Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raju ennuste: Työttömyys kasvaa ennätystasolle

Talous
 
Jarno Mela / Lehtikuva
Työttömien työnhakijoiden määrä paisuu ensi vuonna ennätyslukemiin.
Työttömien työnhakijoiden määrä paisuu ensi vuonna ennätyslukemiin. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Työ- ja elinkeinoministeriö ennustaa, että Suomen työttömyys paisuu ensi vuonna ennätyslukemiin. Työttömiä työnhakijoita on ensi vuonna jo 370 000 eli enemmän kuin kertaakaan tällä vuosituhannella.

Työllisyysaste laskee ennusteen mukaan ensi vuonna 68,1 prosenttiin ja työttömyysaste kohoaa 9,5 prosenttiin.

”Työttömyysaste nousee keväisestä ennusteesta, koska palvelusektorin työllisyyden kasvu on hiipunut. Talouskasvu ei juurikaan riitä kasvattamaan työllisyyttä vielä vuonna 2016”, sanoo neuvotteleva virkamies Johanna Alatalo.

Rakentamisen ja palvelujen pieni työllisyyden paraneminen ei riitä korvaamaan muiden alojen työpaikkojen menetyksiä.

TEM:n ennusteen mukaan pitkäaikaistyöttömyys eli yli vuoden työttömänä olleiden määrä kasvaa selvästi. Vuonna 2015 pitkäaikaistyöttömiä on noin 110 000 ja vuonna 2016 noin 130 000.

”Yhä suurempi osa työttömistä on pitkäaikaistyöttömiä. Pitkäaikaistyöttömyys ei ole enää vain ikääntyneiden ja vähän koulutettujen ongelma, vaan se on laajentunut myös väestöryhmiin, jotka aiemmin olivat siltä melko hyvin suojassa”, Alatalo sanoo.

Ennusteen ainut hyvä uutinen on se, että työikäisen väestön määrä on jatkanut kasvuaan, mikä lisää samalla työvoiman tarjontaa. Erityisesti yli 60-vuotiaat pysyvät aiempaa pidempään työmarkkinoilla.

Sama suuntaus jatkuu myös ensi vuonna. Oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat lisäävät työvoiman tarjontaa hieman vuoden 2016 aikana, TEM ennustaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat