Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viro värvää suomalaisia it-osaajia – "tekemisen meininki kuin Saksassa"

Kymmenet suomalaiset tietotekniikka-alan asiantuntijat ovat muuttaneet Tallinnaan

Talous
 
Toomas Tuul
Entinen Nokia-insinööri Kalle Laukkonen työskentelee tuotekehityspäällikkönä peliyrityksessä Relax Gaming Tallinnassa.
Entinen Nokia-insinööri Kalle Laukkonen työskentelee tuotekehityspäällikkönä peliyrityksessä Relax Gaming Tallinnassa. Kuva: Toomas Tuul

Tallinnan matkustajasataman lähellä sijaitsevan peliyrityksen Relax Gamingin tiloissa sorisee suomen kieli.

Tuotekehityspäällikkö Kalle Laukkonen hakee automaatista kahvia Teemu Selänne -mukiin. Hän on entinen Nokia-insinööri, joka muutti Tampereelta Tallinnaan tuttujensa houkuttelemana kaksi vuotta sitten.

Työpaikkojen ero on ennen muuta ilmapiirissä.

"Suomessa työskentelin isossa yrityksessä, josta jatkuvasti vähennettiin väkeä. Virossa työskentelen pienessä yrityksessä, jonne haetaan lisää työntekijöitä", Laukkonen sanoo.

Keittiön vieressä kokoushuoneessa joukko suomalaisia toimittajia kuuntelee yritysesittelyä. Relax Gamingin yli 40 työntekijästä runsas kolmannes on suomalaisia, ja lisää kaivataan. Virossa asuu yli 6 000 Suomen kansalaista.

"Tiistaina olimme värväämässä Microsoft-keskuksessa Salossa", sanoo henkilöstöpäällikkö Natalja Vocht.

Peliyritys Relax Gamingissa työskentelee 15 ja tietotekniikka-alan yrityksessä Tieto Estoniassa 24 suomalaista asiantuntijaa. Tämä on osin Viron vienninedistämissäätiön keväällä aloittaman värväyskampanjan tulosta. Viro pyrkii kääntämään muuttoliikkeen suuntaa Suomesta Viroon päin. Kilpailukykyynsä se luottaa tietotekniikka-alalla.

Valtion kansainvälisellä Work in Estonia -työnvälityssivustolla on noin kolmenkymmenen alan työnantajan ilmoitukset. Yritykset ovat tehneet Suomeen työntekijöiden värväysmatkoja, ja Viron vienninedistämissäätiö järjestää Suomen lehdistölle tutustumismatkoja työpaikoille Tallinnaan.

"Etsin kesätöitä Suomesta ja lähetin muutaman hakemuksen. Tänne tuli kutsu haastatteluun", Mikael Kalmi sanoo neljän suomalaisen tiedotusvälineen edustajille Tieto Estonian kokoustilassa Tallinnassa.

"Täällä oli rento ilmapiiri, joten päätin jäädä pidemmäksi aikaa", Kalmi jatkaa.

Kalmi opiskelee markkinointia Estonian Business Schoolissa.

Kun Tiedon suomalaisen asiakasyrityksen työntekijä on vaikkapa unohtanut salasanansa ja soittaa neuvoa, puhelin hälyttää Tallinnassa. Puhelimessa vastaa Kalmi, tai joku muu it-tuen 43 suomenkielisen työntekijän joukosta. Vaikeampia kysymyksiä it-tuki ratkoo ryhmässä.

Palkkoja virolaiset työnantajat eivät julkaise. Esimerkiksi Tieto Estonian työsopimuksissa lukee, ettei palkkaa saa julkaista. Kukin työnhakija neuvottelee sen erikseen.

Viime vuoden tilinpäätösten perusteella Tieto Estonian silloisten 73 työntekijän keskipalkka oli noin 2 400 euroa, ja Relaxgamingin silloisten 23 työntekijän noin 2 500 euroa kuukaudessa, eli yli kaksinkertainen Viron keskitasoon verrattuna. Kummassakin yrityksessä työntekijöiden määrä on viime vuoden jälkeen kasvanut, ja Viron yleinen palkkataso on noussut.

Virossa työskentelevät suomalaiset tietotekniikan asiantuntijat kehuvat ilmapiiriä Tallinnassa. Moni kiittelee joukkoliikennettä, joka on ilmainen Tallinnan asukkaiksi rekisteröityneille. Myös internet-yhteyksien toimivuutta ja nettipalveluja kiitellään.

"On tekemisen meininki niin kuin Saksassa. Täällä tykätään, että otat asiat nopeasti haltuun", sanoo kesällä Tallinnaan muuttanut Jussi Nieminen Tieto Estonian it-tuesta.

"Tallinnassa kaikki on kävelymatkan päässä. Ilmapiiri on kiva", sanoo Relax Gamingin muotoilujohtaja Tomi Wahlroos.

Entinen Nokia-insinööri Kalle Laukkonen on viihtynyt Tallinnassa. Kulttuuritarjontaa ja tapahtumia on enemmän ja ravintolaruoka edullisempaa kuin Tampereella. Tallinnan heikkoutena hän pitää vuokra-asuntojen valikoimaa.

"Suomessa tietotekniikka-alan asiantuntijoiden palkat ovat samaa tasoa kuin muilla asiantuntijoilla. Virossa alan palkat ovat huomattavasti muita korkeammat", sanoo Laukkonen.

Lounastauko lehdistölle on järjestetty elinkeinoministeri Liisa Oviirin seuraan vanhassakaupungissa.

Työvoimapula on Viron talouden keskeisimpiä haasteita, Oviir sanoo.

Viron lisäksi ruotsalaiset työnantajat pyrkivät värväämään tietotekniikka-alan asiantuntijoita Suomesta. Millä Viro voi pärjätä kilpailussa Ruotsin kanssa?

"Viron vahvuutena ovat hyvät mahdollisuudet uralla etenemiseen ja matalammat elinkustannukset", sanoo Oviir.

Kaja Kunnas
Tallinna

Oikaisu 23.10. kello 9.45: Korjattu Tomi Wahlroosin titteli.

Viron elinkeinoministeri Liisa Oviir
Viron elinkeinoministeri Liisa Oviir
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat