Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvun puute painaa konepajoja

Kone, Wärtsilä ja Metso ovat pysyneet eri syistä kannattavina

Talous
 
Metso, Mikko lehtimäki, Mika ranta HS
Metson liikevaihto pieneni. Wärtsilän liikevoitto kasvoi. Koneen tulosluvut olivat hyviä.
Metson liikevaihto pieneni. Wärtsilän liikevoitto kasvoi. Koneen tulosluvut olivat hyviä. Kuva: Metso, Mikko lehtimäki, Mika ranta HS

Koneen, Metson ja Wärtsilän torstaina antamat tulosjulkistukset vahvistavat kuvaa siitä, että talouskasvun vaisuus alkaa painaa suomalaisia konepajayhtiöitä.

Tehostamistoimilla kannattavuus on pystytty kuitenkin toistaiseksi pitämään näissä yhtiöissä hyvänä.

OP-ryhmän seniorianalyytikko Pekka Spolanderin mukaan huonot kasvunäkymät näkyvät esimerkiksi siinä, että yritysten johdon kommentit ovat nyt varovaisempia kuin kolme kuukautta sitten.

Evli Pankin analyytikko Elina Riutta on pitkälti samaa mieltä.

"Parin kvartaalin ajan keskeinen huoli on ollut kasvu", Riutta sanoo.

"Kannattavuus on pitänyt hyvin pintansa, mutta kasvu on hyvin kortilla. Jos valuuttavaikutukset poistaa kasvuluvuista, näkymät ovat huolestuttavat."

Analyytikot kertovat etsivänsä nyt erityisesti yhtiöitä, joiden liikeidea tarjoaa rakenteellista kasvua tai joiden oman toiminnan kylkeen voi luontevasti ostaa kasvuyhtiöitä.

Suomessa tällaisina konepajojen tähtiyhtiöinä pidetään usein Wärtsilää ja Konetta.

Aikojen huononeminen ja tilauskirjojen laihtuminen ei vielä näy konepajojen tulosluvuissa.

Torstaina Helsingin pörssissä Koneen osake kallistui 3,8 prosenttia, Metson 4,5 prosenttia ja Wärtsilän 3,5 prosenttia.

Analyytikot olettavat, että konepajayhtiöt eivät ensi vuonna enää pysy kasvu-uralla. Viime vuosina yleinen toiminnan tehostaminen kuluja leikkaamalla voi sekin tulla tiensä päähän.

"Jossain kohtaa tulee kysymys, kuinka paljon voidaan ja kannattaa vähentää, jotta on myös resurssit kasvavaan markkinaan", Spolander pohtii.

Erityisesti laitemyynnin kannattavuus näyttää olevan koetuksella monessa konepajassa.

Syinä ovat yleensä tasaisesti kasvava hintakilpailu ja laimea kysyntä.

Tyypillistä suomalaisille pörssissä oleville konepajoille on, että ne kaikki panostavat palveluliiketoimintojensa kasvattamiseen ja yrittävät saada osansa digitaalisen tiedon kaupallistamisesta. Kaikilla yhtiöillä on toki myös omat erityispiirteensä.

Laivanmoottoreita ja voimaloita valmistavan Wärtsilän tilauskertymä pieneni heinä–syyskuussa 17 prosenttia, mutta liikevaihto kasvoi yhdeksän prosenttia vuodentakaisesta vertailukaudesta.

Kannattavuusmarginaali eli liiketulosprosentti ennen kertaluontoisia eriä oli vuoden kolmannella vuosineljänneksellä hyvä, 13,1 prosenttia.

Wärtsilään on yleisen talouskehityksen lisäksi iskenyt voimakkaasti öljyn hinnan halpeneminen, joka on vähentänyt sen öljy- ja kaasukenttien telakoille suuntautuvaa niin sanottua offshore-toimintaa viime vuosina merkittävästi.

Voimalatilauksia häiritsee puolestaan kehittyvien maiden heikko tilanne.

Voimaloiden tilauksia heikentää myös se, että halpa öljy vähentää energiainvestointien houkuttelevuutta.

Hyvänä puolena Wärtsilästä voi mainita, että sen molempien pääliiketoimintojen kylkeen voi ostaa kasvuyrityksiä.

Kaivos- ja kivenmurskauskoneita sekä venttiilejä valmistava Metso kärsii raaka-aineiden jo kolme vuotta jatkuneesta hintojen halpenemisesta, jolle ei näy lähitulevaisuudessa loppua.

Kaivokset eivät osta Metsolta uusia laitteita, ja kun kaivoksia suljetaan, varaosien ja huoltojenkin toimitukset loppuvat.

Kaivos-, öljy- ja kaasuteollisuudessa liikevaihto on tullut alas jo kolmanneksen huippuvuosista, ja laitteissa liikevaihto on pudonnut vielä enemmän.

Metsossa kannattavuus on silti saatu pidettyä hyvänä kiinteitä kuluja karsimalla.

Hissejä ja liukuportaita valmistavan Koneen liikevaihto ja liiketulos paranivat selkeästi viime vuoden vertailukaudesta.

Analyytikot pelkäsivät Kiinan kasvun hidastumisen iskevän vahvasti Koneeseen, mutta tilaukset vähenivät Kiinassa vain hitusen samaan aikaan kun kasvua saatiin muualta.

Kone on myös vahvasti mukana kahdessa megatrendissä – Kiinan kasvussa ja kaupungistumisessa.

Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth totesi osavuosikatsausta esitellessään, että yhtiön absoluuttinen liikevoitto on kasvanut liikevaihtoa nopeammin. Esimerkkinä oli 12 kuukauden rullaava absoluuttisen liikevoiton ja marginaalin kehitys huhtikuusta 2009 syyskuun 2015 loppuun.

Tuona vertailukautena rullaava 12 kuukauden liikevoittomarginaali oli noussut 12,1 prosentista 14,3 prosenttiin, ja liikevoitto on kasvanut alle 600 miljoonasta eurosta noin 1,2 miljardiin euroon.

Toisin sanoen Koneen omistajien vuosittain yhtiöstä saama liikevoitto on kuudessa vuodessa kaksinkertaistunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat