Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amazon haastoi ihmisiä oikeuteen ylistysarvioista

Verkkokaupan mukaan haastetut kirjoittivat valearvioita maksusta

Talous
 

Kirjakustantamo ja verkkokauppajätti Amazon on haastanut Yhdysvalloissa oikeuteen yli tuhat ihmistä, joiden se väittää kirjoittavan valearvioita verkkokaupan tuotteista.

Oikeuteen haastetut yksityishenkilöt ovat myyneet muutamalla dollarilla positiivisia arvioita Fiverr-nimisen nettisivun kautta. Fiverr on palvelu, jossa esimerkiksi monet freelancerit myyvät työpanostaan kuten sisällöntuotantoa ja käännöspalveluita.

"Vaikka väärennettyjen arvioiden lukumäärä on pieni, ne voivat merkittävästi horjuttaa asiakkaiden ja myyjien luottamusta Amazoniin", yritys kirjoittaa kanteessaan.

Amazon yritti ensimmäisen kerran kitkeä valearvioita nettikaupastaan huhtikuussa, kun se haastoi oikeuteen neljä verkkosivua, jotka myivät positiivisia arvioita. Amazonin mukaan suurin osa sivuista on sittemmin lopettanut toimintansa.

Nyt verkkokauppajätti haluaa puuttua yksityishenkilöihin, jotka tienaavat rahaa perättömillä arvioilla. Perjantaina nostettu kanne on kohdistettu 1 114 käyttäjään Fiverr-palvelussa. Heihin viitataan palvelussa käytetyillä nimimerkeillä, koska Amazonilla ei ilmeisesti ole hallussaan arvioijien henkilötietoja.

Teknologiajulkaisu TechCrunchin mukaan Amazon haluaa, että oikeus kieltää ihmisiä tarjoamasta maksullisia arvioita Fiverrissa. Lisäksi Amazon haluaa saada käsiinsä valearvioita tarjoavien henkilöiden asiakaslistat ja tiedot siitä, mitä arvioita he ovat kirjoittaneet.

Arvioijat saattavat joutua myös taloudelliseen vastuuseen, sillä Amazon vaatii, että syytetyt maksavat oikeudenkäyntikulut.

Kuluttajien arviot ovat elintärkeitä Amazonille. Palvelussa on julkaistu verkkokaupan aukeamisen eli vuoden 1995 jälkeen yli sata miljoonaa arviota, jotka vaikuttavat monen asiakkaan ostopäätökseen.

Amazon ottaa arvioiden luotettavuuden vakavasti. Yrityksessä on töissä erillinen yksikkö, joka poistaa päivittäin väärennettyjä arvioita ja tähtiluokituksia.

TechCrunchin mukaan Amazon toivoo oikeusjutun toimivan vastaisuudessa pelotteena yksityishenkilöille. Yritys haluaa näyttää, että valearvioista voi koitua seurauksia tekstejä välittävien yritysten ja sivustojen lisäksi niitä kirjoittaville ihmisille.

Myös käyttäjäarvioita yrityksistä tarjoava verkkopalvelu Yelp yritti tänä vuonna kitkeä perättömiä arvioita oikeustoimilla.

Yelp haastoi helmikuussa oikeuteen Yelp Director -nimisen palvelun, joka tarjosi yrityksille mahdollisuutta luoda tekaistuja neljän ja viiden tähden arvioita palveluilleen sekä haudata negatiiviset arviot sivuston pohjalle.

Uutistoimisto Reutersin mukaan syytetyt eivät ole vielä vastanneet kanteeseen.

On epäselvää, toimiko Yelp Director oikeasti lupaamallaan tavalla. Yelp kirjoitti blogissaan helmikuussa, että koko palvelu on huijausta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat