Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan taloudessa on käynnissä suuri rakennemuutos

Bruttokansantuotteen kasvuvauhti hidastui heinä–syyskuussa alle seitsemään prosenttiin

Talous
 
Jason Lee Reuters
Rakennustyömies työskenteli Pekingissä Kiinassa viime viikolla. Kiinan tilastokeskus ilmoitti perjantaina, että teollisuustuotannon kasvu hidastui syyskuussa 5,7 prosenttiin.
Rakennustyömies työskenteli Pekingissä Kiinassa viime viikolla. Kiinan tilastokeskus ilmoitti perjantaina, että teollisuustuotannon kasvu hidastui syyskuussa 5,7 prosenttiin. Kuva: Jason Lee Reuters

Kiinan bruttokansantuotteen kasvuvauhti hidastui heinä–syyskuussa ensi kerran sitten alkuvuoden 2009 alle seitsemään prosenttiin, mikä ei ole yksinomaan huono asia. Kiinan taloudessa on käynnissä suuri rakennemuutos, joka selittää ainakin osittain talouskasvun hidastumista.

Kiinan tilastokeskuksen mukaan bruttokansantuote eli kokonaistuotanto kasvoi viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna 6,9 prosenttia. Kokonaistuotanto kasvoi silti aavistuksen ekonomistien odotuksia enemmän, mitä voi pitää hyvänä merkkinä.

Tästä on kyse

 Kiina on maailman toiseksi suurin kansantalous, jolla on huomattava merkitys koko maailmantalouteen.

 Talouskasvun hidastuminen voi aiheuttaa ongelmia etenkin suomalaisille konepajayhtiöille, joille Kiina on tärkeä markkina-alue.

 Kiinan bruttokansantuotteen kasvu on hidastunut vaiheittain vuodesta 2010. Ekonomistit ja sijoittajat ovat epäilleet pitkään, että tilastotiedot Kiinan taloudesta eivät pidä paikkaansa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ekonomistit arvioivat kokonaistuotannon kasvaneen 6,8 prosenttia. Kiinan tilastokeskus ilmoitti perjantaina myös, että teollisuustuotannon kasvu hidastui syyskuussa 5,7 prosenttiin.

"Kiinan teollisuudessa on liikaa kapasiteettia, mikä näkyy teollisuustuotannon supistumisena ja tuottajahintojen nelisen vuotta kestäneenä halpenemisena. Sen sijaan palvelualat ja yksityinen kulutus kasvavat, mikä on vain hyvä asia", sanoo Kiinan talouteen erikoistunut ekonomisti Jouko Rautava Suomen Pankista.

Vuonna 2009 maailmantalous vajosi taantumaan sen jälkeen kun rahoitusmarkkinoiden kriisi kärjistyi investointipankki Lehman Brothersin vararikkoon syyskuussa 2008. Vuoden 2009 tammi–maaliskuussa Kiinan kokonaistuotanto kasvoi 6,2 prosenttia edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Talouskasvun ja teollisuustuotannon hidastuminen vaikuttivat maanantaina välittömästi raaka-ainemarkkinoilla. Uutistoimisto Bloombergin raaka-aineindeksi heikkeni yli prosentin.

Kiinan teollisuus on maailman suurin energian sekä raaka-aineiden ja niistä jalostettujen hyödykkeiden kuluttaja. Raaka-aineiden halpeneminen on aiheuttanut ongelmia etenkin kehittyvissä kansantalouksissa, jossa niitä tuotetaan runsaasti.

Raaka-öljyn Brent-viitelaadun hinta halpeni illansuussa Suomen aikaa kolme prosenttia alle 49 dollariin barrelilta. Barreli on öljykaupan mittayksikkö. Sen tilavuus on 159 litraa.

Kiinan hallitus on jo pitkään pyrkinyt muuttamaan taloutensa rakennetta enemmän kotimaiseen kysyntään perustavaksi. Siitä saakka kun Kiina vuonna 2001 liittyi Maailman kauppajärjestöön (WTO) talouskasvu on perustunut voimakkaasti uusiin investointeihin.

"Yksi Kiinan talouden suurista ongelmista on yksityinen ja julkinen velkaantuminen, joka johtuu juuri uusien investointien suuresta lisääntymisestä. Toki epävarmuus talouden kasvuvauhdista on myös suuri kysymys. Pääomaa on virrannut pois ja keskuspankki on joutunut puolustautumaan valuutan halpenemista vastaan", sanoo Rautava.

Kun sijoittajat siirtävät pääomiaan pois Kiinasta tai kiinalaisista arvopapereista, valuutan ulkoinen arvo heikkenee. Siitä on seurauksena tuontitavaroiden kallistuminen.

Rautava korostaa, että Kiina on elvyttänyt talouttaan sekä rahapolitiikalla että finanssipolitiikalla.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukaan julkisen talouden todellinen alijäämä on kymmenen prosenttia, jos paikallishallinnon yritysten investoinnit lasketaan mukaan ja valtion kertaluonteisia omaisuuserien myyntejä ei lasketa tuloiksi vaan rahoitukseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat