Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liettua yrittää korvata venäläiskaasun amerikkalaisella

Talous
 
Ints Kalnins / Reuters
”Itsenäisyys”-laiva saapui viime lokakuussa suurin juhlallisuuksin Liettuan Klaipedan satamaan.
”Itsenäisyys”-laiva saapui viime lokakuussa suurin juhlallisuuksin Liettuan Klaipedan satamaan. Kuva: Ints Kalnins / Reuters

Liettua neuvottelee yhdysvaltalaisen yhtiön kanssa mahdollisuudesta ryhtyä tuomaan nesteytettyä maakaasua eli lng:tä laivoilla Klaipedan satamaan.

Neuvottelut liittyvät Liettuan pyrkimyksiin katkaista riippuvuus Venäjän kaasujättiin Gazpromiin, joka on tähän saakka toimittanut lähes kaiken Liettuan käyttämästä maakaasusta.

Gazpromin nykyinen kaasuntoimitussopimus Liettualle päättyy joulukuussa. Liettuan valtion kaasuyhtiö Litgas neuvottelee uudesta sopimuksesta, mutta samalla se neuvottelee amerikkalaisen Cheniere Energyn kanssa vaihtoehtona venäläisille.

”Jos saamme Gazpromilta hyvän hinnan, teemme uuden sopimuksen. Jos emme saa, siirrymme kokonaan lng:hen”, sanoi Liettuan energiaministeri Rokas Masiulis Singaporessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ministerin mukaan amerikkalainen maakaasu on laadultaan lähellä venäläistä, joten se sopisi korvaajaksi.

Sopimuksella ei ole erityistä kiirettä, koska Liettua on varastoinut kaasua noin vuoden tarpeeseen.

Liettuan mahdollisuus vaihtoehtoiseen kaasunhankintaan avautui viime syksynä, kun ”Itsenäisyydeksi” nimetty lng-laiva saapui Klaipedan satamaan.

Laiva palvelee kelluvana nesteytetyn maakaasun (lng) varastointialuksena ja muuntotehtaana, eli lng-terminaalina.

Se muuttaa laivoilla tulevan nestemäisen maakaasun takaisin kaasuksi, joka sitten ohjataan maakaasuverkostoon.

Liettua on ensimmäinen valtio, joka on avannut lng-terminaalin Itämeren itäosaan. Terminaali on saanut avustusta EU:lta sekä edullista lainoitusta Euroopan investointipankilta ja Pohjoismaiden investointipankilta.

Unioni on perustellut tukea sillä, että terminaali parantaa Baltian energiaturvallisuutta, kun se avaa vaihtoehtoisen kaasunhankintaväylän Venäjältä putkea pitkin tulevalle kaasulle.

Laivan omistaa norjalainen yhtiö, joka on vuokrannut sen laiettualaisille.

Myös Suomi ja Viro ovat viritelleet yhteisen lng-terminaalin rakentamista EU:n tuella. Hanke on toistaiseksi kariutunut rahoitukseen ja kannattavuusongelmiin.

Liettuan mukaan Klaipedan ”Itsenäisyys” pystyy palvelemaan myös Latviaa ja Viroa, koska se pystyy tuomaan neljä miljardia kuutiometriä kaasua vuodessa. Liettua aikoo pienentään oman kulutuksensa noin 2,5 miljardiin lisäämällä puun käyttöä lämmityksessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat