Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuottajien ja kauppojen välit kireät

Muun muassa Keskoa on syytetty hinnanalennusvaateista elintarvikkeiden tuottajille hintapaineiden vuoksi

Talous
 
Wiktor Dabkowski
Myös suomalaiset maanviljelijät protestoivat syyskuussa Brysselissä. He vaativat EU:lta korvauksia Venäjän elintarviketuontikiellon aiheuttamiin tulonmenetyksiin ja vaativat, että EU ottaisi kaupan toiminnan tarkempaan syyniin. Tuottajahintojen alentaminen on ajanut viljelijöitä barrikadeille kauppaketjuja vastaan ympäri Eurooppaa.
Myös suomalaiset maanviljelijät protestoivat syyskuussa Brysselissä. He vaativat EU:lta korvauksia Venäjän elintarviketuontikiellon aiheuttamiin tulonmenetyksiin ja vaativat, että EU ottaisi kaupan toiminnan tarkempaan syyniin. Tuottajahintojen alentaminen on ajanut viljelijöitä barrikadeille kauppaketjuja vastaan ympäri Eurooppaa. Kuva: Wiktor Dabkowski

Päivittäistavarakaupalla on tänä syksynä erityisiä paineita alentaa elintarvikkeiden hintoja.

Paineet vaikuttavat väistämättä myös elintarvikkeiden tuottajien ja päivittäistavarakaupan välisiin neuvotteluihin, kertoo kilpailuasioista vastaava johtaja Heli Tammivuori Elintarviketeollisuusliitosta.

Esimerkiksi Kesko on esittänyt toiveen tavallista suuremmista hinnanalennuksista osalle elintarvikealan yrityksistä, kertovat asiasta perillä olevat lähteet HS:lle.

Kesko on lähestynyt yrityksiä selkeillä luvuilla, jotka sisäänostohinnasta olisi saatava pois, lähteet kertovat.

Viestinä on ollut, että hinnoissa on laskupaineita muun muassa raaka-aineiden hinnan alenemisen takia.

Tammivuori ei ylläty kuullessaan HS:lle kerrotuista tiedoista.

"Olen tiennyt tästä. Vaikka kilpailutilanne on kireä ja koventunut kaikkialla, ostajan tulisi silti välttää kohtuuttomia pyyntöjä", hän sanoo.

Tavarakaupan johtaja Ari Akseli Keskosta toteaa, että mitään tavallisesta poikkeavia vaatimuksia ei ole tehty. Kesko käy normaalisti syksyisin vuosisopimus- ja ostoneuvotteluja, hän kertoo. Markkinatilanne on tosin poikkeuksellinen.

"Olen ollut 20 vuotta alalla enkä ole nähnyt vastaavantyyppistä tilannetta, jossa markkinoilla kuluttajahinnat ovat yhtä laajasti ja voimakkaasti laskeneet."

Hän viittaa sekä kiihtyneeseen hintakilpailuun kauppaketjujen välillä että elintarvikkeiden valmistamiseen tarvittavien raaka-aineiden hintojen laskuun.

"Jos kuluttajahinnat laskevat, niin me reagoimme siihen turvataksemme asiakashintojemme edullisuuden. Jotta voimme näin toimia, pyrimme alentamaan kaikkia kustannuksiamme. Ostohinnat ovat meille yksi merkittävimpiä kustannuksia, joten myös niitä pyritään markkinoiden vaatiessa neuvottelemaan edullisemmaksi."

Markkinoilla on Akselin mukaan kilpailtu jo hyvän aikaa hinnanalennuksilla. Hän kertoo, että eritoten niin on tapahtunut leivissä, juustoissa ja lihassa. Ylipäänsäkin markkinoilla tuotteiden kappale- ja kilohinnat ovat laskeneet, hän kertoo.

Samaan aikaan päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo on pienentynyt, selviää Päivittäistavarakauppa ry:n tilastosta. Vähittäismyynnin arvo oli tämän vuoden elokuussa 1,4 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Se tarkoittaa sitä, että vähittäismyynnistä saatiin vähemmän rahaa.

"Kun kaupassa kotimaisten tuotteiden hinta painetaan alle tuotantokustannuksen, niin siitä kärsivät aina tuottajat ja kaikki muutkin elintarvikeketjun toimijat. Me sopeudumme tarvittaessa myös hintalähtöiseen toimintaympäristöön", Akseli kertoo.

Elintarviketeollisuusliiton Tammivuoren mukaan hintapaineille on useita syitä.

Hintapaineiden taustalla on Ukrainan sodasta välillisesti seurannut länsimaisten elintarvikkeiden vientikielto Venäjälle. Se on luonut ylitarjontaa raaka-aineista Eurooppaan, mikä taas laskee raaka-aineiden hintoja.

Sen lisäksi kuluttajakäyttäytyminen on muuttunut Suomessa keskieurooppalaiseen suuntaan.

"Taloudellisen laskusuhdanteen tai matalan kasvun aikakaudella kuluttaja haluaa tarkemmin katsoa, mitä ostaa. Hän suuntaa tällöin myös yhä useammin halpakauppamyymälöihin", Tammivuori kertoo.

"Keski-Euroopassa kysynnän vaimeneminen ja halpakauppaketjujen kasvaneet markkinaosuudet ovat saaneet isot marketit tekemään isoja ja näyttäviä hintakampanjoita."

Sellaisia ovat Tammivuoren mukaan muun muassa S-ryhmän tämänvuotinen kampanjointi.

Tällaisessa kilpailutilanteessa olisi pidettävä mielessä hyvät kauppatavat.

"Pitäisi muistaa se, että jokainen bisnestoimija kantaa omat bisnesriskinsä. Vaikka valtaa olisi, ei riskiä saisi siirtää heikommassa asemassa olevalle toimijalle", Tammivuori sanoo.

"Kun kilpailu menee kovaksi, tällaiset asiat voivat unohtua."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat