Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epäreiluja kauppatapoja on ratkottu pitkään EU-tasolla

Talous
 

Epätasapainoinen neuvotteluasema kauppojen ja elintarviketeollisuuden sekä raaka-aineiden tuottajien välillä on puhuttanut Euroopan unionin tasolla jo pitkään, kertoo kilpailuasioista vastaava johtaja Heli Tammivuori Elintarviketeollisuusliitosta.

"Asia on ollut EU-komission ja parlamentin pöydällä jo useita vuosia", hän kertoo.

Tammivuoren mukaan elintarvikeketju on pitkä ja vallan suhteen epätasapainoinen. Se näkyy siinä, että kauppaketjujen keskittymisen myötä myös epäterveitä kauppatapoja on tullut esiin, hän kertoo.

Epäreiluihin kauppatapoihin kuuluu muun muassa kaupallisen riskin siirtäminen heikommassa neuvotteluasemassa olevalle, kuten pienelle elintarviketuottajalle tai maanviljelijälle.

Kehitystä on Tammivuoren mukaan tapahtunut, mutta se on ollut hidasta.

"Kukaan ei enää kyseenalaista, onko EU:ssa epäreiluja kauppatapoja. EU:ssa otettiin vuonna 2014 käyttöön hyvän kauppatavan periaatteet, joilla olisi mahdollisuus parantaa sitä, että elintarvikeyrityksetkin uskaltaisivat tuoda epäkohtia esiin."

Järjestelmä vaatii kuitenkin vielä kehittämistä sekä kansallisella että EU-tasolla, jotta sillä olisi toivottavaa vaikutusta, Tammivuori toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat