Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan keskuspankki elvyttää yhä järeämmin – myös rahoitusmarkkinoiden vapauttaminen jatkui

Talous
 

Kiinan keskuspankki ilmoitti perjantaina leikkaavansa merkittävimmän viitekorkonsa historiallisen matalalle tasolle. Se madaltaa viitekorkojaan jo kuudetta kertaa tänä vuonna.

Samalla Kiina vapautti pankkitalletusten koroille asetetun katon. Pankit voivat siis jatkossa kilpailla asiakkaista myöntämällä talletuksille entistä parempia korkoja. Korkokatto on ajanut kiinalaisasiakkaita varjopankkimarkkinoille kaatamaan säästöjään nettipalveluihin, jotka lupaavat hyvän koron.

Lisäksi keskuspankki ilmoitti madaltavansa varantovaatimuksia, jotta pankit pumppaisivat lainojen muodossa lisää rahaa Kiinan köhivään talouteen.

Keskuspankki sivaltaa yhden vuoden lainauskoron 4,35 prosenttiin 4,60 prosentista. Kiinalla ei ole käytössä Euroopan keskuspankin ohjauskorkoa täysin vastaavaa työkalua, mutta analyytikot seuraavat tiiviisti juuri yksivuotista viitekorkoa. Päätös astuu voimaan tänään lauantaina, keskuspankki tiedottaa verkkosivuillaan.

Uutistoimisto Reutersin mukaan keskuspankki elvyttää taloutta nyt anteliaimmin sitten finanssikriisin pahimpien vuosien 2008 ja 2009.

Kiina ei ole ainoa keskuspankki, joka on höllentämässä rahapolitiikkaansa. Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi vihjasi torstaina lisäelvytyksen mahdollisuudesta. Myös Japanin uskotaan kasvattavan nykyistä arvopapereiden osto-ohjelmaansa vuoden loppuun mennessä.

Suurista keskuspankeista vain Yhdysvaltojen Fed ja Britannian Bank of England pohtivat jo ohjauskorkojen nostoa.

"Fed saattaa harkita koronnostoa, mutta kuten suurin osa maailmasta, Kiina mukaan lukien, keskuspankit kamppailevat heikon kasvun ja inflaation puutteen kanssa. Tästä syystä ne todennäköisemmin löysäävät rahapolitiikkaansa kuin kiristävät sitä", arvioi tutkimusyhtiö Oxford Economicsin Aasian talouden johtaja Louis Kuijs uutistoimisto Bloombergille.

Talouskasvu uhkaa vajota Kiinassa tänä vuonna alle seitsemään prosenttiin. Viimeksi Kiinan koko vuoden kasvu on ollut hitaampaa vuonna 1990, jolloin talous lihoi vain reilut neljä prosenttia. Vuoden 2009 ensimmäisellä neljänneksellä talous kasvu jäi vain 6,2 prosenttiin, mutta silloinkin koko vuoden lukema pinnisti yli yhdeksään prosenttiin.

Vaikka länsimaihin verrattuna 6–7 prosentin kasvu olisi ripeää, Kiinan johto haluaa jarruttaa maailman toiseksi suurimman talouden vauhtia hallitusti. Liian nopea pudotus vaarantaisi yhteiskuntarauhan.

Neljännesvuosisadassa Kiina on tottunut huimaavaan talouskasvuun. Kiinalaiset ovat rikastuneet vuosi vuodelta, ja keskiluokkainen elämä on yhä useamman ulottuvilla.

Kiinan talouden ongelmat johtuvat valtavasta rakennemuutoksesta, jota se käy parhaillaan läpi. Kehittyvä maa yrittää vähentää riippuvuuttaan vientiteollisuudesta ja massiivisista infrastruktuurihankkeista.

Se ei halua olla vain maailman tehdas, jonne länsimaiset yritykset tulevat teettämään tuotteitaan edullisilla alihankkijoilla. Kiina kasvattaa palvelusektoriaan, yllyttää kansalaisiaan kuluttamaan ja kotimaisia yrityksiä tekemään korkean jalostusasteen tuotteita.

Samalla Kiina pyrkii avaamaan rahoitusmarkkinoitaan, mutta maltillisesti, jotta se välttäisi äkilliset pääomavirtojen suunnanmuutokset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat