Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monelle riittää tavallinen hammastahna

Erilaisiin suun vaivoihin löytyy räätälöityjä hammastahnoja, terve suu kaipaa vain fluoria

Talous
 
Anu Vallinkoski
Rio Gandara HS
Tärkeintä hammastahnassa on riittävä fluoripitoisuus.
Tärkeintä hammastahnassa on riittävä fluoripitoisuus. Kuva: Rio Gandara HS

Aikuisten hammastahnoissa on mistä valita – kaupan on hohtavaa valkeutta, lievitystä vihlontaan, helpotusta kuivalle suulle.

Hammastahnan tärkein tehtävä on estää hampaiden reikiintymistä ja ikenien tulehtumista. Valtaosa meistä pärjäisikin aivan tavallisella hammastahnalla, yliopistonlehtori ja hammaslääkäri Anja Kotiranta Helsingin yliopiston suu- ja leukasairauksien osastolta toteaa.

Fakta

Vihlooko? Etsi tuoteselosteesta arginiinia!

Vihlovat hammaskaulat

Tutkimuksissa on saatu vahvaa näyttöä, että arginiini (Arginine) ja kalsiumkarbonaatti (Calcium Garbonate) helpottavat hammaskaulojen vihlontaa. Myös kaliumnitraattia (Potassium Nitrate) ja tinafluoridia (Stannous Fluoride) sisältävät tahnat auttavat vihlontaan.

Hampaiden eroosio

Tähänastisten tutkimusten mukaan tina (Stannous), tinakloridi (Stannous Chloride) ja kitosaani (Chitosan) vähentävät hampaiden eroosiota. Kitosaani ei sovi äyriäisallergikoille.

Tummentumat

Tahnojen eri valkaisumenetelmien teho vaihtelee. Hankaavat aineet (kuten Calsium Garbonate, Calsium Pyrophosphate, Titanium Dioxide, Hydrated Silica) ja entsymaattiset aineet kuten papaiini (Papain) tepsivät pinnallisiin värjäymiin. Blue Covarine eli siniväri saa hampaat näyttämään hetkellisesti valkoisemmilta. Sen sijaan hammastahnojen vetyperoksidipitoisuudet (Hydrogen Peroxide) ovat niin alhaisia, ettei tehoa juuri ole.

Plakin neutralointi

Arginiini ja kalsiumkarbonaatti neutraloivat plakin happamuutta.

Kuiva suu

Alentuneesta syljenerityksestä ja herkistä limakalvoista kärsiville on tarjolla herkän suun hammastahnoja. Näiden tahnojen maku on mieto eikä niissä ole saippuoivia aineita kuten natriumlauryylisulfaattia (Sodium Lauryl Sulfate).

"Hammastahnan tärkein ominaisuus on riittävä fluoripitoisuus. Hyvässä perustahnassa on myös hankaavia ja saippuointiaineita", Kotiranta tiivistää.

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian laatimien karieksen Käypä hoito -suositusten mukaan aikuisille sopiva fluoridipitoisuus on 0,11–0,145 prosenttia.

Hankaavat aineet ja vaahtoamista lisäävä saippuointiaine parantavat puhdistavuutta.

Myös reikiintymistä vähentävä ksylitoli olisi hyvä lisä tahnaan. Tosin ksylitolia pitäisi olla vähintään kymmenen prosenttia, jotta sillä olisi todellista tehoa.

"Tuoteselosteista ei yleensä selviä, miten paljon ksylitolia on. Osviittaa antaa se, missä kohti ainesosaluetteloa ksylitoli mainitaan. Jos se on litanian loppupäässä, määrä on pieni", Kotiranta selventää.

Hän arvelee, että usein valmistajat pihistelevät kallista raaka-ainetta eivätkä lisää sitä hammastahnaan riittävän paljon.

Hammastahnojen hankaavuusarvot eli rda-arvot puhuttavat aika ajoin hammaslääkäreitä, sillä liiallinen hankaavuus vahingoittaa hammaskiillettä.

Artikkeliin liittyvät

Suomessa lainsäädäntö ei aseta rda-arvoille ala- tai ylärajaa. Tahnojen tuoteselosteissa arvoja ei ole yleensä ilmoitettu.

"Arvot eivät kerro lopullista totuutta hankaavuudesta, mutta antavat suuntaa. Itse pitäisin yli 110 rda-arvoa liian suurena", Kotiranta toteaa.

Erityisesti valkaisevissa hammastahnoissa voi olla korkeita hankaavuusarvoja. Kotiranta toivoisikin, että niihin rda-arvo merkittäisiin.

"Hampaita pestessään kyllä huomaa, jos tahna on kovin hankaava. Tahnan karhea ja jauhomainen rakenne kertoo, että arvo on suuri."

Kotirannan mukaan joskus hammastahnoja kaupittelevat mainoslauseet liioittelevat niiden hyviä vaikutuksia. Täysin vailla tieteellistä pohjaa väitteet ovat kuitenkin vain harvoin.

Hankalin erikoistahnojen ryhmä on valkaisevat hammastahnat.

"Ne tehoavat vain pinnallisiin tummentumiin, jos tehoavat. Hammasluuta ne eivät valkaise. Jos luun väriä haluaa muuttaa, on syytä kääntyä hammaslääkärin puoleen", Kotiranta tähdentää.

Valkaisevien hammastahnojen teho perustuu usein voimakkaaseen hankaavuuteen.

Liian innokas hankaavien tahnojen käyttö voi kuitenkin lisätä hampaiden tummuutta. Hankaus kuluttaa hammaskiillettä, jolloin alla oleva tummempi hammasluu alkaa paistaa kiilteen alta.

"Neuvoisin käyttämään valkaisevia tahnoja vain kuuriluonteisesti, korkeintaan viikon kerrallaan", Kotiranta opastaa.

Entä sopiiko samanlainen hammastahna kaikille aikuisille?

"Jos suu ja hampaat ovat terveet, voi hampaansa pestä lähes millaisella tahnalla tahansa, kunhan siinä on fluoria riittävästi. Valkaisevat tahnat ovat poikkeus", Kotiranta sanoo.

Jos suussa on joku ongelma, pitää tahna valikoida tarkemmin.

Esimerkiksi vihlovista hammaskauloista tai syljen tuotannon alentumisesta kärsivien ei pitäisi käyttää hankaamalla valkaisevia tahnoja lainkaan. Joillekin kuivasuisille eivät sovi edes tavalliset perustahnat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat