Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kohtuus voitti asp-suunnitelmissa

Talous
 
Anni Lassila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n taloustoimittaja.

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen on vetänyt pois esityksensä asp-säästämisen ikärajan laskemisesta 15 vuoteen. Lausunnolle jo lähteneen lakimuutoksen valmistelijat eivät ilmeisesti olleet tulleet ajatelleeksi, että ikärajan laskeminen veisi käytännössä monilta säästäjiltä koko järjestelmän suurimman hyödyn, lisäkoron.

Asp-säästäjä saa säästöilleen 2–4 prosentin lisäkoron, kun hän tekee asuntokaupat. Se on nykyoloissa hulppea korko, kun tavallisten pankkitilien korot ovat pyöreässä nollassa. Lisäkorko maksetaan kuitenkin vain säästämisen aloitusvuodelta ja seuraavilta viideltä vuodelta.

Jos säästämisen siis aloittaisi pennosilla 15-vuotiaana ja pystyisi säästämään suurempia summia vasta 20 ikävuodesta eteenpäin, lisäkorko jäisi olemattomaksi.

Ympäristöministeriössä valmistellaan nyt uutta esitystä, jonka mukaan säästämisen voisi yhä aloittaa 15-vuotiaana, mutta lisäkoron laskemisen ajankohdasta sovittaisiin erikseen.

Alle 18-vuotias voisi säästää vain itse ansaitsemiaan varoja. Finanssiala on toivonut, ettei tällaista rajoitusta olisi, vaan mummit ja kummitkin voisivat osallistua säästämiseen.

Kriitikoiden mielestä tämä hyödyttäisi eniten muutenkin varakkaita perheitä ja sukuja, jotka eivät säästämiseen valtion tukea tarvitse.

Jos asp-säästämisen ikärajaa halutaan todella laskea, niin lisäkoron laskentatavan muuttaminen on vähintään kohtuullista.

Järjestelmää tosin muutettiin edellisen kerran vain runsas vuosi sitten, joten luulisi, että sen sorkkimisille pitäisi olla hyvin vahvat perusteet.

Finanssiala on lobannut ikärajan laskemista sinnikkäästi sillä perusteella, että ensi kesänä Suomessa tulee voimaan niin sanottu lainakatto. Lobbareiden mukaan se pakottaa ensiasunnon ostajat säästämään osan asunnon kauppahinnasta.

Peruste ontuu. Lainakatto määriteltiin suhteessa lainan vakuuksiin eikä asunnon kauppahintaan. Tämä tarkoittaa, että lainakaton tuoma muutos nykytilanteeseen on käytännössä pieni.

Ensiasunnon ostaja ei tarvitse vuoden kuluttua sen enempää ennakkosäästöjä kuin nykyäänkään. Hän tarvitsee lainalle vain lisävakuuden aivan niin kuin nykyäänkin. Lainakattolain mukaan lisävakuudeksi ei enää kelpaa henkilötakaus. Esimerkiksi aspiin kuuluva valtiontakaus on edelleen käypä vakuus, samoin vaikkapa ensiasunnon ostajan vanhempien asunto.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat