Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teräsyhtiö yrittää kuiville

Talous
 
Markus Jokela / HS
Kriisiyhtiö Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta erotettiin maanantaina. Yhtiö on ollut jo vuosia suurissa talousvaikeuksissa.
Kriisiyhtiö Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta erotettiin maanantaina. Yhtiö on ollut jo vuosia suurissa talousvaikeuksissa. Kuva: Markus Jokela / HS

Teräsyhtiö Outokummun vaikeudet ovat kärjistyneet siinä määrin, että yhtiön hallitus päätti erottaa toimitusjohtaja Mika Seitovirran. Hallitus nimitti maanantaina uudeksi toimitusjohtaksi hollantilaisen Roeland Baanin. HS:n tietojen mukaan Seitovirran seuraajan etsintä aloitettiin jo huhtikuussa.

Vaihdos ei siis johtunut suoraan yhtiön syyskuussa antamasta tulosvaroituksesta, vaan siitä, ettei Seitovirta kovasta yrityksestä huolimatta saanut yhtiön kurssia kääntymään.

Outokumpu on tehnyt vuosikausia hyvin raskasta tappiota. Tänä vuonna tuloksen piti olla voitollinen. Syyskuussa yhtiö kuitenkin yllättäen varoitti, että myös kolmannen vuosineljänneksen tulos on tappiollinen.

Maanantaina Outokummun osake vahvistui Helsingin pörssissä lähes kolme prosenttia.

Seitovirta nimitettiin Outokummun toimitusjohtajaksi helmikuussa 2011, vuosi ennen kuin Outokumpu kertoi ostavansa saksalaisen Thyssen-Kruppin teräsyhtiön Inoxumin. Kaupasta tuli Outokummun kujanjuoksu. EU:n kilpailuviranomaiset suostuivat hyväksymään kaupan vain tiukoin ehdoin.

Outokumpu joutui esimerkiksi myymään Italian Ternissä sijaitsevan tehtaan, jolle oli suunniteltu keskeistä asemaa yhtiön tuotannossa. Lopulta se myytiin takaisin Thyssen-Kruppille monimutkaisessa järjestelyssä.

Saksassa Outokumpu juuttui vuosikausia kestävään prosessiin Bochumin suuren sulaton lopettamiseksi. Samaan aikaan Kiinan terästehtaiden tuotanto alkoi vyöryä länsimarkkinoille ja aiheutti terästuotteiden voimakkaan halpenemisen.

Inoxum-kaupassa saadusta keskeneräisestä Calvertin terästehtaasta Yhdysvaltain Alabamassa piti tulla avain menestykseen Pohjois-Amerikassa. Toisin kuitenkin kävi. Tehtaan käynnistyminen viivästyi kerta toisensa jälkeen tuotannon ongelmien takia.

Kun se vihdoin käynnistyi, asiakkaat olivat kääntyneet muiden toimittajien puoleen. Syyskuun lopulla Seitovirta vakuutti HS:n haastattelussa, että Calvertin asiat kääntyvät vielä hyviksi.

Outokummun arvokkain tuotantokokonaisuus on Tornion teräskombinaatti. Yhtiössä uskotaan, että uudella toimitusjohtajalla on taitoa järjestää tuotantolaitokset ympäri maailman tehokkaaksi verkostoksi.

Baan on toiminut vuodesta 2008 globaalin alumiiniyhtiön Aleriksen johtotehtävissä. Nykyisin hän vastaa yhtiön Euroopan-liiketoimista. Ennen Alerista hän veti teräsjätti Arcelor-Mittalin Euroopan-toimintoja. Baan aloittaa uudessa tehtävässä ensi vuoden alussa.

“Outokumpu on viime vuosina käynyt läpi mittavaa muutosta, mutta yhtiöllä on yhä suuria haasteita. Outokummun hallitus uskoo, että nyt on oikea aika tuoda yhtiöön erilaista kokemusta yhtiön kilpailukyvyn nostamiseksi aivan uudelle tasolle”, Outokummun hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila sanoo yhtiön tiedotteessa.

Ollilan mukaan Baanin valinnassa painoi mittava kokemus prosessiteollisuudesta ja erityisesti metalliteollisuudesta.

”Hän on kääntänyt useita johtamiaan yhtiöitä kannattavaksi, mikä antaa meille vahvan luottamuksen siihen, että hän on oikea henkilö vauhdittamaan myös Outokummun muutosta”, Ollila jatkaa tiedotteessa.

Baanilla ja Ollilalla on kova työ sijoittajien luottamuksen palauttamiseksi. Outokumpu on tuottanut omistajilleen viime vuosina lähinnä murhetta ja rahanmenoa.

Outokumpu
Roeland Baan
Roeland Baan
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat