Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vatt: Hallituksen strategiat johtavat hyvään kasvuun

Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen tuore raportti tukee hallituksen linjauksia

Talous
 
rio gandara hs
Vattin yksikönjohtaja Juha Honkatukia esitteli tiistaina Säätytalolla pidetyssä Vatt-päivässä raporttia, jolla arvioitiin hallituksen strategisen ohjelman vaikutuksia talouteen.
Vattin yksikönjohtaja Juha Honkatukia esitteli tiistaina Säätytalolla pidetyssä Vatt-päivässä raporttia, jolla arvioitiin hallituksen strategisen ohjelman vaikutuksia talouteen. Kuva: rio gandara hs

Valtion taloudellisen tutkimuskeskus (Vatt) arvioi, että kaikki hallituksen tekemät strategiset linjaukset hillitsevät palkkainflaatiota Suomessa.

Näitä linjauksia ovat hallituksen päättämät menoleikkaukset, veronkorotukset, eläkeuudistus, sote-uudistus ja palkkaleikkauspyrkimykset.

Kun palkat eivät juuri nouse, vienti alkaa vetää.

"Se mahdollistaa sen, että päästään velkaa maksamaan pois", Vattin yksikönjohtaja Juha Honkatukia sanoi Säätytalolla tiistaina hallituksen toimia kiittelevää raporttia esitellessään.

Raportissa on tutkittu niin sanotulla Vattage-mallilla laajasti, kuinka hallituksen strateginen ohjelma vaikuttaa talouteen.

"On hämmentävää, että kaikki toimii samaan suuntaan. Toimet leikkaavat kotimarkkinoita ja suosivat vientisektoreita", Honkatukia sanoi.

Vattin raportin mukaan ilman hallituksen toimia Suomen bruttokansantuote ei kasvaisi 2030 mennessä.

Sen sijaan strategisten linjausten onnistuessa kasvu lähtee vuonna 2020 reippaasti liikkeelle kiihtyen vuoteen 2030 mennessä yli 3,5 prosenttiin vuodessa.

Vattin raportin mukaan hallituksen strategiset toimet mahdollistavat onnistuessaan sen, että julkista velkaa päästään maksamaan pois.

Laskelmien mukaan vuonna 2030 Suomen julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen laskisi alle 65 prosenttiin, jos menoleikkaukset, veronkorotukset ja eläke- sekä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukset saadaan vietyä läpi.

Tällöin velan ja bruttokansantuotteen suhde jäisi korkeimmillaankin vuosien 2012–2022 välillä alle 80 prosentin tasolle.

Jos hallituksen esittämiä leikkauksia, veronkorotuksia ja uudistuksia ei tehtäisi, julkisen sektorin velka suhteessa bruttokansantuotteeseen nousisi noin 95 prosenttiin, raportti toteaa.

Honkatukian mukaan hallituksen strategisen ohjelman toimenpiteet riittävät Suomen kestävyysvajeen korjaamiseen. Menoleikkaukset ja veronkorotukset kohentavat julkisen talouden kestävyyttä, eläkeuudistus lisää kasvumahdollisuuksia työvoiman tarjonnan kasvaessa ja sote-uudistus leikkaa menoja ja vähentää työvoiman tarpeen kasvua, raportissa päätellään.

Vattin raportin toinen havainto liittyy viennin rakenteen muuttumiseen vuosina 2008–2015.

Honkatukia kertoi Vatt-päivässä pitämässään alustuksessa Suomen viennin rakenteen muuttuneen niin, että palvelujen viennin osuus vastaa jo likimain tavaraviennin suuruusluokkaa.

Näin palvelujen viennin osuus tulee olemaan tärkeä kasvutekijä, joskin Vattin raportin mukaan tavaravienti hyötyy palveluvientiä enemmän hallituksen strategisista linjauksista.

Vatt on periaatteessa riippumaton valtion talouden tutkimuslaitos, joka toimittaa tietoa hallitukselle, valtiovarainministeriöille ja muille ministeriöille.

Sen itsenäisyys suhteessa hallitukseen on sen 25-vuotisen historian aikana herättänyt keskustelua.

Vatt-päivän avasi Vattin ylijohtaja tuore Anni Huhtala, jonka valtioneuvosto nimitti virkaan elokuussa.

Vatt-päivän päätteeksi käydyssä keskustelussa paneelin puheenjohtaja, Maaseudun Tulevaisuus -lehden päätoimittaja Mikael Pentikäinen tenttasi Hankenin professori Anne Brunilaa, Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharjua, Ilmarisen johtaja Jaakko Kianderia, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttistä ja Jyväskylän yliopiston professori Roope Uusitaloa talouden eri vaihtoehdoista.

Ilmarisen Jaakko Kiander arvioi puheenvuorossaan, että Suomi on nyt monella tapaa normaali eurooppalainen maa.

"Meillä on tämä menestyjätausta, ja haluamme menetyä paremmin kuin muut", Kiander sanoi.

Kianderin arvion mukaan reaalista kilpailukykyä ja perinteisiä investointeja tarvitaan Suomeen.

Kriisitietoisuutta rakennettaessa kääntöpuolena on Kianderin arvion mukaan tullut esille se, että kotitalouksien luottamus talouteen murenee.

Nordean Kangasharju vastasi heti Kianderille olevansa täysin eri mieltä niin kriisitietoisuuden määrästä kuin sen haitoistakin.

"Olemme synkistelleet aivan liian vähän ja olleet liian optimistisia", Kangasharju sanoi ja muistutti, että bruttokansantuotteen kasvu on Suomessa Euroopan heikointa ja työttömyyden kasvu puolestaan Euroopan rajuinta.

Väittely sai paneelin puheenjohtaja Pentikäisen kysymään, miten on mahdollista että Kangasharju ja Kiander voivat olla näin erimielisiä.

"Kyse on siitä, katsotaanko tasoa vai muutosta", Kiander selitti katsontakantojen eroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat