Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OP vie vakuutustarkastajien työtä autokorjaamolle – kokeilun tarkoitus on nopeuttaa vakuutuskäsittelyä

Puoli vuotta kestävään kokeiluun on valittu mukaan 20 000 OP:n asiakasta

Talous
 
Kaisa Rautaheimo HS
OP-vahinkovakuutuksen vakuutustarkastajat Tommy Stenberg, Timo Impinen ja Janne Kallio siirsivät puoleksi vuodeksi toimistonsa vantaalaiseen autokorjaamoon, Tammiston Autoklinikkaan. Tarkoituksena on nopeuttaa autovahinkojen korvauspäätöksiä.
OP-vahinkovakuutuksen vakuutustarkastajat Tommy Stenberg, Timo Impinen ja Janne Kallio siirsivät puoleksi vuodeksi toimistonsa vantaalaiseen autokorjaamoon, Tammiston Autoklinikkaan. Tarkoituksena on nopeuttaa autovahinkojen korvauspäätöksiä. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS

OP-vahinkovakuutus on tuonut puolen vuoden kokeilun ajaksi vakuutustarkastajansa vantaalaiselle autokorjaamolle. Kolaroimaansa autoa korjauttamaan tullut OP:n asiakas saa heti korjaamolla hoidettua vahingonkorvaukset vakuutusyhtiön kanssa.

Malli on tuttu OP:n omistamasta Omasairaalasta, jossa lääkärit ja vakuutusvirkailijat löytyvät samalta käytävältä. Omaa korjaamoketjua OP ei silti suunnittele, sanoo vakuutusliiketoiminnan korvauspalvelun johtaja Antti Huhtala.

"Omasairaala on kuitenkin siitä hyvä vertailukohta, että sielläkin hoitoketjusta halutaan lyhyt ja vakuutusyhtiö on heti paikan päällä", Huhtala sanoo.

"Autovakuutukset ovat kaikilla yhtiöillä varsin samanlaisia, ja meidän tavoitteemme on erottua palvelulla. Päällimmäisin viesti asiakkailta autovahinkojen korjaamisessa ei nimittäin ole ollut se, että asiointi vakuutusyhtiön kanssa olisi ollut aina helppoa ja yksinkertaista."

Puoli vuotta kestävään kokeiluun on valittu mukaan sattumanvaraisesti 20 000 OP:n pääkaupunkiseudulla asuvaa autovakuutusasiakasta.

"Kyse on pitkälti sellaisista kolareista ja vahingoista, joissa ei ole tapahtunut henkilövahinkoja ja joissa autoa voi useimmissa tapauksissa vielä ajaa. Niitä on autovahingoista 90 prosenttia", Huhtala sanoo.

Kokeiluun valikoituneille asiakkaille on tarjolla erilaisia täkyjä tuoda kolaroitu auto korjattavaksi juuri Tammistoon, jossa kumppanina on Autoklinikka-ketju. Korjaamo on auki aamukuudesta iltakahdeksaan. Kokeilun ajan asiakas saa puhelimella päivystävän korjaamomestarin kiinni joka päivä ympäri vuorokauden.

OP testaa samalla, miten eri edut vaikuttavat asiakkaiden haluun käyttää tiettyä korjaamoa.

Osalle kokeilun asiakkaista OP tarjoaa kolarikorjaukset kokonaan ilman omavastuuta. Tämän tarjouksen saaneita on 5 000. Osa puolestaan saa säilyttää kaskovakuutuksensa bonukset. Osalle on tarjolla auto käyttöön korjaustöiden ajaksi. Jos asiakkaan on vaikea tuoda autoa korjaamolle, korjaamo saattaa hakea sen.

Tammistossa on kokeilun kahden ensimmäisen viikon aikana käsitelty kuutisenkymmentä vahinkoa. Autoja on korjattu 25.

"Kaikki vahinkolajit ovat olleet edustettuina. Viisi autoa on lunastettu", kertoo korjaamossa paikan päällä päivystävä OP:n vakuutustarkastaja Janne Kallio.

"Eihän autovahinko ole iloinen asia, mutta asiakkaat ovat olleet positiivisesti yllättyneitä siitä, että auton lunastukseenkin meni kaikkine vaiheineen aikaa vain puoli tuntia."

Huhtala laskeskelee korjaamon saavan kokeilun aikana 300–500 asiakasta. "Arvioimme, että 20 000 kokeilussa mukana olevalle sattuu puolen vuoden aikana 500–1 000 kolaria tai muuta autovahinkoa. Sattumalla on näissä iso merkitys, ja tietysti vain osa asiakkaistamme päättää käyttää palveluamme."

Asiakashankinnan lisäksi tavoitteena on myös parantaa liikenneturvallisuutta, sillä kaikki oman autonsa vahinkojen varalle vakuuttaneet eivät aina korjauta itse kolhimiaan autoja.

"Suomen taloustilanne näkyy niin, että omavastuu tuntuu osalle liian suurelta kuluerältä", kokeilussa mukana olevan korjaamoketjun Autoklinikan toimitusjohtaja Patrik Puskala sanoo.

Puskalan mukaan Suomessa vakuutusyhtiöt eivät vielä juuri ohjaa asiakkaitaan käyttämään tiettyjä korjaamoja, ja merkkikorjaamoilla on turhaakin mainetta.

Autovakuutuksen pitäisi olla ennen kaikkea palvelu, ei tuote, Puskala sanoo.

"Asiakkaat joutuvat usein itse selvittelemään, mihin auto kannattaisi viedä korjattavaksi."

Puskalan mielestä Suomessa onkin vielä paljon mahdollisuuksia kehittää autovakuutuksia ja niiden palveluja.

"Esimerkiksi Italiassa ja Britanniassa on ajettuihin kilometreihin perustuvia vakuutusmalleja."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat