Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sixten Korkman harmittelee kirjassaan euroon menoa

Korkman kertoo tukeneensa palvelemansa ministeriön linjaa, vaikka se olikin väärä

Talous
 
Pekka Sutela
Arvio: kirjat
Sixten Korkman: Väärää talouspolitiikkaa.
Otava. 247 s.

Sixten Korkman
Sixten Korkman

Professori Sixten Korkman on talouspolitiikasta puhuttaessa Suomen uskottavin ihminen, erinomainen yksinkertaistaja ja puhuja. Hänen uutta kirjaansa Väärää talouspolitiikkaa myydään varmasti paljon, ja ansiosta.

Kirjan alussa on historiallinen katsaus talousoppien ja talouspolitiikan suhteesta. Korkmanin satasivuinen esitys taitaa olla ainoa suomeksi. Se on lyhyyttään väistämättä Eurooppa-keskeinen ja mutkia silottava.

Taustalla on turhan tiukkoja jaotteluja yhtäältä luonnontieteestä ja yhteiskuntatieteestä, toisaalta arvovapaasta taloustieteestä ja ne mukaan ottavasta talousopista. Niiden kautta mukaan kyllä tulee tervetullut arvojen ja etiikan painotus. Sitä ei kuiva teknokraatti tekisi.

Korkman pitää itseään valtavirtaan kuuluvana keskitien kulkijana. Sen mukaisesti hänen kuvansa vajaan sadan vuoden talousopista on angloamerikkalainen. Jako keynesiläisiin ja klassikoihin hallitsee. Edelliset pitävät markkinataloutta epävakaana, jälkimmäiset vakaana.

Kahtiajako on tiukka. Ehkä itse John Maynard Keynes katsoi vältettävissä olleiden talouspoliittisten virheiden dramaattisia seurauksia, kun jotkut toiset keskittyivät pitkän aikavälin suureen kuvaan. Tässä suhteessa Korkmanin näkemys Suomen ongelmista on selvästi Keynesin leirissä.

Toinen osa kirjaa käy lävitse Suomen sodanjälkeistä talouspolitiikkaa. Se seuraa vakiintunutta totuutta: Suomessa ei oltu keynesiläisiä, ei tasoitettu suhdanteita. Keynesiläisyydestä oltiin kyllä kiinnostuneita. Juho Kusti Paasikivi halusi tietää, mitä Keynes todella sanoi. Väinö Tanner käänsi J.R. Hicksiä ja Ahti Karjalainen itseään Keynesiä.

Luettiin muttei noudatettu. Suomessa pulma eivät olleet Keynesin suhdannevaihtelut. Maan piti selviytyä rikkaan Ruotsin ja maailmanlaajuisen kasvukilpailun julistaneen Neuvostoliiton välissä. Suomen strategia oli sen ajan viisauden valossa paras mahdollinen: nostetaan investointiaste ja siirretään työvoimaa tiloilta tehtaisiin. Jo 1950-luvulla ymmärrettiin inhimillisen pääoman merkitys.

Korkman kertoo olleensa 1990-luvulla epätoivoinen, kun tehtiin vältettävissä ollut talouspoliittinen virhe. Yritettiin yhdistää pääomien liikkuvuus ja kiinteä mutta muutettava valuuttakurssi. Se ei voinut onnistua. Vikapäitä oli monia.

Markka jätettiin devalvoimatta, kun sen aika olisi ollut. Oikeassa olivat Korkman ja pääministeri Esko Aho (kesk), väärässä valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok) ja Suomen Pankin johto.

Kirjan otsikko on presidentti Mauno Koiviston viisaus: kaikki politiikka on väärää, kun sattuvasta näkökulmasta katsotaan. Toisin katsoen kaikki politiikka on oikeaa: olemme hengissä ja kait hyvinvoivempia kuin ennen. Tarvitaan paljon lisää analyysia siitä, oliko 1990-luvulla olemassa viisaus, tieto ja taito? Osasivatko neuvonantajat neuvoa ja päättäjät päättää? Alaviitteessä Korkman toteaa "tietenkin" tukeneensa palvelemansa ministeriön linjaa, vaikka se olikin väärä. Onko tämä väistämätön neuvonantajan osa, sielun vamma?

Lopussa on suuri kysymys: euro. Korkman ei ohita jäsenyyden poliittisia, päätöksenteossa paljon painaneita syitä, mutta kirjoittaa, että tämän päivän näkökulmasta Suomen eurojäsenyys näyttää vakavalta talouspoliittiselta erehdykseltä.

Kirjan antama totuus on masentava. Euroopan rahaliitto perustuu toiveajatteluun. Se on toistaiseksi epäonnistunut surkeasti, ja kriisiä on hoidettu kelvottomasti. Hyvää ulospääsyä ei ole. Federalismi on epärealistinen hanke. Euron peruuttaminen johtaisi herkästi taloudelliseen ja poliittiseen katastrofiin.

On siis uskottava askeliin. Korkmanilla on tarvittava ohjelma. Yksinkertaisesti: lisää markkinataloutta, parempia instituutioita, parempaa politiikkaa. Tämä voisi olla saksalaisesta ordo-liberalismista, Maastrichtin sopimuksen ja Euroopan keskuspankin väitetystä ajatustaustasta. Vahinko että tämä oppi jää kirjassa maininnalle, se kun ei ole osa Korkmanin suuresta kahtiajaosta.

Korkmanin ohjelmalle on tulkinta: Sipilän hallitus taitaa sittenkin olla oikealla kinttupolulla. Sääli että on taas otettu harha-askelia.

Pekka Sutela
Kirjoittaja on professori Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Hän on taloustieteilijä, joka tunnetaan perehtymisestään Neuvostoliiton ja Venäjän talouteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat