Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Nyt eläke tulee puhtaana käteen" – mitä ajattelevat Portugalin verovapauteen muuttaneet entiset johtajat?

Parikymmentä takavuosien johtajaa on muuttanut verovapaan eläkkeen Portugaliin, HS:n selvitys kertoo. Entiset vallankäyttäjät ovat pohtineet yhteisössään, mikä ajoi heidät jättämään kotimaansa.

Talous
 
Suomalaiseläkeläiset pitävät Portugalia loistopaikkana
Suomalaiseläkeläiset pitävät Portugalia loistopaikkana
Tavanomaista useampi eläkeläinen on etsinyt vakituisen kodin Portugalista, kun suopean ilmaston lisäbonukseksi tuli verovapaus. Lissaboniin muuttaneet turkulaiset Ilpo ja Marjaana Mantere kehuvat uutta asuinmaataan ja ruotivat suomalaista verokeskustelua. Toimittaja: Pilvikki Kause. Kuvaus: Ana Brigida, Lissabon; Daniel Rodrigues, Porto. Editointi: Esa Syväkuru

Eläkeläisille nollaveroa tarjoava Portugali on houkutellut asukkaakseen tiedettyä enemmän entisiä johtajia, päälliköitä ja muita vallankäyttäjiä. Helsingin Sanomien selvityksen mukaan ainakin 17 entistä vaikuttajaa on muuttanut Portugaliin vuoden 2013 alun jälkeen, jolloin he ovat voineet hakea verovapautta yksityisen alan työeläkkeelleen ja yrityksen kustantamalle lisäeläkkeelle.

Vuorineuvos Matti Halmesmäki, entinen pääjohtaja, Kesko.
Vuorineuvos Matti Halmesmäki, entinen pääjohtaja, Kesko.

Heinäkuussa uutisoitu kolmen vuorineuvoksen muutto Portugaliin ei siis ole yksittäistapaus. Helsingin Sanomat kertoi kesällä, että Keskon entinen pääjohtaja Matti Halmesmäki, 63, Rautaruukin entinen toimitusjohtaja Sakari Tamminen, 61, sekä Nokian Renkaiden entinen toimitusjohtaja Kim Gran, 61, ovat siirtäneet kotipaikkansa Portugaliin keväällä 2015.

Vuorineuvosten ohella verovapaaseen Portugaliin ovat lähteneet muun muassa pörssiyhtiö Tamron entinen toimitusjohtaja, pörssiyhtiö Wärtsilän entinen rahoitusjohtaja, pörssiyhtiö Kemiran entinen toimitusjohtaja, Sampo Pankin entinen sijoitusjohtaja, automaahantuoja Delta Motorin entinen konsernijohtaja, rakennusyhtiö Skanska Suomen entinen toimitusjohtaja, pörssiyhtiö Evian entinen toimitusjohtaja, pörssiyhtiö Donen entinen toimitusjohtaja ja Valmet Automotiven entinen varatoimitusjohtaja.

Marja Lehtiranta-Räty, entinen sijoitusjohtaja, Sampo Pankki.
Marja Lehtiranta-Räty, entinen sijoitusjohtaja, Sampo Pankki.

Kaksi hiljattain eläköitynyttä ja Portugaliin muuttanutta entistä johtajaa Marja Lehtiranta-Räty, 67, ja Pekka Pystynen, 68, kertovat, että he maksavat yhä veronsa Suomeen. Kumpikin miettii, siirtävätkö he myös verotuksensa nollaprosentin Portugaliin.

Lehtiranta-Räty on Sampo Pankin entinen sijoitusjohtaja sekä valtion peliyhtiön Fintoton entinen hallituksen jäsen. Pystynen taas on työskennellyt pörssiyhtiö Donen toimitusjohtajana sekä muun muassa Suunnon, Telesten ja Saton hallituksissa.

Algarven Quarteirassa asustava Lehtiranta-Räty sanoo, että Portugalin suomalaisten keskuudessa on käyty arvokeskustelua verovapaudesta ja Portugaliin lähdön syistä.

"Omiin arvovalintoihini vaikuttavat yhteiskunnassa tehtävät päätökset. Tarkalla korvalla kuuntelen myös sitä, miten meihin, ilmeisesti ongelmajätteeksi muodostuviin eläkeläisiin suhtaudutaan Suomessa. Ja minkä suuruiset verot ovat odottamassa tulevina vuosina", hän kertoo.

Lehtiranta-Rädyn mukaan moni Portugaliin lähtenyt on kokenut suomalaisen verotuksen "epäreiluksi, epäoikeudenmukaiseksi ja järjettömäksi" – myös hän itse. Suurin osa Helsingin Sanomien haastattelemista johtajista koki maksaneensa itse ja muita työllistämällä jo riittävästi veroja.

Siksi he eivät pitäneet verovapaan eläkkeen nauttimista tuomittavana. "Olen maksanut vuodesta 1973 alkaen veroja ja maksan edelleenkin, ja raskaamman päälle. Rahasta päätös ei kuitenkaan ole kiinni, vaan enemmänkin siitä, haluanko tehdä näin pysyvän ratkaisun jättää Suomi", Pystynen sanoo.

Moni korosti myös vapautta valita asuinpaikkansa.

"Yrityksille kansainvälinen verokilpailu on ollut sallittua jo vuosia. Ei liene yllätys, että yritysmaailmasta tulevat henkilötkin pohtivat omia asioitaan yritysmaailmasta tutulla kaavalla nyt, kun yksityishenkilöidenkin osalta pääoman liikkuvuus on sallittua", Lehtiranta-Räty sanoo.

Johtajien muutto Portugaliin on kiihtynyt sen jälkeen, kun he saivat mahdollisuuden nostaa yksityisen eläkkeensä verovapaasti 2013 lähtien. Portugali ei verota työeläkkeitä eikä niiden päälle maksettavia johtajaeläkkeitä, joten sinne muuttavat suomalaiset saavat eläkkeensä halutessaan puhtaana käteen.

Säästö voi olla huomattava, sillä esimerkiksi Halmesmäki saa noin 600 000 euron vuosieläkkeen, Sakari Tamminen saa eläkettä noin 500 000 euroa vuodessa ja Kim Granilla on noin 400 000 euron vuosieläke.

Summat ovat suuria, koska normaalin työeläkkeen päälle he saavat harvinaisen tuottoisat lisäeläkkeet.

Valtiovarainministeriö käy tosin parasta aikaa neuvotteluja Portugalin kanssa, mikä saattaa lopettaa verovapauden 2017.

Verovapauden perään on lähtenyt vuorineuvosten lisäksi muitakin arvonimillä palkittuja. Arvonimi on kansalaiselle myönnetty julkisen arvonannon osoitus hänen yhteiskunnan hyväksi tekemästään työstä.

Laamanni Hannu Krogerus, entinen asianajaja ja liikejuristi.
Laamanni Hannu Krogerus, entinen asianajaja ja liikejuristi.

Portugaliin on muuttanut pörssiyhtiö Tamron entinen toimitusjohtaja, kauppaneuvos Matti Elovaara, 75, sekä liikejuristi, laamanni Hannu Krogerus, 66. Elovaaran mukaan "elämä vaan on helpompaa, yksinkertaisempaa ja terveellisempää etelässä".

"Nollaverotuksella oli merkitystä Algarven miellyttävän ilmaston ja elinympäristön täydentäjänä", Elovaara muotoilee.

Kauppaneuvos Matti Elovaara, entinen toimitusjohtaja, Tamro.
Kauppaneuvos Matti Elovaara, entinen toimitusjohtaja, Tamro.

Hannu Krogeruksen mukaan nollaveron mahdollisuus ei ollut haitaksi, vaikka "turvallisuus ja sivistys" ratkaisivat maan valinnan. Vaikka työeläke on verovapaa, itse säästämästään omaeläkkeestä Krogerus maksaa veron Suomeen.

Portugaliin nollaveroille muuttaneita on arvosteltu Suomessa siitä, että he ovat nousseet huippupaikoille yhteiskunnan ilmaisen koulutuksen avulla.

Elovaara työskenteli pitkän Tamro-uransa ohella Alkon hallituksen puheenjohtajana ja Postin hallituksen varapuheenjohtajana.

"Olen maksanut kaikki veroni 53 vuotta jatkuneen ansiotyöurani aikana Suomeen. Katson osallistuneeni oman peruskoulutukseni ja muihin yhteiskunnan rakenteiden kustannuksiin täysmääräisesti", Elovaraa kirjoittaa sähköpostilla Algarvesta.

Myös Krogerus korostaa maksaneensa aikoinaan paljon veroja 185 henkeä työllistäneen asianajotoimistonsa kautta.

Verovapauden saaminen Portugalissa edellyttää, että maahanmuuttaja hakee sitä Portugalin veroviranomaisilta.

Daniel Rodrigues
Evian toimitusjohtajana työskennellyt Ilpo Mantere ja entinen myynti- ja markkinointipäällikkö Marjaana Mantere nostavat eläkkeensä verovapaana Lissabonissa. Viime viikolla he vierailivat Porton silloilla ja kujilla.
Evian toimitusjohtajana työskennellyt Ilpo Mantere ja entinen myynti- ja markkinointipäällikkö Marjaana Mantere nostavat eläkkeensä verovapaana Lissabonissa. Viime viikolla he vierailivat Porton silloilla ja kujilla.

"Prosessi kesti muutaman kuukauden. Kirjauduimme Portugalin verottajan tietojärjestelmään ja saimme veronumeron. Nyt eläke tulee puhtaana käteen", kertoo pörssiyhtiö Evian entinen toimitusjohtaja Ilpo Mantere, 63, Lissabonista. Hän muutti vaimoineen Suomesta Portugaliin viime helmikuussa.

Hänen mukaansa nollaveroedulla oli muuttopäätökseen "suuri merkitys", sillä Portugalin ilmasto ei poikkea paljon esimerkiksi Espanjan yhtä miellyttävästä ilmastosta. Moni Portugaliin muuttanut, kuten kauppaneuvos Matti Elovaara, onkin tullut Portugaliin nimenomaan Espanjan puolelta.

Veli-Pekka Vasama, entinen johtaja, Valmet Automotive.
Veli-Pekka Vasama, entinen johtaja, Valmet Automotive.

Espanjasta Portugaliin on muuttanut myös Veli-Pekka Vasama, 75, joka työskenteli aikoinaan Valmet Automotiven varatoimitusjohtajana Suomessa. Myös hän myöntää, että verottomuudella oli merkitystä maan valinnassa.

Vasama kuitenkin kieltäytyy perustelemasta sen tarkemmin valintojaan ja kieltäytyy haastattelusta.

Samoin tekee Suomen Skanskan toimitusjohtaja ja pörssiyhtiö Rapalan hallituksen jäsen Eero Makkonen, 69, joka muutti Algarveen marraskuussa.

Vaitelias on myös Wärtsilän entinen rahoitusjohtaja ja entinen Elcoteqin hallituksen jäsen Heikki Horstia, 65, joka on ollut eläkkeellä kohta kuusi vuotta. Algarven Quarteiraan hän muutti niin ikään vajaa vuosi sitten.

OIKAISU: Sunnuntaina 18. lokakuuta kirjoitettiin virheellisesti, että Fintoto on valtionyhtiö. Fintoton omistaa Suomen Hippos.

Vuorineuvos Sakari Tamminen, ex-toimitusjohtaja, Rautaruukki.
Vuorineuvos Sakari Tamminen, ex-toimitusjohtaja, Rautaruukki.
Risto Leppänen, entinen konsernijohtaja, Delta Motor.
Risto Leppänen, entinen konsernijohtaja, Delta Motor.
Eero Makkonen, entinen toimitusjohtaja, Suomen Skanska.
Eero Makkonen, entinen toimitusjohtaja, Suomen Skanska.
Vuorineuvos Lasse Kurkilahti, entinen toimitusjohtaja, Kemira.
Vuorineuvos Lasse Kurkilahti, entinen toimitusjohtaja, Kemira.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat