso osa on työvoimakustannusta", Maliranta sanoo.

Koko kansantalouden kannalta työvoima on aivan keskeinen kustannuserä.

Metsäteollisuuden ja teknologiateollisuuden kriisit ovat pudottaneet Suomen kilpailijamaiden tuottavuuskehityksestä. Työvoimasta on siis tullut kallista suhteessa luotuun arvonlisään.

"Teollisuutta on tuhoutunut sellaiseen tahtiin, joka kertoo että jonkinlainen kustannuskilpailukykyongelma siellä on. Olisi hyvä, jos tuhoutumisaste hidastuisi, koska tuotantorakenteen uudistumiseen menee aikaa."

Siitä päästäänkin uusien työpaikkojen synnyttämiseen.

Ei ole itsestään selvää, että tuotantorakenne uudistuu. Siihen tarvitaan oikeita päätöksiä.

"Korkean lisäarvon uusien työpaikkojen luomiseen tarvitaan maltillisia palkkaratkaisuja ja uskottavia veropäätöksiä. Tutkimukseen ja opetukseen panostaminen on myös tärkeää", Maliranta sanoo.

Eikä se tarkoita, että pitäisi odottaa kymmenen vuotta uusia keksintöjä.

"Kun yritykset pohtivat investointeja ja ihmisten palkkaamista, ne laskevat työpaikan elinkaarta", Maliranta sanoo.

"Niiden kannalta on olennaista tietää miten asiat kehittyvät 10–20 vuotta eteenpäin."

Yritykset tarvitsevat jotain varmuutta verotuksen ja tuottavuuden kehityksestä ja siitä, että saatavilla on osaavaa työvoimaa kilpailukykyiseen hintaan.

Malirannan mielestä valtiovallan on turha kuvitella, että se osaisi valita alat joihin pitää panostaa.

Tärkeintä olisi luoda innovaatioille edellytykset ja antaa sen jälkeen markkinoiden päättää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat