Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suursijoittaja Ilmarinen varoittaa sijoituskuplista

Eläkeyhtiön mukaan pitkään jatkuva deflaatio uhkaa jähmettää talouden

Talous
 

Suursijoittaja, eläkeyhtiö Ilmarinen varoittaa syntyvistä sijoituskuplista. Taustalla on se, että Suomessa eletään negatiivisen inflaation eli deflaation olosuhteissa.

"Jos tämä deflatorinen kehitys jatkuu pitkään, niin se jähmettää koko talouden", Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio sanoi perjantaina Ilmarisen tulosjulkistustilaisuudessa.

Deflaation olosuhteissa eri omaisuuseriin voi muodostua kuplia, jotka puhkeavat ennemmin tai myöhemmin.

"Tällaisessa ympäristössä myös asuntojen hinnat voivat laskea. Pidän kuitenkin todennäköisenä, että asuntojen hinnat pysyvät paikallaan tai liikkuvat vähän molempiin suuntiin", Ritakallio sanoi.

Asuntojen hintojen voimakkaaseen nousuun hän ei usko, sillä asuntojen hinnat ovat kohonneet voimakkaasti kuluneen 15 vuoden aikana.

"Asuntojen hintojen kehitys on kyllä sittemmin tasaantunut", Ritakallio sanoi.

Yksi merkki asuntokuplasta on se, että niistä ei enää saa järkevää vuokratuottoa.

"Jos sijoittaja saa asunnosta 1–2 prosentin vuosituoton, niin se kertoo kuplasta", Ritakallio sanoi.

Tämä tarkoittaa, että sijoitusasuntoon tarvittava summa on niin suuri, että vuokranantajalle jää kulujen jälkeen vain 1–2 prosentin vuosituotto.

Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula sanoi, että valitettavasti kuplan näkee varmuudella vasta jälkikäteen.

Suurin kupla on Ritakallion ja Mursulan mukaan korkomarkkinoilla eli valtionlainojen alhaisissa koroissa sekä kehittyvien talouksien yrityslainamarkkinoilla. Kupla on syntynyt, kun kehittyvien maiden yritykset ovat ottaneet paljon dollarimääräistä velkaa.

"Suomalainen rahastosijoittaja voi kärsiä näissä, mutta suuren yleisön kannalta tämä ei ole riski", Ritakallio sanoi.

Eläkeyhtiöt ja -laitokset Ilmarista lukuun ottamatta ovat saaneet tavoitetta vähemmän tuottoja eläkevaroille tänä vuonna. Eläketurvakeskus ETK on laskenut eläkejärjestelmän tasapainon sen varaan, että eläkeyhtiöt tuottavat reaalisesti 3,5 prosenttia vuodessa.

Lähes kaikki tähän mennessä tammi–maaliskuun tuloksensa julkistaneet eläkeyhtiöt ovat alittaneet tavoitteen.

Perjantaiaamuna tuloksensa julkistanut Ilmarinen sai nimellistuottoa 3,1 prosenttia, mutta reaalisesti laskettuna tuottoa 3,7 prosenttia. Reaaliset tuotot ovat tänä vuonna poikkeuksellisesti nimellistuottoja suuremmat, sillä Suomessa on eletty vuosi deflaation olosuhteissa eli inflaatio on ollut – 0,6 prosenttia.

Aiemmin tällä viikolla eläkeyhtiö Elo ja Veritas kertoivat 2,4 prosentin nimellistuotosta. Kuntien eläkevaroja sijoittava Keva sai 1,9 prosentin nimellistuoton ja valtion eläkevaroja sijoittava Ver 1,1 prosentin nimellistuoton.

Eläkeyhtiö Etera kertoi perjantaina 1,7 prosentin tammi–syyskuun tuotoista.

Keva ja Ver ovat laitoksia eli niillä ei ole virallisesti asetettuja tuottotavoitteita. Ne vertaavat kuitenkin tuottojaan eläkeyhtiöihin.

Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio kertoi, että alkuvuoden huimat tuotot ovat sulaneet osakkeiden kovaan laskuun elokuussa.

Eläkeyhtiöiden pitkän aikavälin tuotot ovat kuitenkin edelleen pääosin yli tavoitteen. Esimerkiksi Ilmarisen hoitamien eläkevarojen tuotto on ollut vuodesta 1997 reaalisesti keskimäärin 4,1 prosenttia vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat