Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Siipikarja ohittaa pian possun lihankulutuksessa – kanan suosio kasvaa Suomessakin

Talous
 
Antti Johansson / HS
Suomessa syötiin siipikarjanlihaa 600 grammaa edellisvuotta enemmän henkeä kohden. Kuva Säterin broileritilalta.
Suomessa syötiin siipikarjanlihaa 600 grammaa edellisvuotta enemmän henkeä kohden. Kuva Säterin broileritilalta. Kuva: Antti Johansson / HS

Kanojen kotkotus tulee kasvamaan maailmalla lähitulevaisuudessa entisestään, sillä siipikarjasta saadun lihan kulutus tulee ylittämään vuonna 2021 sianlihankulutuksen. Näin arvioi teollisuusmaiden OECD.

Myös muun lihan, kuten naudan, sian ja lampaan kulutus tulevat ennusteiden mukaan kasvamaan hamaan tulevaisuuteen. Siipikarjasta tulee kuitenkin merkittävin lihanlähde maailman kansalaisille tulevaisuudessa. Nyt eniten syödään sikaa.

Lihankulutus on maailmalla kasvanut sitä mukaan kun kansalaiset ja kansakunnat ovat vaurastuneet. Esimerkiksi kun kymmenen vuotta sitten ihmiset söivät maailmalla keskimäärin reilut 30 kiloa kaikkea lihaa vuodessa, kasvoi määrä viime vuonna reiluun 34 kilogrammaan asukasta kohden.

Merkittävä osa kulutuksen kasvusta löytyy Kiinasta, jonka talous on kasvanut viimeisen yli kolmen vuosikymmenen aikana lähes kymmenen prosentin vuosivauhtia.

Pricewaterhousecoopersin tekemän selvityksen mukaan lihankulutus on kasvanut Kiinassa 400 prosenttia vuodesta 1971 lähtien ja yli kaksinkertaistunut sitten vuoden 1991. Pääasiallisesti Kiinassa syödään sikaa.

Suomessakin siipikarjan suosio on kasvanut nopeasti. Esimerkiksi viime vuonna Suomessa syötiin siipikarjanlihaa 600 grammaa edellisvuotta enemmän henkeä kohden. Kun kymmenen vuotta sitten suomalaiset söivät vuodessa 13 kiloa broileria, oli määrä kasvanut viime vuonna jo 18,5 kiloon.

”Siipikarjan kulutus on ollut nouseva trendi kaiken aikaa. Muutama vuosi sitten siipikarjan kulutus ohitti Suomessa naudanlihan kulutuksen”, kertoo Luonnonvarakeskuksen aktuaari Tarja Kortesmaa.

Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina näkee useita syitä kananlihan suosion kasvamiselle.

Broilerin kasvatus teuraskypsäksi kestää vain 40 vuorokautta, kanatuotannon ympäristöhaitat ovat vähäisemmät kuin esimerkiksi naudan tai sian kasvatuksessa ja kanasta saa monipuolisesti ruokaa. Maailmalla kanan suosiota selittänee sekin, että se ei ole kiellettyä ruokaa minkään uskonnon edustajalle, Hamina arvelee.

YK:n ruokajärjestön FAO:n mukaan syitä siipikarjan suosion kasvulle on monia muitakin.

Siipikarjan yleistymistä ovat lisänneet niin kysynnän kuin tarjonnankin kasvaminen. Siipikarjasta saatu liha on halvempaa ja sen tuotanto on helpottunut ja tehostunut. Kanoista saadaan kasvatettua helpommin entistä suurempia ja siipikarjan tauteja kyetään torjumaan paremmin kuin aiemmin.

Lisäksi siipikarjan suosioon on voinut vaikuttaa kuljetusyhteyksien parantuminen: kanoja on pienen kokonsa vuoksi helpompi kuljettaa kuin nautoja tai sikoja.

FAO:n mukaan siipikarjalla on merkittävä rooli proteiininlähteenä kehitysmaissa. Broilerikilon tuottamiseen tarvitaan vain 1,7 kiloa rehua eikä vettäkään kulu niin paljon kuin muun lihan tuottamiseen. Köyhissä maissa takapihoilla kasvatetusta siipikarjasta monet saavat hyvälaatuista proteiinia, FAO toteaa.

Hyvistä ominaisuuksista huolimatta siipikarjan tuotannossa on myös terveysriskejä. Ellei ruokaturvallisuudesta huolehdita, voi kanasta saada esimerkiksi salmonellan. Kanoista voi myös levitä ihmiselle vaarallinen lintuinfluenssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat