Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yrittäjien uudella toimitusjohtajalla on keskustan jäsenkirja

Mikael Pentikäinen moittii hallitusta keskeneräisten linjausten julkistamisesta

Talous
 
Mikael Pentikäinen
Mikael Pentikäinen

Kykyjenmetsästäjä soitti Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajalle Mikael Pentikäiselle, 50, kuukausi sitten. Headhunter tarjosi Pentikäiselle toimitusjohtajan paikkaa Suomen yrittäjissä.

Hän päätti ottaa haasteen vastaan ja jättää journalismin toistamiseen, vaikka uusissa päätoimittajan töissä Pentikäinen on ehtinyt olla vain puolisen vuotta.

Kuka

Kokenut journalisti

 Mikael Pentikäinen on koulutukseltaan metsänhoitaja.

 Työskennellyt muun muassa Etelä-Saimaan päätoimittajana 1996–1999, Suomen Tietotoimiston toimitusjohtajana ja päätoimittajana 1999–2004, Sanoma Oy:n toimitusjohtajana 2004–2010, Helsingin Sanomien vastaavana päätoimittajana 2010–2013.

 Aloitti Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajana 2015, mitä ennen hän työskenteli yrittäjänä ja konsulttina.

 Naimisissa, viisi lasta.

"Totta kai tässä on hieman haikeutta. Mutta olen näitä hyppyjä saanut tehdä aiemminkin", hän sanoo.

Edellisen kerran hyppy journalismista tuli vuonna 2013, kun Pentikäinen sai potkut Helsingin Sanomien vastaavan päätoimittajan tehtävistä. Sitä ennen hän jätti itse journalismin 2004, kun kykyjenmetsästäjä houkutteli hänet Sanoma Oy:n toimitusjohtajaksi vuonna 2004.

Siirtymäaikaa uusiin hommiin on, sillä työt Suomen yrittäjissä hän aloittaa vasta vuoden 2016 toukokuussa.

Mikael Pentikäisellä on keskustan jäsenkirja taskussaan, kun taas hänen edeltäjänsä Jussi Järventaus, 64, on kokoomuslainen. Yrittäjien johdolla pysyy kanava auki hallituspuolueisiin.

"Eurovaaleissa olin keskustan ehdokas ja otin jäsenkirjan. Puoluetausta ei kuitenkaan tullut mitenkään esille valinnassani, sillä yrittäjäjärjestö on tietenkin puoluepoliittisesti sitoutumaton", hän sanoo.

Nyt Pentikäisen tehtävänä on vaikuttaa keskustan puheenjohtajan luotsaamaan hallitukseen.

"Hallituksella on vilpitön tahto ja yritys kääntää Suomi nousuun ja samalla parantaa yrittäjien edellytyksiä. On ollut myös käänteitä, jotka eivät ole vahvistaneet luottamusta hallituksen kykyyn", Pentikäinen arvioi.

Näitä käänteitä Pentikäinen ei halua eritellä, mutta nostaa esiin yhden tekemisen tapaan liittyvän virheen.

"Kaikkia asioita ei ole loppuu asti mietitty, kun ne on tuotu julki", hän sanoo.

Julkisuudessa on nostettu esiin hallituksen ajama lomarahauudistus, joka yllätti yrittäjät. Pentikäinen ei halua kertoa, piileekö hallituksen virhe tässä.

"Kyllä he tietävät [hallituksessa], missä on ollut virheitä ja missä ei. Matka on vielä pitkä, ja paljon hyvää ehtii tapahtua", hän sanoo arvoituksellisesti.

Yksi hyvä ja suorastaan "historiallinen mahdollisuus" on paikallinen sopiminen. Pentikäinen on valmiiksi samaa mieltä kuin Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen, jonka mielestä muutokset paikallisen sopimisen laajentamiseksi on tehtävä lainsäädännön kautta.

Mäkysen mielestä historia on osoittanut, että työmarkkinajärjestöt eivät pysty paikallisesta sopimisesta sopimaan.

"Nyt pitää uskaltaa rohkeasti tehdä ratkaisuja, jotka merkittävästi helpottavat yrittäjien mahdollisuuksia toimia kovassa kansainvälisessä kilpailussa", sanoo Pentikäinen, joka työskenteli lyhyen aikaa pääluottamusmiehenä Helsingin Sanomia kustantaneessa Sanoma Oy:ssä.

Pentikäinen on sitä mieltä, että paikallinen sopiminen ei ole vain vahvojen työntekijöiden edun mukaista. Heikkojenkin edun huomioon ottamiseen "löydetään ratkaisut".

"Sopiminen työpaikalla ei ole mahdollista, jos ei ole tietoa ja keskinäistä luottamusta hoitaa asioita", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat