Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verovapaus synnyttää Portugalissa vilkkaasti uutta liiketoimintaa

Kun isot joukot vaihtavat kotimaata, kaivataan veroneuvoja ja asuntojenvälitys piristyy

Talous
 
Ana Brigida
Portugalin pääkaupungin Lissabonin keskusta-alue vetää puoleensa kävijöitä.
Portugalin pääkaupungin Lissabonin keskusta-alue vetää puoleensa kävijöitä. Kuva: Ana Brigida

Portugalin hiljattain sorvaamat verohelpotukset ovat saaneet arviolta ainakin tuhansia ulkomaalaisia muuttamaan maahan. Veroparatiisin maine tuo kasvavaa kysyntää verojuristeille ja kiinteistönvälittäjille, mutta myös koko kansantalous hyötyy, sanoo portugalilainen asianajaja João Luís Araújo.

"Ulkomaalaiset muuttajat työllistävät meitä koko ajan yhä enemmän. Tämä on kaikin tavoin kasvavaa liiketoimintaa", ison portolaisen asianajotoimiston Telles de Abreun osakas luonnehtii.

Nollaverotus on suonut Portugalille hienon keinon lisätä tunnettavuuttaan maailmalla, hän toteaa. "Nollavero houkuttelee vauraita eläkeläisiä, jotka eivät muutoin muuttaisi tänne. He tuovat perässään perheenjäseniä ja ystäviä kyläilemään, ja näinkin maine kiirii myönteisen ketjureaktion tavoin."

Ensimmäisinä Portugalin tarjoamiin veroetuihin heräsivät ranskalaiset.

"Ranskalaisten muuttoliike on ollut uskomatonta. Heitä on tuhansia, ellei jopa kymmeniätuhansia. Ranskassa asuu isolukuinen portugalilaisvähemmistö, mikä on edistänyt tiedonkulkua", Araújo arvioi.

Portugalin sosialistihallitus päätti 2009 antaa verovapauden kymmeneksi vuodeksi ulkomaalaisille eläkeläisille, jotka asettuvat pysyvästi asumaan. Käytännössä säädännöstä tuli sujuvaa vuoden 2013 alusta keskustaoikeistolaisen hallituksen aikana. Samaan pakettiin kuuluivat myös tuloverohelpotukset useita aloja edustaville maahanmuuttajille. Portugali ei myöskään peri varallisuus-, lahja- eikä perintöveroa.

Eläkeläisten nollaverotus ei ole herättänyt poliittista närää, Araújo sanoo.

"Lainsäädäntö on hyvin tehty, eikä siinä ole porsaanreikiä, joita voisi käyttää hyväksi."

Britannian 1800-luvulta periytyvää, superrikkaiden ulkomaalaisten verovapautta on sen sijaan ryöpytetty ankarasti väärinkäytösten vuoksi, portolaisjuristi rinnastaa.

Konsultointiyhtiö Deloitte on laskenut arvioita, miten "ei tavanomaisiksi asukkaiksi" luokitellut muuttajat piristävät Portugalia. Jos Portugalin onnistuu houkutella 50 000 uusien veroetujen piiriin lukeutuvaa asukasta, elvytysruiske kansantaloudelle voi olla pyöreästi kaksi miljardia euroa, Deloitten edustaja esitti Expresso-viikkolehdelle.

Portugalin valtiovarainministeriö ei ole paljastanut, kuinka moni ulkomaalainen on hakenut verokarhulta oman veronumeron, joka vaaditaan vanhassa kotimaassa todistukseksi. Veroparatiisi-Portugalia on myyty hyvällä tuloksella Euroopassa Ranskan lisäksi varsinkin Belgiassa, Britanniassa, Hollannissa, Ruotsissa, Suomessa ja Sveitsissä sekä meren takana portugalinkielisessä Brasiliassa, Expresso-lehti luettelee.

Suomalaistulijoiden määrät ovat kuitenkin "pientä puuhastelua" vaikkapa eläköityneiden ruotsalaisten muuttovirtaan nähden, Algarveen pian kaksi vuotta sitten kotiutunut eläkeläinen Teppo Raitis, 62, sanoo.

"Jos suomalaisia on nyt muuttanut tänne 150, niin ruotsalaisia varmaan samassa ajassa 1 500", hän arvelee.

Diplomi-insinööri Raitis johti työurallaan muun muassa Sisu Autoa ja STX:n Turun telakkaa sekä työskenteli Kone-konsernissa liiketoimintajohtajana.

Nyt Raitis on mukana ystävän kanssa perustetussa Portugalin elintasoparatiisi -yrityksessä. "Ei tämä oikein mitään bisnestä ole vaan auttamista, josta perimme välityspalkkion. Markkinoimme Portugalia vaihtoehtona Espanjalle tai Turkille, koska tämä on yllättävän tuntematon maa", hän luonnehtii.

Yritys on järjestämässä neljättä 20 hengen pakettimatkaa, johon kuuluu tietopaketti terveydenhuollosta, asunnoista ja verotuksesta eläkeikäisille. Suomalaisten kiinnostus on yltynyt. Nettisivuilla on päivittäin jopa parituhatta kävijää, hän sanoo.

Teppo Raitis muistuttaa, että Portugali laskee hyötyvänsä muuttajista rahallisesti.

"Ei köyhä Portugali mitään lahjaa vierasmaalaisille eläkeläisille tässä anna, vaan taloutta elvytetään älykkäästi. Ennen esimerkiksi Algarve oli talvisin tyhjä, nyt useat ravintolat pysyvät auki."

Suomessa on vallalla kateuspopulismi, Raitis suomii. Hän pitää yksityisasianaan sitä, nostaako hän itse eläkkeensä verottomana. Vuonna 2014 muuttaneena hänellä on kuitenkin mahdollisuus saada eläke puhtaana käteen.

"Ei kukaan eläkeläinen lähde kotimaastaan pelkästään verovapauden vuoksi, eikä verovapautta anova yritä vaan vilppiä ja piileskele verhojen takana Suomessa, jotta naapurit eivät näe, ettei hän muuttanutkaan", Raitis kärjistää.

Portolaislakimies João Luís Araújo on samoilla linjoilla.

"Iäkkäiden ihmisten ei ole helppo jättää sukua ja kotia pelkästään rahan vuoksi. Portugalissa yhdistyy nyt verovapauteen useita vetovoimaisia puolia: hyvä ruoka, lämmin ilmasto, turvallisuus ja paikallisten ystävällisyys", hän sanoo.

Pilvikki Kause
Porto

Suomalaisten perustama Portugalin elintasoparatiisi -yritys kuvailee nettisivulla värikkäästi maan tarjoamia etuja eläkeläisille.
Suomalaisten perustama Portugalin elintasoparatiisi -yritys kuvailee nettisivulla värikkäästi maan tarjoamia etuja eläkeläisille.
Suomalaiseläkeläiset pitävät Portugalia loistopaikkana
Suomalaiseläkeläiset pitävät Portugalia loistopaikkana
Tavanomaista useampi eläkeläinen on etsinyt vakituisen kodin Portugalista, kun suopean ilmaston lisäbonukseksi tuli verovapaus. Lissaboniin muuttaneet turkulaiset Ilpo ja Marjaana Mantere kehuvat uutta asuinmaataan ja ruotivat suomalaista verokeskustelua. Toimittaja: Pilvikki Kause. Kuvaus: Ana Brigida, Lissabon; Daniel Rodrigues, Porto. Editointi: Esa Syväkuru
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat