Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Operaattoreiden välinen kilpailu muuttuu

Telia-Sonera suunnittelee yritysostoja Suomessa eikä ole valmis hintakilpailuun

Talous
 

Teleoperaattoreiden kilpailuasetelma voi muuttua Suomessa lähiaikoina, sillä Telia-Sonera keskittää liiketoimintansa Eurooppaan ja on valmis yritysostoihin.

"Olemme kiinnostuneita tekemään yhä enemmän investointeja Euroopassa ja Suomessa. On hyvin todennäköistä, että Suomessa tapahtuu yhdentymistä, sillä Suomessa on kymmeniä pieniä operaattoreita. Lisäksi on lukuisia pieniä tietoliikennealan yrityksiä, jotka ovat meille mahdollisia ostokohteita", sanoo Telia-Soneran Euroopan liiketoiminnan johtaja Robert Andersson.

Artikkeliin liittyvät

Suomessa pienet operaattorit ovat keskittyneet kiinteän verkon palveluihin.

Telia-Sonera ilmoitti syyskuun puolivälissä vetäytyvänsä Kazakstanista, Uzbekistanista, Azerbaidžanista, Georgiasta, Moldovasta ja Tadžikistanista ja Nepalista.

Suomen osalta Anderssonin viesti on selvä.

"Meitä ei niinkään kiinnosta markkinaosuuksien voittaminen hintakilpailulla kuin uusien ja parempien palveluiden kehittäminen."

Viestintäviraston mukaan Suomessa matkaviestinpalvelut ovat selvästi EU:n keskiarvoa edullisempia.

"Meidän ajatuksena on, että langatonta tekniikkaa voisi hyödyntää valtavasti erilaisissa palveluissa. Terveyskeskusten palveluita voidaan uudella tekniikalla tehdä ilman, että potilaan tarvitsee mennä paikan päälle. Uuden tekniikan käytöllä olisi suuret kustannushyödyt", Andersson sanoo.

Suomen suurimman teleoperaattorin Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila korostaa, että hintakilpailu on yhä Suomessa ankaraa.

"Kilpailutilanne on kova, sillä meidän asiakasvaihtuvuus oli huhti–kesäkuussa 16 prosenttia. Onneksi hyperkilpailusta ei ole ollut merkkejä."

Elisan ja Telia-Soneran lisäksi kolmas merkittävä teleoperaattori on Dna.

Hintakilpailu on yksi merkittävä syy siihen, että kuluttajahinnat ovat verraten halpoja. Mattilan mukaan pienillä teleoperaattoreilla on vastaisuudessa vaikeuksia.

"Langattoman tekniikan markkinat menevät koko ajan eteenpäin. Asiakkaat ovat yhä kiinnostuneempia neljännen sukupolven matkapuhelinpalveluista ja myös valmiita maksamaan niistä enemmän. Uskoisin, että pelkästään kiinteän verkon operaattoreille tilanne muuttuu vaikeammaksi."

Tekniikan kehittymisen takia kuluttajat voivat saada matkapuhelinverkosta lähes yhtä hyvän tiedonsiirtonopeuden kuin kaapeliverkosta.

"Harvaan asutuilla alueilla asiakkaat siirtyvät kiinteän verkon sijaan langattomaan tekniikkaan, koska niissä palvelut paranevat", Mattila sanoo.

Molemmat yhtiöt ovat viime vuosina ostaneet Suomessa kiinteän verkon operaattoreita.

Telia-Sonera osti vuosi sitten hämeenlinnalaisen Aina.comin kuluttajaliiketoiminnan ja verkot 47 miljoonalla eurolla. Elisa on puolestaan yrittänyt ostotarjouksella saada ostettua vaasalaisen Anvian. Vuonna 2012 Elisa osti 101 miljoonalla eurolla kiinteän verkon operaattorin PPO:n.

Robert Andersson
Robert Andersson
Veli-Matti Mattila
Veli-Matti Mattila
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat