Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jätejätti Ekokem virittää kuntoaan – riihimäkeläistä jäteyhtiötä trimmataan pörssikelpoiseksi

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Ekokemin kakkosvoimalan valvomossa Juha Haavisto seurasi laitoksen toimintoja monitorien kautta.
Ekokemin kakkosvoimalan valvomossa Juha Haavisto seurasi laitoksen toimintoja monitorien kautta. Kuva: Sirpa Räihä HS

Valvomon monitorissa näkyy, miten rautakoura nostaa riihimäkeläisten roskia kakkosvoimalan suureen sammioon. Sieltä koneet sysivät jätettä arinauunin yli 1 100-asteiseen pätsiin.

Tuli lämmittää kattilassa vettä, joka höyrystyy. Höyry johdetaan turbiiniin ja lämmönvaihtimeen, joissa se muuttuu sähköksi ja riihimäkeläisten kotien kaukolämmöksi.

Kakkosvoimalassa poltetaan tavallista rakennus- ja yhdyskuntajätettä. Sen vieressä seisoo ongelmajätteen polttolaitos, josta Riihimäen Ekokem varsinaisesti tunnetaan.

Ongelmajätelaitoksen rumpu-uunissa kärvennetään kaivos- ja kemianteollisuuden kamalimmat myrkyt. Viime vuonna siellä hävitettiin jopa Syyrian kemiallisten aseiden tuhoamisesta syntyneitä kemikaaleja.

Kaikki tämä osaaminen on nyt trendikästä ja sijoittajienkin arvostamaa kiertotaloutta.

Kiertotalous lähtee ajatuksesta, että jonkun jäte on jonkun toisen raaka-aine.

Toimitusjohtaja Karri Kaitueen mukaan Ekokem ei ole tekemässä isoja yrityskauppoja lähiaikoina. "Nyt meidän pitää vähän sulatella jo tehtyjä yritysostoja."
Toimitusjohtaja Karri Kaitueen mukaan Ekokem ei ole tekemässä isoja yrityskauppoja lähiaikoina. "Nyt meidän pitää vähän sulatella jo tehtyjä yritysostoja."

"Se on yksi yhteiskunnan megatrendeistä väestön ikääntymisen ja vaikkapa digitalisaation rinnalla. Hyvät liiketoiminnat lähtökohtaisesti hyötyvät jostain näistä megatrendeistä", sanoo Ekokemin tuore toimitusjohtaja Karri Kaitue.

Tässä ketjussa Ekokem on hyvässä kohdassa. Jätteentuottajat maksavat siitä, että se ottaa jätteet hoitaakseen. Mitä pahempi jäte, sen korkeampi hinta.

Käsittelyn lopputuotteita, poltosta syntyvää sähköä ja lämpöä tai kierrätettyjä raaka-aineita, Ekokem pystyy myymään eteenpäin.

"Meillä on ansaintamahdollisuus arvoketjun molemmissa päissä", Kaitue sanoo.

Ihmeitä ei Ekokemkään pysty tekemään. Osa myrkyistä siirtyy ongelmajätteiden poltossa savuun, mistä ne pestään ja suodatetaan. Lopulta osa joudutaan sementtiin sidottuina läjittämään eristetyille kaatopaikoille. Samoin käy pahoin saastuneille maa-aineksille.

Ekokem on parin viime vuoden aikana ostanut isot ongelmajätteiden käsittely-yritykset Ruotsista ja Tanskasta ja kasvanut näin 250 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi yhtiöksi. Vajaa puolet liikevaihdosta tulee vaarallisten jätteiden käsittelystä. Loppu on lähinnä rakennus- ja yhdyskuntajätteen polttamista sähköksi ja kaukolämmöksi.

Ekokem käsittelee myös pilaantuneita maita ja pohjavesiä ja rakentaa kaatopaikkoja.

Artikkeliin liittyvät

Ensi vuonna Riihimäen tiluksille valmistuu "kiertotalouskylä", missä ei-vaaralliset jätteet jatkossa myös lajitellaan ennen käsittelyä: biojätteestä mädätetään biokaasua, muoveista tehdään rakeita, joita voidaan käyttää uusien muovituotteiden raaka-aineena, metallit otetaan talteen ja loppu jäte poltetaan.

Yritys syntyi 1980-luvulla, kun Suomessa havahduttiin siihen, että vaaralliset jätteet pitäisi käsitellä erillään muusta jätteestä.

Tätä nykyä valtio omistaa Ekokemistä 34 prosenttia, Kuntaliitto 21 prosenttia, Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen 15 prosenttia ja HSY-kuntayhtymä kymmenen prosenttia. Loput osakkeet ovat yrityksillä, säätiöillä ja muilla yksityissijoittajilla.

Ostajat, lähinnä pohjoismaiset pääomasijoittajat ovat kolkutelleet viime vuosina Ekokemin ovia. Sijoittajat näkevät jätteiden käsittelyssä ja kierrättämisessä kasvua ja rahaa.

Valtion omistajaohjausyksikön päällikkö Eero Heliövaara arvioi, että valtio voi hyvinkin päätyä Ekokemistä luopumiseen. Hallitus on luvannut julkistaa omistajapolitiikan linjaukset vuodenvaihteessa.

"Valtion näkökulmasta yhtiöön ei sisälly enää strategista intressiä. Näin ollen se tulee todennäköisesti olemaan tarkastelussa niiden yritysten joukossa, joissa on ainoastaan finanssi-intressi, ja sen suhteen tullaan harkitsemaan erilaisia vaihtoehtoja omistuksesta luopumiseksi", Heliövaara sanoo.

Valtionomistusten myyminen ulkomaiselle pääomasijoittajalle ei ole poliittisesti houkutteleva ratkaisu.

Pääomasijoittajien maine on kärsinyt muun muassa veroparatiisikytkyistä. Esimerkiksi pääomasijoittaja EQT:n infrastruktuurirahasto, jolta Ekokem osti tanskalaisen ongelmajäteyhtiö Nordin, on rekisteröity Guernseyn veroparatiisisaarelle.

Pörssilistaus olisi Heliövaaran mukaan todennäköisesti ensisijainen vaihtoehto.

"Myös siksi, että kotimaisten pääomamarkkinoiden kehittäminen on yksi valtion tavoitteista", hän sanoo.

Ekokemiä pistetään kaiken varalta pörssikelpoiseen kuntoon. Yhtiömuoto muutettiin julkiseksi osakeyhtiöksi viime vuonna. Outokummussa 25 vuoden uran tehnyt Kaitue aloitti toimitusjohtajana elokuussa.

Toimintoja tehostetaan yt-neuvotteluin. Konsernin johtamista yhtenäistetään yrityskauppojen jäljiltä. Pörssilistaus vaatisi myös talousraportoinnin ja sijoittajaviestinnän kehittämistä.

Kaitue ei ota mahdolliseen pörssilistaukseen tai muihin järjestelyihin mitään kantaa.

"Ne ovat omistajien asioita", Kaitue sanoo.

HS:n haastattelema ammattisijoittaja arvioi, että Ekokemin arvo voisi olla tällä hetkellä noin 550–650 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna yrityksen aiemmin erinomainen kannattavuus on tosin heikentynyt, koska Ekokemin myymän sähkön ja kaukolämmön hinta on laskenut. Talouden hiljeneminen on myös pienentänyt ongelmajätteen määrää.

Viime vuonna Ekokem teki noin 200 miljoonan euron liikevaihdolla 35 miljoonan euron liikevoiton.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat