Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakettikisa aukeaa myös kuluttajille: Postin rinnalle tulevat DHL:n ja Postnordin automaatit

Talous
 
Paketti kulkee automaatista toiseen ilman osoitetta
Paketti kulkee automaatista toiseen ilman osoitetta
Postin jo noin 500 pakettiautomaatista voi myös lähettää paketteja. Vastaanottajan osoitetta ei tarvitse enää tietää. Riittää, kun tietää matkapuhelinnumeron ja mistä automaatista tai postikonttorista paketti halutaan noutaa. HS:n video näyttää, miten helppoa lähettäminen on. toimittaja: Anni Lassila, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

Paketit suihkivat paitsi verkkokaupoista kuluttajille, myös yhä useammin kuluttajalta toiselle.

Noora Austiola on tullut Kaiharin kyläkauppaan Ylöjärvellä lähettämään pikkuruista kirjepakettia. Sisällä on tällä kertaa merinovillainen vauvan pipo. Hän on myynyt sen Facebookissa toimivan kirpputori Mini Rodini & Friendsin kautta toiselle äidille Porvooseen.

Austiola on tuttu näky kyläkaupan postipisteessä. Hän lähettää tai vastaanottaa lastenvaatepaketteja monta kertaa kuukaudessa joko kyläkaupassa tai pakettiautomaatilla Ylöjärven keskustassa.

"Isommat paketit lähetän aina automaatilla, koska se on halvempaa kuin konttorissa", Austiola kertoo.

Reijo Hietanen
Noora Austiola pistää lastenvaatteet kiertämään Facebook-kirpputorin kautta. Hän käyttää sekä kyläkaupan postipistettä että supermarketin pakettiautomaattia. Pienimmät bodyt ja paidat kulkevat kirjepostimerkillä.
Noora Austiola pistää lastenvaatteet kiertämään Facebook-kirpputorin kautta. Hän käyttää sekä kyläkaupan postipistettä että supermarketin pakettiautomaattia. Pienimmät bodyt ja paidat kulkevat kirjepostimerkillä.

Kuluttajapaketeista on tullut pakettikisan uusi taistelutanner. Kisan kuumeneminen johtuu nettikaupan kasvusta. Esimerkiksi Postin kuljettamista 37 miljoonasta paketista jo 55 prosenttia on postimyynnin tai verkkokaupan paketteja. Nettikaupan pakettien määrä kasvaa noin viisi prosenttia vuodessa.

Samalla pakettiautomaateista on tulossa yhä tärkeämpi kanava sekä verkkokaupan pakettien vastaanottamiseen että pakettien lähettämiseen.

Postilla on 70 oman konttorin ja 900 kumppanipostin lisäksi jo lähes 500 pakettiautomaatin verkosto. Kilpailijat seuraavat perässä. DHL Express aloitti pakettiautomaattien asentamisen viime viikolla.

Kahden vuoden kuluessa automaatteja ja palvelupisteitä pitäisi olla pystyssä kolmisensataa.

Ruotsin ja Tanskan posteista yhdistyneen Postnordinkin suunnitelmat ovat pitkällä, mutta automaattien pystyttämisen aikataulu on vielä auki.

Suomalainen arvostaa yksityisyyttä, ja tämä pätee myös pakettien noutamiseen. Paketti halutaan usein anonyymisti automaattiin. Postikonttorin automaatti peittoaa helposti, koska se on auki melkein aina.

"Suomi poikkeaa tässä Keski-Euroopasta. Siellä kotiinkuljetus on yhä vallitseva toimitustapa", pakettipalvelujen johtaja Juha Tiittanen Postista sanoo.

Euroopassa on myös yleistä, että paketti voidaan jättää naapurille, jos asiakas ei ole kotona. DHL tarjosi tätä Suomessa, mutta vastaanotto oli murhaava.

Liisa Takala
Postilla on lähes 500 pakettiautomaatin verkosto.
Postilla on lähes 500 pakettiautomaatin verkosto.

"Se ei sopinut ollenkaan. Vain viitisen asiakasta suostui siihen", DHL Expressin Suomen-johtaja Peter Ervasalo sanoo.

Harvaan asutussa maassa kotiinkuljetus on tietysti myös kustannuskysymys.

Verkkokaupan kasvun myötä kuluttajien toiveista on tullut pakettialan laki.

"Jokaisesta paketista kilpaillaan nyt yksitellen, kun ennen yritysten kanssa tehtiin isoja sopimuksia. Usein verkkokaupoissa on monta vaihtoehtoa, joista kuluttaja voi valita. Silloin asiakaskokemus ratkaisee", Postin Tiittanen sanoo.

Osa verkkokaupoistakin tekee tosin isoja sopimuksia. Esimerkiksi vaatekauppa Zalandon paketit tulevat Suomeen Postnordin kyydissä. Niitä on jo melkein miljoona vuodessa, kolmasosa tästä on palautuksia.

Noora Austiola toimii yhtenä kirpputorinsa ylläpitäjistä eli valvoo ilmoituksia ja järjestää kirpputorin teematapahtumia. Kaupanteko lähes 13 000 jäsenen kesken on vilkasta.

Ja Mini Rodini on vain yksi monista vastaavista kauppapaikoista.

Viitisen prosenttia kaikista paketeista kulkee kuluttajalta toiselle, ja määrä kasvaa juuri käytetyn tavaran verkkokaupan yleistyessä. Uusien automaattien kautta voi myös lähettää paketteja. Se tuo alalle lisää kilpailua ja voi alentaa hintoja.

Postin automaateista voi lähettää tavaraa Suomeen ja Viroon. DHL:n automaateista paketti kulkee 220 maahan. Ervasalo lupaa, että hinnat ovat 20–30 prosenttia postin nykyhintoja halvempia. Luvassa on myös tarjouskampanjoita.

"Paketti on perillä suuressa osassa maailmaa jo seuraavana päivänä. Yritämme saada lähettämisen käyttöön vielä ennen joulua, ja viimeistään se on käytössä ennen maaliskuun loppua", DHL Expressin Suomen-johtaja Peter Ervasalo sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat