Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokian tulos ylitti odotukset – osake vahvistuu selvästi

Talous
 
Nokian suuret suunnitelmat etenevät raiteillaan
Nokian suuret suunnitelmat etenevät raiteillaan
Nokia taikoi hienon tuloksen vaikka myynnin kehitys ei sujunut odotetusti, sanoo HS:n politiikan ja talouden toimituksen uutistuottaja Tuomas Niskakangas. Kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS
Fakta

Liikevoitto 475 miljoonaa euroa

 Liikevaihto 3 036 miljoonaa euroa heinä–syyskuussa

 Liikevoitto 475 miljoonaa euroa ilman kertaluonteisia eriä

 Liikevoiton osuus liikevaihdosta 15,6 prosenttia

 Osakekohtainen tulos 0,08 euroa

 Verkkolaitteiden ja -palveluiden osuus liikevaihdosta 95 prosenttia

 Verkkolaitteiden ja -palveluiden osuus liikevoitosta 82 prosenttia

 Patentteja lisensoivan ja uusia keksintöjä kehittävän teknlogiayksikön liikevaihto 162 miljoonaa euroa ja liikevoitto 94 miljoonaa euroa.

Verkkolaitteita valmistavan Nokian liiketoiminta kehittyi heinä–syyskuussa sijoittajien ennakko-odotuksia paremmin. Runsaat neljä tuntia kaupankäynnin alkamisen jälkeen Nokian osake oli vahvistunut yhdeksän prosenttia Helsingin pörsissä.

Liikevaihdon supistumisesta huolimatta yhtiö kannattavuus parani etenkin palveluliiketoiminnan ansiosta.

Yhtiön liikevaihto oli heinä–syyskuussa 3,036 miljardia euroa ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 475 miljoonaa euroa. Liikevaihto väheni edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta kaksi prosenttia, kun taas liikevoitto lisääntyi neljä prosenttia.

”Nokian vuoden 2015 kolmannen neljänneksen tulos voidaan tiivistää kahteen sanaan: eteneminen ja saavutus”, toimitusjohtaja Rajeev Suri sanoo osavuosikatsauksessa.

Hyvin sujuneen vuosineljänneksen takia yhtiö paransi hieman arviotaan pääliiketoimintansa eli verkkolaitteiden kehittymisestä tänä vuonna.

”Vaikka en ole tyytyväinen myynnin kokonaiskehitykseen, vahva kannattavuutemme on osoitus toimintamallimme tehokkuudesta”, Suri arvioi osavuosikatsauksessa.

Uutistoimisto Reutersin 21 analyytikolle tekemässä kyselyssä mediaaniennuste Nokian heinä–syyskuun liikevaihdosta oli 3,4 miljardia euroa ja liikevoitosta ilman kertaluonteisia eriä 399 miljoonaa euroa. Reutersin ennusteessa on mukana Here-sijaintipalveluyksikkö, joka on poistettu Nokian jatkuvista liiketoiminnoista.

Mediaaniennuste tarkoittaa suuruusjärjestyksessä keskimmäistä lukua. Osakekohtaisen tulokseksi analyytikot ennustivat 0,07 euroa. Nokia ilmoitti osakekohtaisen tuloksen olleen 0,08 euroa.

”Kerroimme aiemmin tänä vuonna ponnistelevamme erityisen voimakkaasti varmistaaksemme, että kustannusrakenteemme on sopeutettu markkinatilanteeseen, ja tuloksemme heijastaa sitä, että ponnistelumme ovat tuottaneet tulosta”, toimitusjohtaja Suri painottaa.

Nokian liikevaihto lisääntyi Kiinassa 27 prosenttia 489 miljoonaan euroon. Toiseksi eniten liikevaihto kasvoi Lähi-idän ja Afrikan alueella, jossa liikevaihto lisääntyi kuusi prosenttia 298 miljoonaa euroa. Tärkeillä Pohjois-Amerikan markkinoilla liikevaihto pieneni 19 prosenttia 371 miljoonaan euroon langattoman laajakaistan myynnin supistumisen takia.

Verkkolaitteiden liikevoiton supistumista tasoitti palveluliiketoiminnan lisääntyminen. Palveluliiketoiminnan liikevoitto kasvoi viidenneksellä 173 miljoonaan euroon, kun taas verkkolaitteiden liikevoitto supistui 15 prosenttia 217 miljoonaan euroon. Palveluliiketoiminnassa on kyse siitä, että teleoperaattorit ulkoistavat verkkojen teknistä hallintaa.

Nokia ilmoitti myös neljän miljardin euron pääoman palautuksesta osakkeenomistajille, jos ranskalaisen kilpailijan Alcatel-Lucentin osto toteutuu. Nokia suunnittelee maksavansa osakkeenomistajilleen osinkoa vuoden 2015 tuloksesta 0,15 euroa osaketta kohti ja vuoden 2016 tuloksesta osinkoa 0,15 euroa. Lisäksi yhtiö esittää yhtiökokoukselle, että vuonna 2016 päätettäisiin 0,10 euron ylimääräisestä osingosta.

Vesa Moilanen / Lehtikuva
Nokian pääkonttori Espoossa.
Nokian pääkonttori Espoossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat