Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Patria-lahjuksista vapautettu vaatii korvauksia

Egyptiläinen nainen oli pitkään pidätettynä ja vangittuna Suomessa

Talous
 

Valtion asevalmistaja Patrian epäillyistä lahjuksista vangittu ja vapautettu egyptiläinen nainen vaatii 127 000 euron korvauksia Suomen valtiolta. Kärsimyskorvausten osuus vaatimuksista on noin 19 000 euroa ja ansionmenetyskorvausten osuus on loput.

Lisäksi nainen vaatii korkoja korvauksille elokuusta 2014 lähtien.

Haasteen muukaan naisen kärsimys oli ollut poikkeuksellisen suuri muun muassa kantajan ulkomaalaisuuden, terveydentilan ja jutun saaman julkisuuden vuoksi.

Valtiokonttori on hyväksynyt naisen kärsimyskorvauksia 10 400 euron arvosta ja ansionmenetyksiä 5 250 euron arvosta ja hakemuskuluja 744 euron arvosta. Ero hänen vaatimustensa ja maksettujen korvausten välillä on siis yli 100 000 euroa.

Patria teki vuonna 1999 sopimuksen kuuden kenttätykin ja yhden panssarivaunun myymisestä Egyptin sotatarvikeministeriölle noin 20 miljoonalla eurolla. Alkuperäisen syytteen mukaan yhtiön työntekijät lahjoivat kaupan egyptiläistä osapuolta 1,3 miljoonalla eurolla.

Poliisi epäili, että Suomessa asustellut nainen oli linkki Patrian ja lahjusrahoja vastaanottaneiden egyptiläisten välillä. Siksi hän oli pidätettynä ja vangittuna 55 päivää sekä matkustuskiellossa 59 päivää.

Nainen palasi Egyptiin eikä oikeuslaitos saanut haastettua häntä oikeuden istuntoon lukuisista virka-apupyynnöistä huolimatta.

Valtionsyyttäjä luopui tämän vuoksi lopulta rangaistusvaatimuksista, joten käräjäoikeus hylkäsi syytteet naista kohtaan viime vuoden helmikuussa. Valtionsyyttäjä epäili häntä törkeästä lahjuksen antamisesta ja kirjanpitorikoksesta.

Nainen kuvailee tuntemuksiaan värikkäästi lääkärinlausunnossa, jota on lainattu haasteessa:

"Pelkään, että tulen hulluksi ja joudun hullujenhuoneeseen. En pääse ahdistuksesta eroon   Tunnen, että olen menettämässä itseni, en muista asioita enkä osaa keskittyä   Passi otettiin pois, täällä ei ole perhettä, ei miestä, ei ystäviä."

Haasteeseen liitetyn keskusrikospoliisin lausuman mukaan naisen kohtelu oli kuitenkin ollut "hyvin huolehtimishaluista" ja hänen oli sallittu olla puhelinyhteydessä omaisiinsa.

Turun hovioikeus tuomitsi Patria Land Services Oy:n entisen toimitusjohtajan kirjanpitorikoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta 2013. Kaksi muuta Egyptin tykkiprojektissa mukana ollutta saivat tuomiot avunannosta kirjanpitorikokseen.

Lahjussyytteet kaatuivat jo käräjäoikeudessa, sillä oikeus ei saanut näyttöä siitä, että "liiketoimintaan kuulumattomat maksut" menivät nimenomaan virkamiehille Egyptissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat