Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuukupeilla maailmaa valloittamaan

Heli Kurjanen oli tyytymätön käyttämiinsä kuukautiskuppeihin ja päätti tehdä itse parempia. Nyt hän myy niitä yli 40 maahan.

Talous
 
Reijo Hietanen
Kuukuppeja myyvän Lune Groupin toimitusjohtaja Heli Kurjanen seurasi pakkaustöitä Titry-yhdistyksen pakkaamossa Tampereella.
Kuukuppeja myyvän Lune Groupin toimitusjohtaja Heli Kurjanen seurasi pakkaustöitä Titry-yhdistyksen pakkaamossa Tampereella. Kuva: Reijo Hietanen

Keltaisia, violetteja ja oransseja silikonista tehtyjä "kuukuppeja" säilytyspussukoineen ja käyttöohjeineen solahtaa pakkaaja Anja Matinlompolon käsistä rasioihin, jotka lähtevät isommissa paketeissa Tampereen Lielahdesta eri puolille maailmaa.

Tämän erän määränpää on Itävalta, mutta pahvilaatikoissa pakkaamon hyllyillä lukee myös Australia, Yhdysvallat, Slovenia, Ranska, Ruotsi, Portugali, Saksa. . .

Fakta

Lune-Group

 Lune-Group on vuonna 2005 perustettu yritys, jonka päätuote on Lunette-kuukautiskuppi.

 Kuppeja viedään yli 40 maahan.

 Toimisto sijaitsee Juupajoella, mutta alihankkijoita on ympäri maata.

 Työllistää suoraan viisi henkeä ja välillisesti enemmän, esimerkiksi neljä pakkaajaa.

 Liikevaihto oli viime vuonna noin miljoona euroa.

Alihankkija Titryn pakkaustyön sujuvuutta on tänään tullut katsomaan myös kuppeja myyvän Lune Groupin toimitusjohtaja Heli Kurjanen Juupajoelta, jossa sijaitsee yrityksen viiden naisen toimisto.

Toimisto huolehtii kuppien markkinoinnista ja myynnistä.

Valmistaja on toinen alihankkija Turun lähistöllä.

Lune Group tuottaa vuodessa satojatuhansia Lunette-kuukautiskuppeja, joita viedään yli 40 maahan. Liikevaihto ylsi miljoonaan euroon elokuussa.

Kuppiyrityksen tarina alkoi kymmenen vuotta sitten, kun 25-vuotias Kurjanen huomasi, etteivät hänen käyttämänsä kuukautiskupit tunnu mukavilta.

Sen sijaan, että hän olisi valittanut vioista kuppien valmistajalle, hän päätti ryhtyä tekemään itse parempia.

Maanviljelijämies kannusti vaimoaan ja kahden pienen lapsen äitiä ponnistamaan lukiopohjalta kohti yrittäjän ammattia.

"Hän on itse niin yrittäjähenkinen", Kurjanen kuvailee sukutilalla Juupajoella lähinnä viljaa viljelevää miestään.

Myös kestovaippojen tekoa Kurjanen ehti kokeilla, mutta kupit veivät voiton.

Nyt Lunette-kupeilla on jo mallisuoja, mutta silti niitä muistuttaviin kopioihin törmää esimerkiksi Kiinassa.

"Oikeutta mallisuojaan joudutaan välillä puolustamaan lakimiesten avulla", Kurjanen kertoo.

Vakavasti otettavia kilpailijoita on kuppimarkkinoilla Kurjasen mukaan muutamia.

"Kyllähän minullekin sanotaan usein, että kuppien valmistus kannattaisi siirtää vaikka juuri Kiinaan, niin tulisi enemmän voittoa. Mutta kun kyseessä on hygieniatuote, pitää esimerkiksi materiaali valita huolella", Kurjanen kertoo, vaikka tähtäimessä on markkinoitten laajennus.

Kurjanen haluaa tehdä kuukautiskupistaan koko maailman naisten valtavirtatuotteen, kun se nykyisin on vielä leimallisesti 20–30-vuotiaitten "vaihtoehtonaisten" suosima.

"Käyttäjämme ovat netissä hirveän aktiivisia ja jopa hieman uskonnollisia", Kurjanen kuvailee asiakaskuntaa, jonka saavuttamisessa verkolla on ollut merkittävä rooli.

Maailman valloituksessa englanninkielisistä nettisivuista on ollut apua.

Oma nettimyynti tosin aloitettiin vasta viime keväänä, eli runsaan 30 euron hintaisia kuppeja on nyt vähittäismyynnissä lähinnä apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa.

Kun Kurjasta pyytää katsomaan kymmenen vuoden päähän, hän näkee kuukuppinsa myynnissä jo päivittäistavarakaupoissa, ja vielä useammassa maassa kuin nyt.

Tuotevalikoimaa Kurjanen ei aio laajentaa eli tarkoitus on pysyä yhdessä kupissa, jota on tosin tarjolla kahta kokoa ja viittä väriä.

Lisäksi myynnissä on erityistä saippuaa kupin puhdistukseen. Hyvin huollettuna yhtä kuppia voi käyttää useita kuukausia tai jopa vuosia. Ennätys on kuulemma kymmenen vuotta.

Mutta palataan vielä kymmenen vuotta ajassa taaksepäin ja naisten sisäiseen maailmaan: mikä niissä vanhoissa kupeissa oli oikein vikana ja mikä on hänen kupeissaan paremmin? Kuukautiskuppihan sinänsä ei ole mikään uusi keksintö, vaan ensimmäiset siteen korvikkeet muotoiltiin jo 1930-luvulla.

"Ne olivat liian pitkiä ja hankalia puhdistaa", Kurjanen moittii. Sitten hän ottaa käteensä violetin kupin ja näyttää sormella: "Antenni on tässä litteä ja ohut. Kupin syvä osa on sileä eli siinä ei ole voimakkaita kohokuvioita."

Marjukka Liiten HS
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat