Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP valmis lisäämään poikkeustoimia

Pääjohtaja Mario Draghin mukaan eri vaihtoehtoja arvioidaan joulukuussa

Talous
 
Darrin Zammit Lupi Reuters
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi saapui torstaina tiedotustilaisuuteen Maltalla keskuspankin neuvoston kokouksen jälkeen.
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi saapui torstaina tiedotustilaisuuteen Maltalla keskuspankin neuvoston kokouksen jälkeen. Kuva: Darrin Zammit Lupi Reuters

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghi vihjasi torstaina uusista poikkeustoimista, joilla keskuspankki yrittää torjua deflaation vaaraa ja jouduttaa euroalueen epävakaata talouskasvua.

"Rahapoliittisen elvytyksen mitoitusta pitää tarkastella uudestaan joulukuun rahapoliittisessa kokouksessa", Draghi sanoi lehdistötilaisuudessa.

Tästä on kyse

 EKP aloitti maaliskuussa suuren ja poikkeuksellisen rahapoliittisen elvytyksen.

 EKP ja eurovaltioiden keskuspankit ostavat markkinoilta kuukausittain 60 miljardilla eurolla eurovaltioiden joukkolainoja ja muita arvopapereita.

 Rahan tarjontaa lisäämällä EKP kannustaa pankkeja lisäämään lainanantoaan yrityksille ja kotitalouksille, jotta ne voisivat tehdä uusia investointeja.

Draghin lausuntojensa perusteella voi päätellä, että vaihtoehtoja on kolme: lisätä maaliskuussa aloitetun rahapoliittisen elvytyksen kuukausittaista määrää, muuttaa sen rakennetta tai jatkaa sitä ennakoitua pidempään.

EKP:n neuvosto on perustanut erillisen komitean punnitsemaan eri keinojen hyötyjä ja haittoja.

Saksalaisen liikepankin Commerzbankin pääekonomisti Jörg Krämer arvioi katsauksessaan, että todennäköisin vaihtoehto on kuukausittain tehtävien ostojen lisääminen.

Maaliskuussa aloitetussa osto-ohjelmassa eurojärjestelmä ostaa kuukausittain 60 miljardin euron arvosta eurovaltioiden joukkolainoja ja muita arvopapereita vuoden 2016 syyskuun loppuun saakka. Eurojärjestelmään kuuluvat eurovaltioiden kansalliset keskuspankit ja EKP. Krämerin mielestä kuukausittaisten ostojen lisääminen 80 miljardiin euroon olisi EKP:ltä vahva viesti markkinoille.

Uusien poikkeustoimien pohdinta joulukuussa johtuu siitä, että silloin EKP:llä on käytössään uudet ennusteet euroalueen talouden kehittymisestä ja inflaatio-odotuksista. Toistaiseksi ei ole luotettavaa näyttöä siitä, että uudet investoinnit olisivat alkaneet kasvaa euroalueella. Pääjohtaja Draghi valitteli lehdistötilaisuudessa euroalueen kotimaisen kysynnän vähäisyyttä.

Rahapoliittisella elvytyksellä ja negatiivisella talletuskorolla EKP pyrkii siihen, että liikepankit lisäisivät lainantoaan yrityksille ja kotitalouksille uusia investointeja varten.

Pääjohtaja Draghin mukaan EKP:n neuvostossa on myös keskusteltu mahdollisuudesta muuttaa liikepankkien talletuskorkoa yhä enemmän negatiiviseksi. Negatiivinen talletuskorko tarkoittaa, että pankit joutuvat maksamaan talletuksistaan keskuspankissa. Antamalla lainaa yrityksille ja kotitalouksille liikepankit saavat paremman tuoton kuin keskuspankkitalletuksesta, jossa korko on siis jos negatiivinen.

Korkotason ollessa nollassa ja keskuspankin lisätessä koko ajan rahan tarjontaa on hyvin poikkeuksellista, että uudet investoinnit lisääntyvät hyvin hitaasti. Se kertoo yritysten suuresta epävarmuudesta.

Draghin ilmoitusten seurauksena euron arvo suhteessa Yhdysvaltojen dollariin oli heikennyt torstai-iltana vajaat kaksi prosenttia. Valuutan heikkeneminen parantaa eurovaltioiden yritysten kustannuskilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla. Pääjohtaja Draghi korosti, että valuuttakurssit eivät ole eivätkä ole koskaan olleet EKP:n tähtäimessä.

Osakemarkkinoilla Draghin vihjaukset otettiin vastaan tyytyväisinä: Euro Stoxx -osakeindeksi vahvistui 2,2 prosenttia.

Deflaation vaara euroalueella johtuu pääasiassa siitä, että öljy on ollut jo pitkään poikkeuksellisen halpaa. Deflaatio tarkoittaa yleisen hintatason halpenemista. Deflaatiolla voi pahimmillaan olla hyvin kielteisiä vaikutuksia, jos kuluttajat ja yritykset alkavat lykätä hankintojaan odottaessaan hintojen halpenevan vielä lisää. EKP:n tavoitteena on pitää inflaatiovauhti hieman alle kahdessa prosentissa keskipitkällä aikavälillä.

Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin mukaan inflaatiovauhti oli syyskuussa -0,1 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat