Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallinta­rekisteröinnistä kova taisto julkisuudessa

Valtiovarainministeriö: Suomalainen voi jo saada osakkeensa laillisesti hallintarekisteriin Hollannin kautta. Fivan mukaan ei voi.

Talous
 
Tuomo Pietiläinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimituksen toimittaja

Kierrokset osakkeiden hallintarekisteröinnin sallimiseksi Suomessa kiihtyivät kuluneella viikolla. Hallintarekisteriä Suomeen ajava valtiovarainministeriö (VM) järjesti oman taustatilaisuutensa toimittajille; kiivas puolesta ja vastaan -väittely sosiaalisessa mediassa jatkui kolmatta viikkoa.

Kovin kohu Twitterissä nousi, kun ministeriö antoi porttikiellon yhdelle torstain taustatilaisuuteen pyrkineelle toimittajalle. Valtiovarainministeriö ilmeisesti pahoitti mielensä siitä, että toimittaja sekä käsikirjoittaja Jari Hanska oli käsitellyt erittäin kriittisesti ministeriön väkeä Eduskunta III -dokumenttiteatterissa.

Hanska pääsi Twitter-myrskyn jälkeen tilaisuuteen, mutta poistui sieltä kuultuaan, että paikalla olevien virkamiesten puheita ei saa siteerata julkisuudessa. Haastattelulupa olisi ollut toivottavaa, sillä VM kovensi torstaina keinoja hallintarekisterin saamiseksi Suomeen.

Viime viikkoon saakka valtiovarainministeriö ja Finanssialan keskusliitto FK ovat ajaneet hallintarekisteriä Suomeen väittämällä, että se alentaa pörssikaupankäynnin kustannuksia. Helsingin Sanomien tekemän suppean vertailun mukaan tämä saattaa olla totta, mutta kustannusero on vakaan ja pitkäaikaisen sijoittajan kannalta marginaalinen.

Suomessa on käytössä suora omistus, joka on läpinäkyvä ja oikeusvarma. Vertailun mukaan Suomessa pörssikaupan kulut ovat yhtä suuret kuin hallintarekisteriä käyttävässä Britanniassa.

Suoraa omistusta käyttävässä Norjassa pörssikaupan kustannus taas on hallintarekisterivaltioiden Ruotsin ja Tanskan tasolla.

Jos vertailee halvimpia pörssikaupan hintoja, ero Suomen tappioksi on muutamia euroja kauppaa kohden. Tavallisen pitkäjännitteisen osakesijoittajan näkökulmasta ero on mitätön, mutta sekuntikauppaa käyvän suursijoittajan kohdalla kustannusten kasvu voi olla merkittävä.

Valtiovarainministeriö on unohtanut pohtia sitä, onko spekulatiivista robottikauppaa käyvien syytä maksaakin läpinäkyvyyden hinta? Miksi yhteiskunnan pitäisi kustantaa osakekauppiaiden ja pankkien kasvavat voitot sillä, että läpinäkyvyys sumennetaan hallintarekisterillä?

Ministeriö on unohtanut kertoa senkin, että arvopaperikeskukset saavat keskimäärin 1,5 prosenttia kaupankäyntipalkkiosta. Euroopan komission tilaama selvitys vuodelta 2011 kertoo, että 98,5 prosenttia hinnasta menee muun muassa välittäjille, pankeille ja muille säilyttäjille.

Valtiovarainministeriön uusin argumentti hallintarekisterin puolesta tuli esiin viime torstaina taustatilaisuudessa. VM:n mukaan suomalaiset saavat jo nyt hallintarekisteröidä suomalaisia osakkeita täysin laillisesti.

Tämä onnistuu, jos joku EU-maan nettivälittäjä tarjoaa palvelujaan suomalaisille, VM katsoo.

Yksi taustatilaisuuden virkamies vastasi kysymykseen, onko hallintarekisteriä suomalaisille myyvän hollantilaisen Degiron käyttäminen laillista.

"Kyllä se meidän mielestä on laillista. Miksi ei olisi laillista?", vastasi yksi hallintarekisteriasioista vastaava virkamies.

VM:n logiikan mukaan hallintarekisteröinti pitää sallia suomalaisillekin, koska hollantilaisen yhtiön kautta on jo laillista tehdä näin. Ministeriön torstain ulostulo oli outo, sillä samana päivänä julkistetussa hallituksen esityksessä ministeriö katsoo hallintarekisteröinnin olevan kielletty suomalaisilta.

Helsingin Sanomat tarkisti vielä perjantaina Finanssivalvonnan Fivan näkemyksen. Valvojan selkeän kannan mukaan suomalaiset eivät nykylainsäädännön mukaan saa hallintarekisteröidä suomalaisosakkeita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat