Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Remontointi kannattelee taantuvaa rakennusalaa – vanhaa korjataan nyt kiihtyvään tahtiin

Talous
 
Leif Rosas / redstar
Maalari Erkki Saastamoinen viimeisteli käytävää Hotelli Hilton Strandin korjaustyömaalla perjantaina.
Maalari Erkki Saastamoinen viimeisteli käytävää Hotelli Hilton Strandin korjaustyömaalla perjantaina. Kuva: Leif Rosas / redstar
Fakta

Valtaosa on pieniä yrityksiä

  Rakennusteollisuuden mukaan Suomessa on kaikkiaan noin 1 700 talonrakennusalan yritystä, joista vain alle kaksi prosenttia on keskisuuria tai suuria yrityksiä.

  Arviolta runsaat 20 suurinta yritystä tai konsernia tuottaa yli puolet koko talonrakentamisen liikevaihdosta.

  Kaikkien Suomessa toimivien talonrakennusyritysten liikevaihto oli viime vuonna noin 11 miljardia euroa.

  Koko talonrakentamisen arvo oli viime vuonna 22,5 miljardia euroa. Siitä lähes 12 miljardia tuli korjauksista. Uudisrakentamisen arvo oli miljardin pienempi eli vajaat 11 miljardia euroa.

Rakentaminenkin on Suomessa painunut taantumaan. Rakentaminen kotimaassa supistuu tänä vuonna jo neljättä vuotta peräkkäin.

Alalla on kuitenkin yksi poikkeus, korjausrakentaminen. Se jatkaa tasaista kasvua vuosi vuodelta.

Viime vuonna korjausrakentaminen ylitti ensimmäisen kerran rahallisella arvolla mitaten uudisrakentamisen. Sama toistuu tänä vuonna.

Suomessa on vasta nyt päästy lähestymään suhdelukua, joka muualla Euroopassa on ollut totta jo pitkään. Läntisessä Euroopassa on tavanomaista, että korjausrakentamisen osuus koko talonrakennuksen alasta on kaksi kolmasosaa.

”Tähän löytyy selitys Suomen myöhäisestä kaupungistumisesta. Muuttoliike on ollut voimakasta, mikä on edellyttänyt uusien talojen rakentamista”, selvittää työnantajapuolta edustavan Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Tarmo Pipatti.

Korjaustoiminnan kasvu on alkanut näkyä myös katukuvassa. Rakennustyömaiden lakanoihin on alkanut ilmestyä uusia saneeraukseen erikoistuneiden yritysten nimiä.

Tunnetuimpia näistä on Consti, joka on muutamassa vuodessa onnistunut kasvattamaan liikevaihtoaan niin, että se alkaa tunkeutua jo vanhojen ja vakiintuneiden uudisrakentamista harjoittavien rakennusliikkeiden joukkoon.

Viime vuonna Consti oli liikevaihdolla mitaten rakennusyhtiöiden joukossa sijalla kymmenen.

Consti on erikoistunut remontteihin ja pystyy toimitusjohtajansa Marko Holopaisen mukaan korjaamaan tarvittaessa koko talon kattoa, julkisivua ja putkia myöten. Uudisrakentamisessa se on mukana vain talotekniikassa.

”Uskallan ehkä sanoa, että näin laajaa palvelukokonaisuutta ei ole tarjolla korjauspuolella muilla yhtiöillä”, Holopainen sanoo.

Yhtiön käynnisti seitsemän vuotta sitten suomalainen pääomasijoittaja Intera Partners. Sen omistusosuus on edelleen noin 60 prosenttia. Loput osakkeista on kymmenillä toimivan johdon jäsenillä.

Yhtiö käynnistettiin yrityshankinnoilla ostamalla heti alkuun toistakymmentä yrittäjävetoista yhtiötä. Suurin osa yrityksensä myyneistä on edelleen yhtiön palveluksessa.

Uudisrakentamiseen verraten korjauspuolella toimii paljon pieniä ja keskisuuria perhetaustaisia yrityksiä, ja myös urakat ovat pienempiä.

Consti on erikoinen rakennusyhtiö ja varsinkin remonttiyhtiö siinä mielessä, että sillä on kovat ja täsmälliset kasvutavoitteet. Viidessä vuodessa se aikoo kasvattaa liikevaihtoa 350 miljoonaa euroon.

Holopainen kertoo vauhdin viittaavan siihen, että tavoite on liian matalalla.

Consti ei silti ylenkatso pieniäkään remonttitöitä. Kaikkein suurimpia korjaushankkeita se on välttänyt riskejä rajoittaakseen.

Suurimmat urakat ovat olleet noin 20 miljoonan euron luokkaa, kuten käynnissä olevan 17 vuokrakerrostalon saneeraus Turun Jyrkkälässä. Myös muutama hotellisaneeraus kuuluu isoihin töihin.

Parhaillaan Consti remontoi sisätiloiltaan täysin uusiksi Hilton Strandin hotellia Helsingin Hakaniemessä.

Consti ei kuitenkaan kasva kannattavuuden kustannuksella, Holopainen sanoo. Jo taustalla oleva pääomasijoittaja vaatii, että yrityksen arvon kasvusta on huolehdittava.

Remonttirakentamisen kasvun takana on suomalaisten kiinteistöjen korjausvelka.

Suomessa rakennettiin asuintaloja ja kaikenlaisia muitakin rakennuksia kiivaimmillaan 1970- ja 80-luvuilla. Näiden vuosikertojen talot ovat vasta tulossa saneerausvaiheeseen. Nyt on menossa 1960-luvun loppupuolen rakennusten korjaaminen.

”Nämä näkymät ovat tämän alan draiverit, vauhdittajat. Ne takaavat, että töitä pitäisi riittää jatkossakin”, Holopainen sanoo.

Tärkeimmistä kilpailijoistaan Holopainen mainitsee sellaisia yrityksiä kuin Wareco, Ahola, Jatke, Lujatalo, Peab, Caverion ja Are.

Jos korjausrakentamisen tasainen kasvu on rakennusmarkkinoiden näkyvä trendi, niin uudisrakentamista leimaa aktiviteetin vahva keskittyminen kasvukeskuksiin.

Pipatin mukaan uudisrakentamisesta noin 65 prosenttia on viime vuosina tapahtunut pääkaupunkiseudun ja sen kehyskuntien alueella. Selkeä kakkonen on Tampereen seutu.

Etelässä on rakennettu pääasiassa pitkin radanvarsia Helsingin ja Tampereen ja Helsingin ja Lahden välillä.

Myös Helsingin ja Porvoon välinen maantienvarsi on ollut aktiviteetin kohteena.

”Rakentaminen on ohjautunut pääasiassa sinne, missä on ollut tarjolla nykyaikaista raideliikennettä. Tämä maan sisäinen muuttoliike on ilmiö, joka ohjaa edelleen eniten yhteiskunnan muuttumista”, Pipatti sanoo.

”Seuraavan 15 vuoden aikana yhä puoli miljoonaa kansalaista muuttaa kasvukeskuksiin, haluttiin sitä tai ei.”

Pääkaupunkiseudulla Nurmijärvi-ilmiö on lakannut. Ihmiset haluavat kaupunkimaiseen ympäristöön, Helsingin, Espoon ja Vantaan alueille.

Asumisväljyys on pienentynyt ja omakotitalojen rakentaminen on vähentynyt.

Pipatin mukaan Vantaa on vastannut ilmiöön parhaiten kaavoittamalla asuntotuotantoa varten.

”Espoo ja Helsinki eivät ole päässet samaan, ehkä vain siitä syystä, että kunnalle kaavoitus on alkuvaiheessaan kallista. Hyödyt tulevat vasta myöhemmin. Tuloksena asuntoneliö maksaa Töölössä saman verran kuin Manhattanilla.”

Leif Rosas / redstar
Constin putkimies Dimitri Ignatjev työskenteli sviitissä Hotelli Hilton Strandissa perjantaina.
Constin putkimies Dimitri Ignatjev työskenteli sviitissä Hotelli Hilton Strandissa perjantaina.
Leif Rosas / redstar
Consti remontoi hotelli Hilton Strandin aulaa.
Consti remontoi hotelli Hilton Strandin aulaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat