Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halmesmäki: Olen jo täyttänyt velvollisuuteni

Talous
 
Ana Brigida
Matti Halmesmäen varsinainen asunto ja koti on nykyisin Miguel Bombarda -kadun pienkerrostalossa Lissabonissa.
Matti Halmesmäen varsinainen asunto ja koti on nykyisin Miguel Bombarda -kadun pienkerrostalossa Lissabonissa. Kuva: Ana Brigida

Vuorineuvos Matti Halmesmäki, 63, ei ole tunnettu hahmo uudessa kotitalossaan Portugalin pääkaupungissa. Keskon pääjohtajan töistä eläköitynyt Halmesmäki on siirtänyt kirjansa pienkerrostaloon Lissabonin vakavaraisella keskusta-alueella.

Halmesmäen jugend-asunto Helsingin Eirassa vaihtui 1970-luvun kerrostaloon Lissabonissa viime toukokuun lopussa.

Halmesmäen kotitalon talonmiesovivahtina työskentelevä pariskunta ei tunnista suomalaismuuttajan nimeä eikä kuvaa. Heidän mukaansa asunnossa ei asuta vakituisesti, vaan se on enimmän aikaa tyhjillään.

"Emme ole koskaan nähneet häntä. Hän ei asu täällä", ovivahdit sanoivat torstaina.

Heidän mielestään oli silti mahdollista, että vieras on piipahdellut huoneistossa, joka on pitkään kuulunut suomalaiselle von Hellensin perheelle.

Matti Halmesmäki kertoi perjantaina puhelimitse HS:lle, miksi hän on pitänyt viime kuukausina matalaa profiilia eikä ole vastannut yhteydenottopyyntöihin. Portugaliin lähdöstä kesällä leimahtanut "julkisuus on ollut todella masentavaa", hän sanoo.

"Se on ollut henkilöön käyvää. Olen vakavamielinen ja kunnon ihminen. En halua joutua sormella osoitetuksi", Halmesmäki kuvailee.

Hän sanoi teettäneensä Lissabonin vuokrakodissa pikkuremonttia. "Asunto on oikein hyvä. Hissi on niin ahdas, että siihen mahtuu vain yksi henkilö."

Halmesmäen vuokraisäntä on asianajaja Alexander von Hellens, joka on neuvonut muitakin suomalaisia Portugalin eläkeasioissa.

"Kielsin häntä kertomasta kenellekään mitään yksityisyydestäni", Halmesmäki sanoo.

Halmesmäki kertoi perjantaina olevansa kotosalla, mutta pysyneensä "liikekannalla" paljon.

"Ihan siksikin, että kadulla on liikkunut erilaisia paparazzeja."

"Auton mittariin on kertynyt viisituhatta kilometriä. Olen kierrellyt Algarvessa ja Pohjois-Portugalissa. Kohta heitän golfbagin autoon ja lähden taas viikoksi reissuun."

Halmesmäki kertoo nauttivansa vapaudesta ja elämästä uudessa ympäristössä 35 sitoutuneen työvuoden jälkeen. Viimeisinä työvuosinaan hän ansaitsi pyöreästi miljoona euroa vuodessa.

Mahdollisuus saada Portugalissa eläke puhtaana käteen ei ollut ratkaiseva syy muuttoon, hän tähdentää.

"On yksityisasia, olenko hakenut verovapautta. Katson verotuksenkin suhteen täyttäneeni kansalaisvelvollisuudet. En ole enää julkisuuden henkilö. Ehkä se on kateuden maaperä, että ihmiset haluvat kuulla [tästä]."

Pilvikki Kause
Lissabon

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat