Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaakaon tuotanto on vaikeuksissa – hinta on noussut usean vuoden ajan

Talous
 
Kirsti Karttunen
Akintunde Akinleye / Reuters
Kaakaofarmin työntekijä tarkasteli kuivamassa olevia papuja lounaisessa Nigeriassa 2014.
Kaakaofarmin työntekijä tarkasteli kuivamassa olevia papuja lounaisessa Nigeriassa 2014. Kuva: Akintunde Akinleye / Reuters
Tästä on kyse

Kaakaon tuotanto keskittyy Länsi-Afrikkaan

 Suurin tuottajamaa on Norsunluurannikko.

 Kaakao on kallistunut Lontoon raaka-ainepörssissä useamman vuoden ajan.

 Hinta nousee, koska kysyntä kasvaa eikä tuotanto pysy mukana vauhdissa.

 Pidemmällä syklillä tarkasteltuna kaakaon raaka-ainehinnan vaihtelu on ollut voimakasta aiemminkin.

Kaakaon raaka-ainehinta on noussut tasaisesti jo useamman vuoden ajan.

Kaakaon tasaisesti ylemmäs kipuavaa hintaa selittää ainakin sen kasvava kysyntä. Kun suklaata ahmitaan Euroopan lisäksi enenevässä määrin myös Aasiassa, joutuvat suklaavalmistajat keksimään uusia tapoja kääriä tuotteistaan parempaa tuottoa. Toisaalta, pidemmällä syklillä tarkasteltuna kaakaon raaka-ainehinnan vaihtelu on ollut voimakasta aiemminkin.

Jukka Gröndahl / HS
Toimitusjohtaja Simon J. Conway-Jarrett on Nigeriassa asuva kaakao-asiantuntija, joka tekee yhteistyötä Fazerin kanssa.
Toimitusjohtaja Simon J. Conway-Jarrett on Nigeriassa asuva kaakao-asiantuntija, joka tekee yhteistyötä Fazerin kanssa.

”Jos verrataan 1980-lukuun, on kaakao nyt halpaa”, sanoo Simon Conway-Jarrett, Tulip Cocoa Processing -yhtiön Nigerian maajohtaja.

Conway-Jarrett seuraa raaka-ainemarkkinaa sen alkupäässä. Hän huolehtii Nigeriassa raaka-aineen hankinnasta sekä tuotantolaitoksesta, jossa kaakaopavuista valmistetaan kaakaovoita, -nestettä ja -kakkua.

Yhtiön asiakkaita ovat suuret suklaatuottajat, kuten Nestlé. Nigeriassa asiakkaiden joukkoon kuuluu myös suomalainen Fazer.

Vaikka kaakao onkin nyt halvempaa kuin 1980-luvulla, myöntää Conway-Jarrett kaakaontuotannon kärsivän ongelmista, jotka heijastuvat hintaan.

Viljelijöiden keski-ikä Länsi-Afrikassa on 55–60 -vuotta. Nuorista valtaosa lähtee kaupunkeihin, vaikkei siellä olisikaan töitä. Suurin ongelma on Conway-Jarretin näkökulmasta se, kuinka viljelystä saataisiin houkuttelevaa.

”Nuoret eivät jää tiloille jatkamaan vanhempiensa töitä. He eivät näe viljelyä uravaihtoehtona, vaan historiallisena jäänteenä”, Conway-Jarret toteaa.

Toinen ongelma on tilojen pieni koko ja siitä johtuvat vaatimattomat tuotantomäärät.

”Ja jos sato on pieni, on saatu tuottokin pieni. Jopa nykyisellä raaka-aineen hinnalla se tarkoittaa sitä, että viljelijöiden on vaikeaa saada vakaata ansiota.”

Siihen, minkäkokoisia tilojen sitten pitäisi olla, Conway-Jarrettilla ei ole vastausta. Hänen mukaansa tiloja pitäisi kehittää elinkelpoisemmiksi eikä suuri viljelyspinta-ala ole automaattinen ratkaisu siihen.

”Jotta nuoret jäisivät alalla, pitäisi bisneksen olla kannattavampaa. Nykyisellään näin ei tietenkään ole. Muutos tulee viemään pitkään.”

Yksi keino tasapainottaa tilannetta ovat erilaiset sertifikaatti-ohjelmat, joiden myötä viljelijät voivat saada kaakaopavuista paremman hinnan. Conway-Jarrettin mukaan Nigeriassa viljellään yhä enemmän sertifioitua, vastuullista ja ympäristöä säästävää kaakaota.

Kaakaosertifikaatteja ovat Utz, Rainforest Alliance ja Reilu kauppa. Näiden lisäksi on myös suklaatuottajien omia ohjelmia, joita Conway-Jarrett puolustaa. Hänen mukaansa esimerkiksi Fazerin ohjelmaan Nigeriassa kuuluu 450 000 tuottajaa.

”Vaikka ohjelmia ei ole sertifioitu itsenäisesti, se ei tarkoita ettei niitä tarkasteta itsenäisesti.”

Fazerin tavoitteena on, että kaikki sen käyttämä kaakao olisi vastuullisesti tuotettua vuoteen 2017 mennessä. Finnwatch puolestaan on moittinut Fazeria hitaasta siirtymisestä kokonaan vastuulliseen kaakaoon.

Siihen, kuinka kauan kaakao voi kallistua Conway-Jarretilla ei luonnollisesti ole vastausta. Hänen mielestään suklaa on aina ollut luksustuote, sillä se ei ole kenellekään ehdottoman tarpeellista.

”Jos suklaan hinta nousisi selvästi, voisi siitä tulla luksustuote, johon kaikilla kuluttajilla ei olisi varaa.”

Entä kuka hyötyy raaka-aineen nousevasta hinnasta?

”Vaikea sanoa, mutta teoriassa koko tuotantoketjun pitäisi olla voittaja”, Conway-Jarrett sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat