Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähes kaikki eläkeyhtiöt jääneet sijoitustavoitteesta tänä vuonna

Talous
 

Suomen suurimman eläkeyhtiön Varman sijoitusten tulos romahti kolme prosenttia tappiolle heinä syyskuussa. Näin ollen lähes kaikki eläkeyhtiöt Ilmarista lukuun ottamatta ovat jääneet sijoitustavoitteestaan tänä vuona.

Varman sijoitusten kokonaistuotto nimellisesti on ollut tänä vuonna 1,1 prosenttia ja reaalisesti noin 1,7 prosenttia. Eläketurvakeskus ETK on laskenut eläkejärjestelmän tasapainon sen varaan, että eläkeyhtiöiden reaalinen tuotto on keskimäärin 3,5 prosenttia vuodessa.

Suomen toiseksi suurimman eläkeyhtiön Ilmarisen reaalinen tuotto on ollut noin 3,7 prosenttia tänä vuonna.

Varman tuotto tänä vuonna on ollut heikoin eläkeyhtiöiden ja eläkelaitosten joukossa. Valtion eläkerahastoja hoitava Ver pitää Varman kanssa perää niin ikään 1,1 prosentin nimellistuotolla tänä vuonna.

Historiallisesti Varma on saavuttanut 3,5 prosentin sijoitustavoitteen niukasti viideltä vuodelta (3,6 prosenttia) ja vuodesta 1999 (3,7 prosenttia), mutta jäänyt siitä kymmeneltä vuodelta (2,8 prosenttia).

Varman toimitusjohtaja Risto Murto pitää nykyistä korkotilannetta ”kaksiteräisenä miekkana”. Sijoittajan kannalta alhainen korkotaso on hyvä.

”Mutta jos katsotaan reaalitaloutta, niin uhkaamme jäädä nollainflaation loukkuun”, Murto sanoo.

Murto yhtyi Ilmarisen toimitusjohtajan Timo Ritakallion huoleen siitä, että deflaatioon ajautunut talous saattaa iskeä kiinteistöjen arvoihin. Ritakallio sanoi viime viikolla, että on olemassa vaara kiinteistökuplan puhkeamisesta.

”Vuokrasopimuksissa on ehdot inflaation varalta, mutta deflaatio on kiinteistösijoittajille huono asia”, Murto sanoo.

Varman sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä selittää Varman sijoitustuottojen laskua sillä, että pörssikurssien pudotus vaikutti selvästi. Hänen mukaansa voimakas osakemarkkinoiden ”korjausliike” lähti liikkeelle Kiinan pörssistä.

”Jos jossain on ollut osakekupla, niin Kiinan pörssissä”, Rytsölä sanoo.

Rytsölä ennusti, että huonoja sijoituskuukausia tullaa näkemään jatkossakin. Hänen arvionsa mukaan osakkeisiin sijoittaminen on pitkällä aikavälillä edelleen kannattavaa, vaikka lyhyellä tähtäimellä se voi syödä sijoitustuottoja.

Hän perusteli osakesijoituksia muun muassa sillä, että pörssiyhtiöt Euroopassa maksavat edelleen noin 3,4 prosenttia osinkoa suhteessa osakkeen arvoon.

”Osakkeisiin liittyy toki kurssin laskun riski, mutta verrattuna lohduttomiin korkomarkkinoihin, niin tuotto on hyvä”, Rytsölä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat