Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

SP:n Liikanen arvostelee Nordean suunnitelmia – Nordea muuttamassa Suomen tytäryhtiönsä sivukonttoriksi

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen
Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen arvostelee Nordean suunnitelmaa muuttaa Suomen toimintonsa sivukonttoriksi.

"Nordea Pankki Suomi on systeemisesti erittäin tärkeä toimija Suomen rahoitusmarkkinoilla. Rahoitusjärjestelmän vakausvalvonnan sekä keskuspankkitoiminnan näkökulmasta Nordea Pankki Suomen muuttaminen sivukonttoriksi ei ole toivottavaa, koska Suomen rahoitusjärjestelmän kannalta systeemisesti merkittävän pankin valvonta- ja kriisinratkaisuvastuu siirtyisi pankkiunionin yhteisten mekanismien ulkopuolelle", Liikanen sanoo.

Suomen Nordea on tätä nykyä emo-Nordean tytäryhtiö. Se tarkoittaa käytännössä, että Suomen toimintojen valvontaa ja mahdollisia ongelmia koskevat toimet hoidetaan euroalueen sääntöjen mukaan. Suomen Nordean valvonnasta vastaa euroalueen yhteinen pankkivalvonta Suomen Finanssivalvonnan (Fiva) avustuksella.

Myös Fiva on arvostellut Nordean suunnitelmaa. Suomen viranomaisilla ei ole valtuuksia estää Nordean toimia.

Jos suunnitelma toteutuu, Nordean Suomen toimintojen valvonta, suomalaisten talletussuoja ja niin sanottu kriisinratkaisu olisivat Ruotsin viranomaisten vastuulla.

Suomen viranomaisten mielestä tämä voi muodostua ongelmaksi, koska Nordea on Suomessa niin suuri. Suomen Nordean tase on yli puolet koko Nordean taseesta ja kaksi kolmasosaa koko Suomen pankkisektorista.

Kuluttajalle Nordean yhtiömuodolla ei ole suoraa vaikutusta. Ongelmia voisi viranomaisten mukaan tulla, jos pankki ajautuisi vaikeuksiin. Vaikka Nordea on erinomaisessa kunnossa, rahoitussektorilla varaudutaan aina pankkikriisin mahdollisuuteen.

Euroalueella on vastikään rakennettu pankkikriisejä varten oma järjestelmä, jonka keskeinen osa on yhteinen kriisinratkaisumekanismi. Euroalueella lähdetään siitä, että vaikeuksiin joutuvan pankin pääomittamisesta ja uudelleenjärjestelyn kustannuksista vastaavat ensisijaisesti osakkeenomistajat ja tietyt velkojat.

Pankin osakkeiden arvo nollataan ja velkoja leikataan. Jos tämä ei riitä, pankin pelastamista voidaan rahoittaa yhteisestä kriisirahastosta. Sen varojen keräämisestä vastaavat kaikki euroalueen pankit.

Valtioiden varoilla pankkeja ei enää haluta pelastaa. Tosin talletussuojan suhteen järjestelmä on vielä keskeneräinen.

Ruotsissa kriisinratkaisulainsäädännöstä on tulossa erilainen.

"Euroalueen ulkopuolella, kuten Ruotsissa, on mahdollisuus ottaa käyttöön julkisten varojen käyttö pankkien pääomittamiseen", vastaperustetun Rahoitusvakausviraston ylijohtaja Tuija Taos sanoo.

Nähtäväksi siis jää, voiko Nordean suunnitelma kasvattaa riskiä, että Ruotsin viranomaiset jättäisivät Nordean Suomen toimintojen pelastamisen Suomen valtion harteille.

Ruotsissakin on kerätty pankkikriisien hoitoa varten rahasto. Maan pankkisektorin koko on kuitenkin niin suuri, ettei rahasto todennäköisesti riittäisi monen pankin yhtäaikaisen kriisin hoitoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat