Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Roaming-maksut poistuvat 2017 – EU-parlamentti sinetöi lakimuutoksen

Talous
 
Helsingin Sanomat
Christian Hartmann / Reuters
Pariskunta ikuisti itsensä Eiffel-tornin luona Pariisissa toukokuussa 2014
Pariskunta ikuisti itsensä Eiffel-tornin luona Pariisissa toukokuussa 2014 Kuva: Christian Hartmann / Reuters

Matkapuhelimen käytöstä ulkomailla perittävät verkkovierailumaksut eli niin sanotut roaming-maksut poistuvat EU:ssa.

Muutos astuu voimaan vuoden 2017 kesäkuussa. Euroopan parlamentti hyväksyi asiaa koskevan lakipaketin tänään tiistaina.

”Kaikki – tavalliset kuluttajat, startup- ja pk-yritykset sekä erilaiset organisaatiot – ovat odottaneet verkkovierailun lisämaksujen poistumista pitkään”, kommentoi tiedotteen mukaan keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän jäsen Pilar del Castillo ennen äänestystä.

Ennen kuin roaming-maksuista luovutaan, tiedonsiirron, puhelujen ja tekstiviestien lisämaksuja alennetaan. Alennetut hinnat tulevat voimaan vuoden 2016 huhtikuussa.

Kaikki yksityiskohdat eivät ole vielä selvillä. Esimerkiksi väärinkäytön, kuten ”jatkuvan verkkovierailun”, estämiseksi operaattori voi poikkeustilanteissa periä edelleen maksun.

Parlamentin tiedotteen mukaan operaattoreilla on myös mahdollisuus kattaa roaming-palvelujen tarjoamisesta aiheutuneet kustannukset poikkeustilanteissa lisämaksuilla. Luvan lisämaksuihin myöntäisi kansallinen viestintäviranomainen, ja sillä olisi mahdollisuus myös muuttaa tai kumota lisämaksu.

Operaattori voi saada luvan periä lisämaksuja, jos se voi osoittaa ettei se pysty kattamaan roaming-palvelujen tarjoamisesta aiheutuneita kustannuksia ja että sillä on vaikutusta kotimaan hintoihin.

Euroopan parlamentti paransi myös verkon avoimuutta, velvoittamalla operaattoreita kohtelemaan kaikkea verkkoliikennettä tasapuolisesti. Operaattorit eivät siis saa estää tai hidastaa esimerkiksi sovelluksien tai palvelujen toimittamista tietyiltä lähettäjiltä tai tietyille vastaanottajille.

Poikkeus sallitaan, jos liikenteen estäminen tai hidastaminen on tarpeen oikeuden päätöksen, lain velvoitteen, verkon ruuhkautumisen tai verkkohyökkäysten estämisen vuoksi. Verkkoliikennettä saa rajoittaa kuitenkin vain rajatulla tavalla ja väliaikaisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat