Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lyhennysvapaata on ottanut yli 100 000 suomalaista – OP: Uutta tarjousta ei enää luvassa

Talous
 
Rio Gandara / HS
Panu ja Anni Jansson ja pojat Eino, 3,5 vuotta, ja Pauli, 2 kuukautta, muuttavat pian isompaan asuntoon. Asuntolainan uudelleenneuvotteluissa he saivat paremman lainamarginaalin ja jatkoa lyhennysvapaalle.
Panu ja Anni Jansson ja pojat Eino, 3,5 vuotta, ja Pauli, 2 kuukautta, muuttavat pian isompaan asuntoon. Asuntolainan uudelleenneuvotteluissa he saivat paremman lainamarginaalin ja jatkoa lyhennysvapaalle. Kuva: Rio Gandara / HS
Tästä on kyse

OP aloitti villityksen

 OP ilmoitti viime helmikuussa, että kaikki asuntolaina-asiakkaat saavat vuoden ilmaisen lyhennysvapaan ilman, että lainan ehdot muuttuvat.

 Tarjous oli voimassa kesäkuun loppuun.

 Samana päivänä myös Danske Bank teki vastaavan tarjouksen.

 Monet asuntolainat ovat lyhentyneet alkuperäistä suunnitelmaa nopeammin, koska korot ovat hyvin matalia. Siksi pankeille on myös edullista hidastaa lyhentymistahtia.

Ilmaiset lyhennysvapaat jäävät kertatarjoukseksi, sanoo OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen.

”Meidän pitää löytää nyt muilla alueilla keinoja talouden piristämiseksi. Saman mittaluokan toimia kuin tämä 450 miljoonan euron lyhennysvapaa ei ole kuitenkaan ihan helppo keksiä”, Karhinen sanoo.

Osuuspankkien viime keväänä tarjoamiin ilmaisiin lyhennysvapaisiin tarttui lähes 100 000 asiakasta. Lykätyistä lyhennyksistä kulutukseen vapautuu tämän ja ensi vuoden aikana noin 450 miljoonaa euroa.

Danske Bankin vastaavaan tarjouksen kautta lyhennysrahoja vapautui noin 110 miljoonan euron edestä. Myös muissa pankeissa lyhennysvapaan suosio kasvoi keväällä.

Jos koko summa olisi käytetty kotimaassa kulutukseen, se olisi Suomen Pankin ekonomistin Petri Mäki-Fräntin mukaan lisännyt Suomen bruttokansantuotteen kasvuvauhtiin enintään 0,2 prosenttiyksikköä.

”On aika uskottavaa, että lyhennysvapaista suurin osa meni kulutukseen eikä esimerkiksi säästöön. Se kasvattaa kotitalouksien käytettävissä olevaa tuloa saman verran kuin vajaan prosenttiyksikön alennus tuloveroon”, Mäki-Fränti sanoo.

Vantaalla asuva Janssonin perhe päätti kuitenkin laittaa lyhennysvapaan vapauttamat rahat säästöön. Päätökseen vaikutti eritoten perheen kohta kaksi kuukautta vanha kuopus Pauli.

Artikkeliin liittyvät

”Olen poissa töistä jopa kaksi vuotta, ja hoitoraha on niin pieni, että säästöt tulevat myöhemmin tarpeeseen”, sanoo Paulin äiti Anni Jansson.

”Pankit tarjosivat lyhennysvapaata meidän kannalta erinomaiseen aikaan. Olisimme hakeneet sitä varmaan muutenkin, mutta kun sen sai nyt ilman kuluja, tarjoukseen oli helppo tarttua”, sanoo isä Panu Jansson.

Janssonit muuttavat perjantaina 70-neliöisestä omakotitalosta isompaan rivitaloasuntoon Vantaalla. Sitä varten vanhat lainat piti uudistaa. Lyhennysvapaan jatkaminen onnistui helposti myös uudessa lainassa, ja lisäksi sen marginaali on entistä parempi.

”Tiedämme, että matalien korkojen aikana lyhennysvapaat ovat erinomaista bisnestä pankeille, mutta ei meitä linssiin ole viilattu”, Panu Jansson sanoo.

”Sekä pankki että me hyödymme”, Anni Jansson lisää.

Finanssivalvonnan (Fiva) johtaja Anneli Tuominen on kritisoinut julkisuudessa lyhennysvapaita siitä, että ne saattavat piilottaa asiakkaiden maksuongelmia. OP-ryhmässä ja muissakin suomalaisissa pankeissa ongelmaluottojen määrä on toistaiseksi säilynyt hyvin vähäisenä taantumasta ja suurtyöttömyydestä huolimatta.

Fiva ja Suomen Pankki ovat olleet huolissaan myös kansalaisten velkaantumisesta. Luottojen määrä suhteessa kotitalouksien käytettävissä oleviin tuloihin on noussut – osin lyhennysvapaiden takia – 123 prosenttiin. Se on edelleen huomattavasti Ruotsia tai Tanskaa matalampi suhdeluku.

Karhisen mielestä Fivan huoli on liioiteltu.

”Pitää muistaa mittasuhteet. Myönnämme joka kuukausi uusia asuntolainoja 600–700 miljoonaa euroa. Tässä puhutaan 450 miljoonan lyhennysten siirtämisestä tulevaisuuteen.”

Viranomaisten huoli on hänen mukaansa ollut hyvää markkinointia.

”Mitä enemmän eri osapuolet nostivat tätä esiin, sitä enemmän tarjoukseen tartuttiin.”

Karhinen uskoo, että lyhennysvapaatarjous kasvattaa maksullisenkin lyhennysvapaan suosiota. Pankista saa normaalioloissa lyhennysvapaata toimitusmaksua vastaan. Pankki saattaa myös neuvotella ehtoja, kuten marginaalia, uusiksi.

Sekä Nordeassa että Danske Bankissa uuteen lainaan voi liittää mahdollisuuden ilmaiseen lyhennysvapaaseen jossain vaiheessa laina-aikaa.

Janssonit pärjäsivät ilman lyhennysvapaata Eino -esikoisen kanssa ja olisivat omien sanojensa mukaan tulleet jotenkin toimeen myös nyt. Kun lyhennysvapaa loppuu, he maksavat pankille taas noin 1 000 euroa kuukaudessa.

”Budjetti on mitoitettu lyhennysten mukaan. Nyt lähinnä testataan kykyä säästää”, Panu Jansson sanoo.

”Lainanmaksun päättyminen tuntuu joka tapauksessa niin kaukaiselta, ettei sillä ole väliä, onko siihen 25 vai 26 vuotta.”

Pankeilta on ollut tapana kysyä tulosjulkistuspäivinä ennustetta lainamarginaalien kehityksestä. Sellaista ei Karhiselta tipu, koska Kilpailu- ja kuluttajavirasto on kieltänyt OP-ryhmää kommentoimasta asuntolainojen marginaaleja.

Nordea ennakoi viikko sitten, että asuntolainojen marginaalien lasku on päättynyt ja edessä voi olla jopa niiden kasvu ensi vuonna.

”Me mietimme, miten voimme tätä kommentoida, kun meiltä asiaa kysyttiin. Päätimme kysyä asiaa suoraan kilpailuviranomaisilta. Vastaus oli hyvin selvä. Asuntolainojen markkinajohtaja ei voi osallistua tähän keskusteluun. Niinpä me vaikenemme”, Karhinen sanoo.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston näkemyksen mukaan OP:n lausunto lainamarginaaleista heti Nordean perään voitaisiin tulkita kielletyksi hintayhteistyöksi.

Kilpailuvirasto on aiemminkin sanonut, että pankkien ei ole sopivaa ennustaa marginaalien nousua.

Marginaali on lainan hinta ja sen suurenemisesta puhuminen voidaan tulkita kielletyksi hintasignaloinniksi.

”Pidämme tilannetta hyvin epäreiluna. Pienemmät toimijat voivat lausua mitä vaan, ja me emme voi kommentoida”, Karhinen sanoo.

Rio Gandara / HS
Panu ja Anni Jansson ja pojat Eino, 3,5 vuotta, ja Pauli, 2 kuukautta, muuttavat pian isompaan asuntoon. Asuntolainan uudelleenneuvotteluissa he saivat paremman lainamarginaalin ja jatkoa lyhennysvapaalle.
Panu ja Anni Jansson ja pojat Eino, 3,5 vuotta, ja Pauli, 2 kuukautta, muuttavat pian isompaan asuntoon. Asuntolainan uudelleenneuvotteluissa he saivat paremman lainamarginaalin ja jatkoa lyhennysvapaalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat