Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verotus siirtynyt entistä enemmän yrityksiltä henkilöiden harteille

Talous
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kansalaisten verotus kiristyi ja yrityksille kotui verohelpotuksia vuonna 2014. Yleisö seurasi sotilasvalan vannomista Senaatintorilla 2014.
Kansalaisten verotus kiristyi ja yrityksille kotui verohelpotuksia vuonna 2014. Yleisö seurasi sotilasvalan vannomista Senaatintorilla 2014. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Yhteisöveron alennus tuotti yrityksille 250 miljoonan euron verohelpotukset viime vuonna. Sen sijaan erilaiset henkilöverojen kiristykset 2014 saivat suomalaiset maksamaan veroja 1 100 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2013.

Verohallinnon ennakkotiedot vuoden 2014 verotuksesta kertovat verotuksen painopisteen siirtymisestä entistä enemmän yrityksistä henkilöiden kontolle. Henkilöt maksoivat viime vuonna tuloveroja noin 30 miljardia euroa, kun yrityksen ja muut yhteisöt tilittivät tuloveroa noin 4,4 miljardia euroa.

Henkilöiden maksamat verot lisääntyivät 3,8 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Yritysten ja muiden yhteisöjen maksamat verot taas alenivat 5,4 prosenttia.

Verohallinnon arvion mukaan monen yrityksen vuosi 2014 näyttää menneen ”ihan hyvin”, sillä yhteisöverojen tuotto laski vähemmän kuin annettu 18 prosentin alennus. Vuodesta 2014 alkaen yhteisöverokanta aleni 24,5 prosentista 20,0 prosenttiin.

”Mistään laajamittaisesta yritystoiminnan piristymisestä ei voida puhua, mutta ei voida myöskään tilanteen huononemisesta”, Verohallinto päättelee viime vuoden tilastoista.

Henkilöiden maksamien verojen määrä nousi, koska verotus kiristyi ja veropohja laajeni. Verotuksen kiristyminen näkyy esimerkiksi siinä, että ansiotulojen määrä kasvoi kaksi prosenttia, mutta ansiotuloverojen määrä kolme prosenttia edellisvuodesta.

Ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta arvio, että henkilöveron määrän kasvuun vaikutti eniten kunnallisveron nousu. Noin 1,1 miljardin verokertymästä sen osuus on noin 300 miljoonaa euroa.

Myös asuntolainan korkovähennysoikeuden leikkaus ja Kelalle maksettavien sairasvakuutusmaksujen korotukset vaikuttivat.

Suurin prosentuaalinen kasvu oli pääomatuloveroissa. Henkilöt maksoivat 2014 muun muassa myyntivoitoista ja osingoista pääomatuloveroa 2,5 miljardia, joka on 300 miljoonaa euroa ja 12,3 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Luokkanen kertoo, että veronalaiset pääomatulot ovat lisääntyneet 2014 ja lisäksi veroperusteet ovat kiristyneet. Tästä esimerkki on se, että pörssiyritysten ja pörssin ulkopuolella olevien yritysten maksamien osinkojen verotus kiristyi vuonna 2014.

Verotettavia ja myyntivoittoja osinkoja on siis kohta näkyvissä julkisissa verotilastoissa aiempaa enemmän.

Yle-vero näkyi toista vuotta tilastoissa. Henkilöt maksoivat Yle-veroa yhteensä 500 miljoonaa euroa, yritykset ja yhteisöt tilittivät Yleisradiolle 21 miljoonaa euroa.

Henkilöiden maksamat Yle-verot nousivat 2,7 prosenttia ja yhteisöjen maksamat 7,7 prosenttia.

Helsingin Sanomat kertoo tuoreet tiedot vuoden 2014 julkisista verotiedoista heti maanantaina 2.11. aamulla. Aamupäivän aikana päivittyy myös Helsingin Sanomien verokone www.hs.fi/verot, jossa on tulo- ja verotietoja vuodesta 1999.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat