Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Roaming-maksut poistuvat vihdoin EU:ssa

Talous
 

Matkapuhelimen käytöstä ulkomailla perittävät verkkovierailumaksut eli roaming-maksut poistuvat EU:ssa. Vuoden 2017 kesäkuusta alkaen unionin alueella voi siis siirtää tietoa, soittaa sekä lähettää tekstiviestejä ilman lisämaksua. Euroopan parlamentti hyväksyi lainmuutoksen tiistaina.

”Kymmenen vuoden väsymättömän taistelun jälkeen roaming-maksut on kuopattu. Tämä on voitto kuluttajille”, iloitsi entinen tietoyhteiskunnasta vastannut komissaari ja keskustaoikeistolaisen EPP:n jäsen Viviane Reding brittilehti The Guardianin mukaan.

Parlamentti ja unionin jäsenvaltiot ovat kiistelleet maksuista vuosia. Ne oli määrä poistaa kuluvan vuoden loppuun mennessä, mutta esitys torjuttiin ministerineuvostossa alkuvuonna.

Parlamentaarikkoja ja muita paljon matkustavia ihmisiä roaming-maksujen poisto hyödyttää. Jäsenmaat ovat huolissaan uudistuksen vaikutuksesta kansallisiin operaattoreihin.

Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner pohtii maksujen poiston seurauksia: Otetaanko liittymä siitä jäsenmaasta, mistä halvimmalla saadaan? Entä mitä tapahtuu hintatasolle kilpailun avautuessa?

”Operaattoreiden täytyy kerätä liikevaihto jostain, joten voi olla että tämä vaikuttaa kansallisiin hintoihin”, sanoo Manner.

”Suomessa on todennäköisesti Euroopan halvimmat dataliittymät, joten en usko, että hinnat täällä ainakaan laskevat. Ne voivat jopa nousta.”

Maksujen poisto voi johtaa siihen, että operaattoreiden toisiltaan veloittamat datan tukkumaksut nousevat, mikä välittyisi liittymähintoihin. Esimerkiksi Elisa maksaa muun muassa espanjalaisille operaattoreille, joiden verkkoja Espanjassa matkustavat suomalaiset käyttävät. Matkustajien roaming-maksut menevät Elisalle.

Euroopan parlamentti velvoitti operaattorit kohtelemaan kaikkea verkkoliikennettä tasapuolisesti. Paria poikkeusta lukuun ottamatta sisällöntuottajille ei siis saa tarjota parempaa palvelua maksua vastaan.

Mannerin mukaan uudistus ei ole pelkästään positiivinen. Sisällöntuottajien kehittäessä entistä laadukkaampia palveluja operaattoreiden on investoitava lisää. Uuden lain myötä operaattorit joutuisivat kantamaan kustannukset itse.

”Alkavatko sisällöntuottajat kustantaa myös verkkojen kapasiteetin kasvattamista? Vai nousevatko liittymien hinnat, kun kapasiteettia tarvitaan lisää?”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat