Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajien usko omaan talouteen heikkeni, koko Suomen näkymiä pidetään synkkinä

Talous
 
Lauri Lähteenmäki
Kuluttajat eivät lokakuussa pitäneet ajankohtaa kovin otollisena lainanotolle.
Kuluttajat eivät lokakuussa pitäneet ajankohtaa kovin otollisena lainanotolle. Kuva: Lauri Lähteenmäki

Kuluttajien usko omaan talouteen heikkeni lokakuussa, kertoo Tilastokeskuksen kuluttajabarometri.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli lokakuussa 1,3, kun se syyskuussa oli 4,2 ja elokuussa 8,3. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 11,7. Kuluttajabarometria varten haastateltiin 1.–19. lokakuuta 1 299 Suomessa asuvaa henkilöä.

Odotukset kuluttajan omasta taloudesta ja kotitalouden säästämismahdollisuuksista heikkenivät lokakuussa syyskuuhun verrattuna. Arviot Suomen taloudesta ja yleisestä työttömyydestä pysyivät synkkinä.

Kuluttajat eivät lokakuussa pitäneet ajankohtaa kovin otollisena lainanotolle, kestotavaroiden ostamiselle eivätkä varsinkaan säästämiselle. Työlliset kuluttajat kokivat keskimääräistä enemmän omakohtaista työttömyyden uhkaa.

Vain runsas neljäsosa kuluttajista, 27 prosenttia, uskoi että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. 37 prosenttia arvioi maamme talouden huononevan.

Oman taloutensa kohentumiseen luotti lokakuussa 22 prosenttia kuluttajista ja 18 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa.

Lainan ottamisen arvioi lokakuussa kannattavaksi 58 prosenttia kuluttajista. Tavanomaista harvempi eli 11 prosenttia kotitalouksista suunnitteli ottavansa lainaa vuoden sisällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat