Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Posti kuljettaa jo nyt kauppakassit ja ateriat

Talous
 

Suomen Posti tekee kovasti töitä luodakseen itsensä uudeksi. Perinteinen kirjeposti häviää nopeasti. Samaan aikaan vähenee myös painettujen lehtien jakaminen.

Kuitenkin postilta odotetaan, että se käy yhä jokaisen suomalaisen ovella viitenä arkipäivänä, jos jotain tärkeää vietävää sattuisi olemaan.

Postin liiketoimista kannattavinta on kaikesta huolimatta juuri perinteinen postitoiminta. Kannattavuutta se on pyrkinyt puolustamaan hinnannostoin ja uusilla aluevaltauksilla.

Kilpailijoita ei kirjeiden jakelussa pitkään näkynyt. Mutta nyt mediatalojen omistama jakeluyhtiö Suomi ja muutkin lehtitalot ovat tulossa näille markkinoille. Ne ryhtyvät jakamaan yritysten kirjeitä lehtien aamukannon yhteydessä.

Hallitus on aikeissa poistaa kilpailijoilta esimerkiksi vaatimukset kirjeiden jakelun tiheydestä. Se voi tuoda kannattavimmille reiteille vielä muitakin kilpailijoita.

Se, että postin työntekijät käyvät päivittäin jokaisella ovella on toisaalta iso mahdollisuus. Samalla reissulla voi viedä muutakin. Vanhusten aterioita ja kauppakasseja posti kuljettaa jo nyt joillain paikkakunnilla ja osin kokeiluluontoisesti.

Espoossa kokeillaan, miten ateriankuljettajat voisivat samalla käynnillä auttaa asiakkaita pienissä askareissa. Käytännössä muiden palvelujen yhdistäminen postinjakeluun ei ole ihan helppoa. Ateriapalveluissa posti on joutunut käyttämään osin alihankkijoita. Postin mukaan uusien tehtävien yhdistäminen jakelijoiden reiteille olisi helpompaa, jos valtio joustaisi kirjejakelun tiukoista aikarajoista.

Ihan toista laitaa edustaa Postin Opus capita -yritys, joka yrittää menestyä tiukasti kilpailluilla taloushallinnon palvelujen ja sähköisen laskutuksen markkinoilla.

Ulkopuolinen voisi ihmetellä, onko tämä Postin aluetta enää laisinkaan. Postin omasta mielestä siirtymä on mitä loogisin. Postihan on aina toimittanut paperilaskuja. Opus capita aloitti sillä, että se tulosti yritysten laskut ja toimitti ne paperisina perille. Tästä on siis luontevaa siirtyä kokonaan sähköiseen laskutukseen.

Perinteisemmän Postille kuuluvan toiminnan puolella eli varastoissa ja maantiekuljetuksissa ajat ovat olleet kovat. Posti luopui ulkomaiden tappiollisista rahtipalveluista keväällä. Venäjän suuri varastoliiketoiminta on puolestaan kärsinyt maan talouslamasta ja ruplan romahduksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat