Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi laki uhkaa jähmettää Venäjän asuntokauppaa

Talous
 

Rakennusyhtiöt Venäjällä ovat suurissa vaikeuksissa uuden vakuutusyhtiöitä koskevan lain takia.

"Asuntoja ei pystytä rekisteröimään", sanoi rakennusyhtiö YIT:n toimitusjohtaja Kari Kauniskangas Pietarissa suomalaisyritysten seminaarissa keskiviikkona.

"Ihmiset voivat edelleen ostaa asuntoja, mutta maksavat rahansa sulkutilille, josta me emme saa niitä käyttöömme ennen rekisteröintiä", hän selvitti.

Kauniskangas toivoi Finnish Business in St. Petersburg -tapahtuman lehdistötilaisuudessa, että Venäjän hallitus ja parlamentti selvittävät ongelman pikaisesti.

Taustalla on lokakuun alussa voimaan tullut lainmuutos, joka kaventaa rakennusliikkeiden käyttämien vakuutusyhtiöiden määrää.

Kun Venäjän talous vajosi vuosina 2008–2009, noin 100 000 perhettä jäi ilman ostamaansa asuntoa. Rakentajia meni konkurssiin ja keskeneräiset talot jäivät torsoiksi.

Jotta sama ei toistuisi, Venäjä velvoitti rakennusyhtiöt vakuuttamaan asunnon myynnin yhteydessä.

Kauniskankaan mukaan kuluttajaa suojaava laki on sinänsä hyvä, mutta se sälyttää vakuutusyhtiölle rajoittamattoman vastuun korvauksista.

Esimerkiksi talon valmistumisen viivästymisestä seuraa sakko, ja kohde voi viivästyä useita vuosia.

Aiemmin rakentajat ovat löytäneet pieniä yhtiöitä, jotka ovat suostuneet solmimaan vakuutuksia näillä ehdoilla.

Venäjä halusi siivota tällaiset katteettomat vakuuttajat pois markkinoilta. Lokakuun alusta lähtien vakuutusyhtiöille asetettiin ehtoja, jotka Venäjän keskuspankin mukaan täyttää nyt 20 yhtiötä. Näistä isoista, luotettavista vakuuttajista Kauniskankaan mukaan vain kolme käytännössä antaa vakuutuksia.

YIT ei kerro tarkkoja lukuja, mutta laki koskee kaikkia kohteita, joihin on saatu rakennuslupa vuoden 2014 jälkeen. Se ei koske valmiita asuntoja. Venäjällä on tavallista, että asuntoja myydään keskeneräisistä kohteista, mikä tulee ostajalle edullisemmaksi.

"Laki ei ole täydellisesti hyydyttänyt asuntokauppaa, mutta tilanteen pitkittyessä tämä on merkittävä ongelma", totesi YIT:n Venäjän toimintojen johtaja Teemu Helppolainen.

Vaikeuksissa ovat kaikki rakennusyhtiöt kautta Venäjän.

Viime viikolla YIT kertoi joutuvansa karsimaan rajusti Venäjän-toimintojaan ja irtisanovansa Venäjällä 200 ihmistä.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat