Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman suurin pilvipalvelujen tarjoaja tuli Suomeen – Amazonin uusi toimisto herättää toiveita muistakin investoinneista

Yhdysvaltalaisyhtiön pilvipalveluita myyvä yksikkö avasi toimiston Espooseen

Talous
 
Mika Ranta HS
Amazon Web Servicesin Pohjoismaiden-johtaja Darren Mowry kertoi laajenemisesta Suomeen Skypen välityksellä yhdessä Suomen-maajohtajan Arto Kettulan kanssa. Videopuhelut ovat yksi esimerkki palvelusta, joiden tarjoamista pilvi helpottaa.
Amazon Web Servicesin Pohjoismaiden-johtaja Darren Mowry kertoi laajenemisesta Suomeen Skypen välityksellä yhdessä Suomen-maajohtajan Arto Kettulan kanssa. Videopuhelut ovat yksi esimerkki palvelusta, joiden tarjoamista pilvi helpottaa. Kuva: Mika Ranta HS

Yhdysvaltalainen verkkojätti Amazon on juuri avannut toimiston Suomeen – mutta maahan ei saapunut se Amazon, jonka kuluttajat tuntevat.

Yhdysvaltalaisyritys ei tullut Suomeen verkkokauppansa takia, vaan yhtiö on perustanut toimiston Espooseen pilvipalveluita myyvän Amazon Web Servicesin (AWS) asiakkaita varten.

AWS on Amazonin kannattavin ja nopeimmin kasvava osa. Yhtiön toimitusjohtaja Jeff Bezos on jopa ennustanut, että pilvipalvelut voivat olla tulevaisuudessa teknologiayhtiölle suurempaa liiketoimintaa kuin verkkokauppa Amazon.com.

Amazon on maailman ylivoimaisesti suurin pilvipalvelujen tarjoaja. Pilvellä tarkoitetaan tietokoneiden laskentatehon siirtymistä yhtiön tai kuluttajan omilta koneilta suuriin datakeskuksiin, joita käytetään verkon yli.

Pilvi on tehnyt laskentatehosta hieman samanlaisen hyödykkeen kuin sähköstä. AWS:n asiakkaisiin kuuluva suomalainen Supercell voi tarjota pelejään pilven avulla miljoonille ihmisille, eikä yhtiön tarvitse itse rakentaa kalliita konesaleja.

AWS:n Pohjoismaiden-johtaja Darren Mowry kuvailee, että suurin pilven aiheuttama muutos on nopeus. Nuoret teknologiayritykset pystyvät kokeilemaan ideoitaan ketterästi, ja jos idea toimii, kasvaminen käy helposti.

Pilvi on tehnyt mahdolliseksi Airbnb:n, Uberin sekä monien muiden uudenlaiset palvelut ja samalla ravistellut koko teknologiateollisuutta. Kun tietokonevalmistaja Dell ja tallennuslaitteita valmistava EMC kertoivat aiemmin lokakuussa yhdistyvänsä historian suurimmassa teknologiakaupassa, keskeisenä syynä pidettiin yhtiöiden tarvetta kilpailla pilvipalveluissa.

AWS avasi ensimmäisen toimistonsa Pohjoismaissa Tukholmaan vuosi sitten. Pohjoismaat ovat väestönsä puolesta pieni markkina, mutta Pohjolaan on syntynyt paljon merkittäviä teknologiayrityksiä, kuten ruotsalainen Spotify, virolaistaustainen Skype ja Supercell.

Mowry ei kerro AWS:n asiakkaiden määrää Suomessa, mutta Pohjoismaissa niitä on tuhansia. Suomi on Mowryn mukaan Amazonille kiinnostava maa, koska täällä on nousevia startup-yrityksiä ja pilvestä kiinnostuneita perinteisiä yrityksiä.

Alaa edustavan Ohjelmistoyrittäjien toimitusjohtaja Rasmus Roiha pitää AWS:n tuloa Suomeen eräänlaisena tunnustuksena.

"Tulee fiilis, että täällä tapahtuu jotain niin tärkeää, että he haluavat olla siinä mukana", Roiha kertoo.

Fakta

Pilvipalvelujen selvä ykkönen

 Amazon Web Services on maailman selvästi suurin pilvipalvelujen tarjoaja.

 Markkinatutkimusyhtiö Gartner kertoo AWS:llä olevan kymmenen kertaa enemmän laskentakapasiteettia kuin 14 tärkeimmällä kilpailijalla yhteensä.

 Markkinatutkimusyhtiö Synergy Researchin mukaan AWS:n osuus pilvimarkkinasta on 29 prosenttia.

 Muut alan merkittävät yritykset ovat Synergyn mukaan Microsoft, IBM ja Google.

Pilvipalvelut ovat nousseet viime viikkoina otsikoihin poikkeuksellisesta syystä. Euroopan unionin tuomioistuin katsoi pätemättömäksi Euroopan komission turvasatamapäätöksen, jonka mukaan yhdysvaltalaisyritysten tietosuoja on riittävä eurooppalaisen lainsäädännön näkökulmasta.

Päätös voi vaikuttaa siihen, miten eurooppalaisten tietoja voi liikutella yli Atlantin. Mowryn mukaan Amazonin toimintaan päätös ei vaikuta kielteisesti, koska tiedot saa halutessaan pidettyä Atlantin tällä puolen.

"Asiakas Helsingissä voi panna datansa Frankfurtiin, ja se pysyy siellä", Mowry sanoo.

AWS laajentaa jatkuvasti datakeskuksiaan. Mowry kertoo, että yhtiö rakentaa joka päivä uutta kapasiteettia määrän, jonka avulla voisi pyörittää vuosimallin 2007 Amazon.comia.

Amazonin toimiston tulo Suomeen herättää toiveita myös muunlaisista investoinneista. Uusia isoja datakeskuksia on yritetty houkutella maahan muun muassa veroporkkanan avulla, mutta ainakaan tällä haavaa AWS:llä ei ole Mowryn mukaan suunnitelmaa rakentaa omaa keskusta Suomeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat