Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valiota jäljittelevä Baba Valja mainostaa Venäjällä suomeksi: "Tehdään yhtä hyvää kuin te"

Talous
 
Baba Valja -merkki mainostaa voitaan Pietarissa.
Baba Valja -merkki mainostaa voitaan Pietarissa.

Kilpailu Venäjän maitomarkkinoilla kiristyy, kun venäläinen Baba Valja -merkki on ryhtynyt omintakeiseen mainoskampanjaan. Baba Valjan eli Valja-mummon voipakkaukset muistuttavat erehdyttävästi Valion kääreitä.

Suomen, Viron ja Saksan konsulaattien lähettyville on ripustettu mainoksia, joiden iskulauseet ovat provokatiivisia.

"Tehdään yhtä hyvää kuin te", mainoksessa Suomen pääkonsulaatin lähistöllä ilmoitettiin. Mainoksen alareunassa sama lukee venäjäksi.

"Valloitamme hyllyt", Saksan edustuston viereen ripustetussa mainoksessa uhottiin saksaksi. Viron pääkonsulaatin lähellä kerrottiin viroksi, että "me korvaamme teidät".

Valion venäläinen tytäryhtiö vastasi kampanjaan tiedotteella. Siinä se pahoittelee, että "jotkut yritykset" käyttävät hyväkseen Valion hyvää mainetta ja sijoittavat tuotteidensa ulkoasuun osia Valion tavaramerkeistä, minkä lisäksi ne käyttävät mainoksissaan "röyhkeää sisältöä". Tiedotteen mukaan Valio saa venäläiskuluttajilta yhteydenottoja, koska nämä ovat erehdyksessä ostaneet jäljittelevän tuotteen ja valittavat sen laadusta.

Valio korostaa, että sen Venäjän markkinoilla myymät tuotteet tehdään venäläisestä maidosta.

Venäjä kielsi viime vuoden elokuussa useimpien elintarvikkeiden tuonnin muun muassa EU:sta ja Yhdysvalloista vastauksena pakotteisiin. Yhdysvallat ja EU asettivat Venäjälle talouspakotteita Krimin valtaamisen ja Ukrainan sodan takia.

Viime vuoden syksynä kauppoihin ilmestyi Baba Valja -voi, joka Valion mukaan jäljittelee sen tuotepakkauksia. Voita saa nykyisin useimmista pietarilaisista ruokakaupoista, joten tuotantomäärät ovat isot. Sen jakelija FFFF ei vastannut haastattelupyyntöön.

Sanomalehti Delovoi Peterburg yhdisti mainoskampanjan 1990-luvulla Venäjällä suosittuun provokatiiviseen mainontaan. Sen haastatteleman asiantuntijan Aleksandr Jeremenkon mukaan vastaavat tempaukset eivät yleensä tehoa, vaan enemmän myyntiä lisäisi tuotteen laadun kohentaminen.

Venäjän kilpailuvirasto Fas ratkoo parhaillaan kysymystä, rikkooko Baba Valja -tavaramerkki Venäjän kilpailulainsäädäntöä. Ratkaisua odotetaan marraskuussa. Kilpailuviraston järjestämässä internetkyselyssä ihmiset saivat äänestää, muistuttavatko Valion ja Baba Valjan voipakkaukset toisiaan. Vastaajia oli yli 23 000, ja heistä 58 prosentin mielestä kääreet ovat samankaltaisia, 42 prosentin mielestä eivät. Vielä syyskuun alussa äänestystuloksessa 70 prosenttia puolsi Valion kantaa ja oli sitä mieltä, että Baba Valja jäljittelee Valion ulkoasua.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat