Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fortum tavoittelee uusiutuvaa energiaa

Tulostavoite Venäjällä karkaa, vesivoimaneuvottelut jatkuvat

Talous
 

Energiayhtiö Fortum etsii uuden toimitusjohtajansa johdolla kasvumahdollisuuksia uusiutuvasta energiasta.

Ensimmäistä osavuosikatsaustaan esitellyt toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoi, että yhtiö hakee yritysostokohteita etenkin Euroopasta ja mielellään uusiutuvasta energiasta, kuten vesi-, tuuli- ja aurinkoenergiasta. Muitakaan sähköntuotannon lähteitä ei suljeta pois.

"Ala käy läpi kovaa murrosta parhaillaan, joten mahdollisuuksia voi tulla eteen", Lundmark arvioi.

Suunnitelmia auttaa, että Fortum on varoissaan sen jälkeen, kun se myi sähköverkkonsa sekä Suomessa että Ruotsissa. Likvidejä käytettävissä olevia varoja on noin kymmenen miljardia.

Venäjällä Fortum joutuu tinkimään aiemmin ilmoitetuista tulostavoitteista.

Alkuperäinen tavoite oli saavuttaa jo vuoden 2015 aikana liikevoittoa Venäjältä 500 miljoonaa euroa. Myöhemmin valuuttakurssin romahduksen takia tavoite muutettiin rupliksi, 18,2 miljardiin ruplaan.

Nyt Fortum ilmoittaa, ettei ruplatavoitettakaan saavuteta vielä tänä vuonna, vaan kahden kolmen vuoden kuluessa. Syynä on Venäjän talouden heikko kehitys.

Liikevoittoa on sieltä tänä vuonna kertynyt tammi–syyskuussa 132 miljoonaa euroa.

Fortum kertoo jatkavansa neuvotteluja ison vesivoimayhtiön perustamisesta Venäjälle Pietarin ja Murmanskin väliselle alueelle. Fortum haluaa perustaa sen yhdessä Venäjän valtion ydinvoimayhtiön Rosatomin kanssa.

Fortum halusi vesivoimayhtiön vastineeksi sille, että se menee mukaan ydinvoimayhtiö Fennovoimaan.

Neuvottelut jumiutuivat, mutta Fortum päätti silti mennä elokuussa mukaan Fennovoimaan 6,6 prosentin osuudella. Lundmarkin mukaan neuvottelut vesivoimasta jatkuvat.

Fortumin tulos heikkeni huomattavasti kolmannella vuosineljänneksellä.

Vertailukelpoinen liikevoitto kaudella oli 79 miljoonaa euroa, kun se oli vuosi sitten samana aikana 147 miljoonaa euroa. Tulosta heikensi Ruotsissa tehty päätös Oskarshamnin kahden ydinvoimayksikön sulkemisesta.

Päätöksen teki reaktoreiden enemmistöomistaja, saksalainen E.on. Fortum on vähemmistöomistaja. Fortum teki Oskarshamnista kolmannen neljänneksen tulokseen 800 miljoonan euron tappiokirjauksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat