Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuuritulkki kertoo yrityksille, miksi kainalokarvat ovat arka asia Ranskassa, mutta eivät Turkissa

Talous
 
David Brabyn
Suomalainen Johannes Suikkanen (vas.), meksikolainen Alex Jinich ja irlantilainen Kevin Elliott (oik.) työskentelevät konsulttiyhtiö Gemicille New Yorkissa. Yritys on tutkinut esimerkiksi sitä, mikä on auton merkitys tulevaisuuden suurkaupungeissa, kun nuoret eivät enää halua istua ruuhkissa tai saastuttaa.
Suomalainen Johannes Suikkanen (vas.), meksikolainen Alex Jinich ja irlantilainen Kevin Elliott (oik.) työskentelevät konsulttiyhtiö Gemicille New Yorkissa. Yritys on tutkinut esimerkiksi sitä, mikä on auton merkitys tulevaisuuden suurkaupungeissa, kun nuoret eivät enää halua istua ruuhkissa tai saastuttaa. Kuva: David Brabyn

New York. Kainalokarvat.

Kun ne mainitsee ranskalaisnaiselle, tämä saattaa nyrpistää nenäänsä. Karvat ovat likaisia ja niistä halutaan eroon. Ranskalaismies ei osta ihokarvanpoistolaitteita tyttöystävälleen, koska ne ovat naisten juttuja.

Turkkilaisnaista kainalokarvat eivät samalla tavalla inhota. Turkissa karvanpoistosta puhutaan avoimesti, koska myös miehet tekevät sitä. Turkkilaismies saattaa antaa karvahöylän tyttöystävälleen lahjaksi.

Suhtautuminen ihokarvoihin eri kulttuureissa on rahanarvoista tietoa. Jos yritys haluaa myydä karvanpoistolaitteita globaaleilla markkinoilla, sen on tiedettävä, kelle tuotetta markkinoi ja minne sen kaupassa sijoittaa.

Tällaisen tiedon keräämiseen yritykset tarvitsevat kulttuuritulkkeja: konsultteja, jotka ovat perehtyneet tapoihin, uskomuksiin ja merkityksiin eri maissa.

"Ennen kuin myydään mitään Kiinaan, pitää ymmärtää, millaista on olla shanghailainen teinityttö", sanoo Johannes Suikkanen, jonka konsulttiyritys Gemic avasi toimipisteen New Yorkissa viime keväänä.

Kansainväliseksi konsultiksi 37-vuotiaalla Suikkasella on poikkeuksellinen tausta. Hän kasvoi humanistiperheessä Savonlinnassa. Isä oli maakuntalehden päätoimittaja, äiti kuvaamataidon opettaja. Nuoren Suikkasen kapina oli lähteä bisnekseen.

Se ei ollutkaan helppoa.

"Suomessa opiskelu ja koulutus ovat identiteettipolitiikkaa: varhaisessa vaiheessa täytyy valita, että nyt minusta tulee antropologi, ja silloin ei voi tehdä töitä liike-elämässä. Tai jos opiskelee bisnestä, kaikkea pitää lähestyä bisneksen näkökulmasta. Koulutuksen kautta luotu minä sulkee ovia ja lokeroi ihmisen", Suikkanen sanoo.

Suikkanen opiskeli Suomessa ja Ranskassa, mutta oli omien sanojensa mukaan vielä 25-vuotiaana "ihan hukassa". Sitten hän löysi Tanskasta yliopiston, jossa saattoi opiskella kauppatieteitä, antropologiaa ja kulttuurintutkimusta.

"Tajusin, että bisnes ei ole erillinen saareke muusta elämästä, kuten Suomessa ajatellaan, vaan se on tämä elämä", Suikkanen sanoo.

Valmistuttuaan Suikkanen päätyi tekemään töitä konsulttiyritykselle, joka palveli Legoa. Siellä ei mietittykään sitä, miten myydä mahdollisimman paljon palikoita, vaan sitä, millaista oli olla lapsi.

Suikkanen oli löytänyt alansa.

Konsulttiyritys Gemicin perustivat vuonna 2008 Suikkanen ja tieteen antropologiasta väitellyt Sakari Tamminen, jotka olivat "ihastuneet palavasti" toistensa ajatuksiin. Yksi heidän alkukautensa asiakkaista oli Nokia, joka palkkasi heidät pohtimaan, miten teknologia voi auttaa eteläamerikkalaisten arkea.

"Eihän mikään ole niin hienoa kuin se, että pääsee käymään brasilialaisiin faveloihin ja näkee, miten ihmiset oikeasti elävät", Suikkanen sanoo nyt.

Työskentely Nokialle tarjosi Suikkaselle ensimmäisen mahdollisuuden globaaliin kilpailuun. Hän huomasi, etteivät samanlaista konsulttityötä tekevät amerikkalaisfirmat olleetkaan ylivoimaisia. Niinpä Suikkanen, Tamminen ja Gemicin kolmas osakas Otto Utti tekivät listan maailman 50 arvokkaimmasta brändistä ja alkoivat pommittaa niitä sähköpostilla.

Nyt heidän asiakkaisiinsa kuuluvat muun muassa Procter & Gamble, Fidelity information systems ja Audi, Suomessa Fiskars ja Fazer. Gemicillä on parikymmentä työntekijää, jotka ovat kotoisin kymmenestä eri maasta.

Käytännössä Gemic tekee tutkimusta ja myy sen tuottamaa tietoa ja näkemyksiä ihmisten arjesta, elämästä ja arvostusten muutoksista. Millaista on olla mies aasialaisessa suurkaupungissa, jossa työnantajat arvostavat edelleen kuria ja tehokkuutta, mutta yöelämässä voi olla kaikkea muuta? Millainen voisi olla tulevaisuuden auto, kun länsinuoret eivät enää halua hankkia ajokorttia, istua ruuhkissa tai saastuttaa?

Konsultteja ei kutsuta hätiin, jos yrityksen markkina on vakaa ja päämäärä selvä. Sen sijaan autonvalmistajien kaltaiset yritykset joutuvat miettimään koko olemassaolonsa perusteen uudestaan.

Suikkasen väite on, että hänen yrityksensä tuottama tieto antaa yritysjohtajille uudet lasit, joiden kautta nämä näkevät maailmassa uusia mahdollisuuksia. Globaalit yritykset ovat valmiita maksamaan siitä, koska ne ovat "hyvällä tavalla vainoharhaisia".

"Isoille globaaleille firmoille on itsestäänselvää, että elleivät he pysy perässä siinä, miten ihmisten arki ja ajan henki muuttuu, heidän bisneksensä katoaa", Suikkanen sanoo.

Taas tullaan siihen, mikä Suikkasen mielestä on pielessä yritysmaailmassa Suomessa. Hänestä iso osa suomalaisista liikkeenjohtajista ei ole kohdannut oikeaa kilpailua, vaan on hallinnoinut edelliseltä sukupolvelta lahjaksi saatua markkinaosuutta. Tämä johtuu osittain siitä, että Suomen markkinoita ovat hallinneet teollisuusyritykset, eivät palvelualan yritykset.

"Liikkeenjohdossa on edelleen vahva maanpuolustuksellinen eetos: ollaan ikään kuin valmiina puolustamaan asemiamme. Samaan aikaan yrityksissä on hirveän vähän tilaa sellaiselle uteliaalle, aktiiviselle tutkimukselle, että miten me saamme ihmiset muualla maailmassa rakastamaan sitä, mitä me teemme."

Toisaalta suomalaiset ovat Suikkasen mielestä luontevammin kansainvälisiä kuin amerikkalaiset, koska Suomi on "tarpeeksi vähäpätöinen" maa. Yhdysvalloissa on ollut niin valtavat sisämarkkinat, ettei monien amerikkalaisten ole tarvinnut tutustua muihin kulttuureihin.

Yhdysvalloissa on myös Suikkasen mukaan helppo toimia, kun yrityksellä on jotain, mikä auttaa muita menestymään. New Yorkissa ihmiset ovat "hyvällä tavalla ahneita ja historiattomia", hän sanoo.

Eikö humanistiperheen pojalle sitten ikinä tule sellainen olo, että hänen työnsä on manipulointia, jolla vain autetaan kansainvälisiä yrityksiä myymään enemmän kamaa?

Ei kyse ole enää pelkästään kaman myymisestä, Suikkanen sanoo. Amerikkalaisnuoret ajattelevat, etteivät he tule saamaan enemmän materiaa kuin vanhempansa – eivätkä monet sitä edes halua. He eivät enää osta tavaroita, vaan he panevat rahansa maailmankuvaan, jota he ovat valmiita tukemaan. Ostaminen alkaa lähestyä sijoittamista.

"Kilpailua ei käydä enää yksittäisten tuotteiden välillä, sillä ne ovat vain materialisoitunutta brändiä. Sen sijaan yritykset joutuvat kysymään, mikä on meidän lupauksemme paremmasta maailmasta sukupolvelle, joka ei enää usko parempaan maailmaan."

Esimerkiksi sähköauto Tesla on Suikkasen mukaan lupaus tulevaisuudesta, jossa puhdas teknologia pelastaa maailman. Siinä yhdistyvät tekniikka ja merkitykset tavalla, joka muuttaa käsityksiä siitä, mikä on auto.

Samalla tavalla ihmistenkin kannattaisi Suikkasen mielestä muuttua.

"Toivoisin, että insinööreille siirtyisi vähän humanistien herkkyydestä ja avoimuudesta maailmaa kohtaan. Humanistien taas pitäisi luopua pelkästä eksoottisten vähemmistöjen tutkimuksesta ja oppia insinööreiltä kiinnostusta nyky-yhteiskuntaa ja enemmistökulttuuria kohtaan."

Sitä on lopulta Suikkasenkin työ: unohtaa ohimenevät trendit ja kuvata mahdollisimman tarkasti sitä kulttuuria, jonka keskellä enemmistö ihmisistä elää juuri nyt.

"Se on vain niin lähellä, että sitä ei helposti näe."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat