Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tasa-arvovaltuutettu vapautti Finnairin uuden vessan syrjintäepäilyistä

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Finnairin uuden Airbus A350 -koneen business-luokka.
Finnairin uuden Airbus A350 -koneen business-luokka. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen katsoo, että Finnairin uusissa Airbus 350 -koneissa käyttämä ”WC-konsepti” ei ole ristiriidassa tasa-arvolain kanssa. Tasa-arvovaltuutettu toivoo kuitenkin Finnairilta ”erityistä huolellisuutta ja täsmällisyyttä” markkinoinnissaan.

Suomalainen mieshenkilö kanteli tasa-arvovaltuutetulle, koska hän epäili Finnairin uuden Airbus 350 -koneen naisten WC:n olevan tasa-arvolain vastainen. Kantelijan mukaan bisnesluokassa on vain naisille tarkoitettu WC, jollaista ei ole tarjolla miehille.

Tasa-arvovaltuutettu pyysi Finnairilta selvityksen asiasta. Finnairin mukaan julkisuuteen on levinnyt puutteellista ja osin virheellistä tietoa uudesta bisnesluokan vessasta.

Finnairin vastauksen mukaan kyseessä ei ole pelkästään naisille tarkoitettu erillinen WC, vaan varustelultaan vaihteleva vessa. Finnair kertoo varustavansa vessan naisten tarvitsemilla ja arvostamilla ”kosmetiikka ja hygieniatuotteilla”, kun koneen bisnesluokassa matkustaa useita naisia.

”Kyseiset kosmetiikka- ja hygieniatuotteet ovat miesten käytettävissä heidän niin halutessaan”, Finnair puolustautuu.

Kyseessä on siis myös miehille tarkoitettu WC, vaikka Finnair onkin kutsunut sitä naisten WC:ksi.

Finnair kertoo kutsuneensa vessaa naisten WC:ksi, koska yhtiö on halunnut viestittää siellä olevan muita vessoja laajempi valikoima hoitotuotteita. Finnairin mukaan ei ole ”ekologisesti järkevää” varustaa kaikki lentokoneen vessoja samoilla tuotteilla.

Yhtiön mukaan kaikkiin WC-tiloihin saa pyytämällä samat tuotteet, joihin kuuluu myös erityisesti miehille suunnattu parranajokone.

Tasa-arvovaltuutettu katsoo päätöksessään, että elinkeinonharjoitta voi syyllistyä syrjintään. Näin käy, jos henkilö joutuu sukupuolen perusteella muita epäedullisempaan asemaan tavaroiden ja palvelujen tarjonnassa.

Tasa-arvovaltuutetun mielestä Finnairin ”naisten WC” ei kuitenkaan riko tasa-arvolakia, koska myös miehet voivat käyttää sitä samoin kuin vessan tuotteita.

”Kyllä miehetkin saavat käyttää näitä naisten tuoksuja ja käyttää tätä vessaa”, Tasa-arvovaltuutetun toimiston ylitarkastaja Miko Lempinen selvittää päätöksen perusteita.

Lempisen mukaan ongelmallista olisi, jos vain naisille olisi tarjolla omat vessa ja miehet joutuisivat käyttämään yleisiä ja nimeämättömiä vessoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat