Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sanoma vähentää 241 työpaikkaa

Mediayhtiö hakee säästöjä jakelussa ja painotoiminnassa

Talous
 
Sanoma Media Finlandin toimitusjohtaja Pia Kalsta
Sanoma Media Finlandin toimitusjohtaja Pia Kalsta

Mediayhtiö Sanoma vähentää yt-neuvotteluiden päätteeksi 241 työpaikkaa.

Suurin osa vähennyksistä, 200 työntekijän verran, kohdistuu Suomen medialiiketoimintaan Sanoma Media Finlandiin (SMF). Noin kaksi kolmasosaa SMF:n vähennyksistä tapahtuu irtisanomisin.

Yt-neuvottelujen alkaessa elokuussa yhtiö arvioi irtisanottavien määräksi enintään 280 työntekijää.

Yhtiön mukaan SMF:ssä aiotaan säästää jakelussa ja painotoiminnassa sekä tehostaa sisällöntuotantoa, markkinointia ja myyntiä. Lisäksi konsernin tukitoimintoja kevennetään.

"Ilman muuta muutos on iso. Lähdetään hakemaan tehokkaampia ja suoraviivaisia toimintatapoja", kertoo SMF:n toimitusjohtaja Pia Kalsta.

Sanoma Media Finland on yksi mediayhtiö Sanoman kolmesta suuresta yksiköstä. SMF:n liiketoimintoihin kuuluvat Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, aikakauslehtiä kustantava Sanoma Lifestyle, lastenkirjoja ja sarjakuvia kustantava Kids Media sekä televisio- ja radiotoimintaa harjoittava Nelonen Media.

SMF:ssä oli kesällä kokoaikaisiksi muutettuna runsaat 2 300 työntekijää.

Yt-neuvotteluista kerrottiin elokuun lopulla, ja ne ovat osa Sanoman tuoretta 50 miljoonan euron säästö- ja muutosohjelmaa. Yt-neuvottelujen piirissä oli 1 600 työntekijää.

Sanoma Media Finlandin henkilöstöä vähennetään irtisanomisten lisäksi muun muassa eläkeratkaisuin ja uusiin tehtäviin siirtämisin konsernin sisällä.

SMF:ssä runsas kolmasosa vähennyksistä kohdistuu toimitukselliseen henkilökuntaan. Hieman suurempi osa vähennyksistä kohdistuu graafisiin ja teknisiin toimihenkilöihin sekä kirjatyöntekijöihin.

SMF:n suurimman henkilöstöryhmän toimihenkilöiden pääluottamusmies Tuija Pircklen pitää hyvänä, että vähennysten määrää saatiin neuvotteluissa pienennettyä ja että joillekin tarjotaan eläkepaketteja.

"On hyvä, etteivät ne ole pelkkiä irtisanomisia", Pircklen kertoo.

Sanoma on aiemmin karsinut tuotevalikoimaansa Suomessa muun muassa myymällä aikakauslehtiään. Tällä kertaa yhtiö ei kertonut tuotteiden lopettamisista tai myymisistä.

Toimitusjohtaja Kalsta kuvaa, että yhtiö ei mullista rakenteitaan vaan optimoi tekemistä.

"Lukijoita ajatellen kyse ei ole siitä, että tämä olisi kohdistunut erityisesti sisällöntuotantoon vaan yleisesti siihen, että pystytään tehokkaammin tuottamaan sisältöjä ja palveluita", Kalsta kertoo.

Sanoma on kärsinyt viime vuosina median murroksesta ja Suomessa erityisesti heikosta mainosmyynnistä.

Yt-neuvotteluiden alkaessa Sanoman silloinen toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen kertoi, että yhtiön ongelmien keskeinen syy on Suomen karu taloustilanne, jonka takia mainosmarkkinat ovat kehittyneet odotettua heikommin.

Sanoman kaksi muuta suurta yksikköä eli Hollannin ja Belgian mediat sekä oppimateriaaleihin keskittyvä yksikkö kannattavat paremmin kuin Suomen medialiiketoiminta.

Yhtiön oikaistu liikevaihto pieneni vuoden toisella neljänneksellä 6,6 prosenttia. Ennen kertaluonteisia eriä yhtiö teki 49,4 miljoonan euron liikevoiton, mutta kertaluonteiset erät painoivat liikevoiton 9,2 miljoonaan euroon. Tilikauden tulos jäi miinukselle.

Syyskuussa yhtiö ilmoitti sulkevansa painon Forssassa ja vaihtavansa toimitusjohtajaa. Irtisanotun Harri-Pekka Kaukosen tilalle nousi hollantilainen Susan Duinhoven.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat